Παναθηναϊκός: Η 30η Μαρτίου έχει περάσει πλέον στην ιστορία, ως μία ημέρα τεράστια για τον Παναθηναϊκό. Τα μέλη του Ερασιτέχνη ψήφισαν πάνω από τα 2/3 "ναι" στη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο στον Βοτανικό! Συγκεκριμένα το 68,5% όσων μετείχαν στη διαδικασία, υπερψήφισαν τη δημιουργία του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γηπέδου και των καλύτερων εγκαταστάσεων για τα ερασιτεχνικά αθλήματα στην Ελλάδα, στην περιοχή του Ελαιώνα.
Ο Παναθηναϊκός δεν πάει με αποτέλεσμα απλής πλειοψηφίας στον Βοτανικό. Επιδίωξε κι έπεισε τον κόσμο του (εδώ αξίζει ένα μπράβο σε όλη τη διοίκηση του Ερασιτέχνη) να στηρίξει το πρότζεκτ με ευρεία συναίνεση που έφτασε, τελικά, στο 68,5%! Την ίδια στιγμή, που οι αρνητικές ψήφοι δεν ξεπέρασαν τις 940.
Οι βάσεις για αυτό το σπουδαίο έργο είχαν μπει τον Νοέμβριο του 2020. Όταν είχαν λάβει χώρα οι υπογραφές του MoU ανάμεσα σε ΠΑΕ, Ερασιτέχνη, Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς (σ.σ. ΑΕΠ Ελαιώνα) που έχουν στην ιδιοκτησία τους πρώην ακίνητα του Βωβού στον Βοτανικό.
Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο στην Ελλάδα (σ.σ. κοντά στις 40 χιλ. θέσεις), τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη στην επικράτεια κι αυτά, θα τα πάρει στην πλήρη κυριότητά του για 99 χρόνια. Και όταν λέμε θα τα πάρει, αναφερόμαστε πάντα στον Ερασιτέχνη, ο οποίος και στον Βοτανικό θα διατηρεί την ίδια ιδιότητα που είχε και στη Λεωφόρο. Ιδιότητα ιδιοκτήτη, δίχως να πληρώσει ούτε για τις κατασκευές, ούτε για να αγοράσει ή ενοικιάσει το οικόπεδο!
Αυτό που βάζει στο deal το Τριφύλλι είναι η Λεωφόρος. Αυτό είναι το κόστος, που φυσικά κρίνεται εξαιρετικά μεγάλο από πολλές απόψεις. Δεν ήταν ποτέ εύκολο για κανέναν, να δει το μέλλον του συλλόγου μακριά από τη Λεωφόρο. Όμως η ελπίδα στο τέλος νίκησε το συναίσθημα.
Πόσο άλλαξε όμως το πρότζεκτ για τον Βοτανικό, μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό τελικό πλάνο; Το 2005, όταν στις 31 Αυγούστου είχε πάρει την πρώτη της επίσημη μορφή η συμφωνία για τον Βοτανικό, ο Παναθηναϊκός προβλεπόταν να έχει το 100% των εμπορικών χρήσεων. Ο Δήμος Αθηναίων θα κατασκεύαζε μεν το γήπεδο και ακριβώς για να είχε το Τριφύλλι τις εμπορικές χρήσεις, θα πλήρωνε ετήσιο ενοίκιο στον Δήμο ύψους 3.300.000 ευρώ! Το 2008 με τη ΓΗΠΕΛ, όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης πήγαινε ολοταχώς για την εξασφάλιση του έργου, ο Παναθηναϊκός θα είχε ξανά δικές του τις εμπορικές χρήσεις και δεν θα πλήρωνε ούτε ενοίκιο. Με η διαφορά, όμως, ότι τότε το γήπεδο θα κατασκευαζόταν με έξοδα της «πράσινης» ΠΑΕ! Εξ’ ου και η ανάμειξη του Βωβού για το εμπορικό.
Θυμίζουμε, ότι το 2005 η προοπτική της Διπλής Ανάπλασης αποτελούσε στρατηγική επιλογή όχι απλά της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, αλλά και της ΚΑΕ εξίσου. Επί των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου. Όπως συγκεκριμένα όριζε το αρχικό deal: «Ο Δήμος Αθηναίων υποδεικνύει ως καταλληλότερο χώρο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού. Ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός συμφωνούν και αποδέχονται υπό τις προϋποθέσεις και όρους που έχουν διαμορφωθεί».
Μάλιστα για τον Βοτανικό ο ίδιος ο Παύλος δήλωνε: «H απόφαση είναι σωστή και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού, για το καλό του συλλόγου. H πρόταση για τον Βοτανικό είναι η ιδανική, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Είμαστε το πιο ιστορικό σωματείο της Αθήνας και θέλουμε να παραμείνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από την Αθήνα και επιδίωξή μας είναι να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για τον... νέο Κουρμπέλη - Πωλείται το καλοκαίρι μισό εκατομμύριο!