Αθλητικό Σαν Σήμερα: Δεν είναι ανέκδοτο! Το ελληνικό ποδόσφαιρο στα καλύτερα του κόσμου. Το είπαν τα στατιστικά δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο ανέκαθεν συγκέντρωνε πολλά βέλη για την αξιοπιστία του, παρότι έβγαλε μεγάλες ομάδες και παίκτες. Η 22ετία 1996-2018 λόγω της κυριαρχίας του Ολυμπιακού συγκέντρωσε πολύ μεγάλη αμφισβήτηση, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αφού το άθλημα στη χώρα μας δεν ξεπέρασε ποτέ τις... παιδικές του αρρώστειες και τις παθογένειες.
Υπήρξε όμως μία εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχαιρε αναγνώρισης. Συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου 1996, το ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε ένα πολύ σημαντικό βραβείο που δεν το αξιοποίησε στην πορεία.
Συγκεκριμένα θεωρήθηκε το 15ο καλύτερο του κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS), η οποία κατέταξε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη βάσει της αντικειμενικής δυναμικότητας του κάθε συλλόγου. Στην πρώτη θέση, με συντελεστή δυσκολίας 1352.5, βρέθηκε εκείνη την εποχή το Campionato.
Ήταν το πρωτάθλημα της περιόδου 1995-96 το 37ο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας και το 17ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός για 18η φορά στην ιστορία του, με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.
Όσοι θυμούνται, ξέρουν, ότι εκείνο το πρωτάθλημα η Ένωση έχασε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Μπορέλι. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου, στο τέλος της οποίας δέχτηκε ένα σφοδρό πλήγμα με την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό, με το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής να αναφέρει, ότι ο Σερβοβόσνιος είχε συμφωνήσει με τους Πειραιώτες από τον Φλεβάρη.
Στα αξιοσημείωτα εκείνης της διοργάνωσης ήταν ο υποβιβασμός του Πανιωνίου για δεύτερη φορά στην ιστορία του, μόλις τετραετία από τον πρώτο και της Λάρισας μετά 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α΄ Εθνική που συνοδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες και ενώ εκείνη την αγωνιστική περίοδο είχε νικήσει στο γήπεδό της Άρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, τον δε τελευταίο και εκτός έδρας (οι 5 στις συνολικά 9 νίκες της σημειώθηκαν επί των τεσσάρων από τους πέντε δημοφιλέστερους ελληνικούς συλλόγους, εκτός του πρωταθλητή Παναθηναϊκού).
Οχτώ χρόνια μετά, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο απόγειό του με την κατάκτηση του Euro 2004, ένα γεγονός που θα σηματοδοτούσε το πέρασμα του εγχώριου πρωταθλήματος από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Ωστόσο το άθλημα δεν είδε την ανάπτυξη που είχε προδιαγραφεί μετά από αυτήν την επιτυχία. Οι Ακαδημίες δεν αναπτύχθηκαν, γιατί στηρίχθηκαν, ενώ όλο και περισσότεροι ξένοι ποδοσφαιριστές πλαισιώνονταν στα ρόστερ των ομάδων, συρρικνώνοντας τις ελληνικές παρουσίες.
Το μόνο θετικό ήταν, ότι τα μάτια των ξένων ατζέντηδων έπεφταν με μεγαλύτερη προσοχή σε Έλληνες παίκτες, γι'αυτό και ακολούθησαν σωρεία μεταγραφών δικών μας ποδοσφαιριστών σε μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αποκορύφωμα ήταν η παρουσία του Άκη Ζήκου σε τελικό Champions League, το 2004 με τη φανέλα της Μονακό.
Από εκεί και πέρα το χάος. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τι παίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες. Τα γήπεδα παραμένουν χωράφια, ενώ Έλληνες παίκτες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο ομοσπονδιακό συγκρότημα, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές.
Ειδικοί του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους, ότι για τη δημιουργία ισχυρής εθνικής χρειάζεται να είναι και το εγχώριο πρωτάθλημα ανταγωνιστικό.
Ωστόσο το ελληνικό πρωτάθλημα σε παγκόσμια έρευνα της Daily Mail κατετάχθη τον Νοέμβριο του 2014 τελευταίο ανάμεσα σε 34 πρωταθλήματα.
Η αγγλική εφημερίδα πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει στον χώρο του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο πρωτάθλημα του κόσμου».
Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα ήταν τραγικά! Η Σούπερ λιγκ κατέλαβε την τελευταία θέση σε 34 πρωταθλήματα, κάτω ακόμη και απ’ την Νιγηρία, το Ισραήλ και την Αλγερία!
Στον αντίποδα, κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο αναδείχθηκε η Πρέμιερ λιγκ με μικρή διαφορά από τη δεύτερη Bundesliga. Στην τρίτη θέση έχει το ισπανικό πρωτάθλημα και την πεντάδα κλείνουν η Γαλλία και η Ιταλία.
Τα στοιχεία που έκριναν την έρευνα ήταν οι τίτλοι, τα ταλέντα, οι προπονητές, τα έσοδα, η ανταγωνιστικότητα και τα εισιτήρια.
Πως λοιπόν θα φτιάξεις ποδόσφαιρο χωρίς σύγχρονα γήπεδα, τα οποία θα φέρουν κόσμο, αλλά και ποδοσφαιριστές οι οποίες αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και εξαιτίας τους γεμίζουν τα στάδια; Σε αυτό το ερώτημα ας απαντήσουν καλύτερα οι μεγάλοι παράγοντες που είναι στο κάτω κάτω της γραφής οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτήν την απαξιωτική εικόνα που έχει το ποδόσφαιρο.
Πηγή: xtypes.gr με πληροφορίες από sansimera.gr, contra.gr, Daily Mail, http://istorika-gegonota.blogspot.com/