Γράφει ο Άρις Νικολάκης.

Η αλλαγή του βραβευμένου προπονητή (κατά το : Βραβευμένος σεφ) της εθνικής μας Ομάδας είναι ομολογημένα εντυπωσιακή. Οφείλεται δε, στην εμπέδωση της ελληνικής πραγματικότητα. Και δεν είναι θεωρητική. Είναι ουσιαστική. Ο προπονητής ο οποίος υποδεχόταν με «ανοικτάς αγκάλας» … καραβιές αλλοδαπών στις ομάδες του … Ναι, αυτός ο προπονητής έγινε υπέρμαχος της εγχώριας παραγωγής κι ανάπτυξης.

Εκείνος ήταν ο Φερνάντο Σάντος με την πολυέξοδη επιλογή αλλοδαπών (Εντίνιο κα) απέκλειε ημεδαπούς (Αθανασιάδης). Αυτός είναι ο Φερνάντο Σάντος με την επιμονή οικοδόμησης της νέας εθνικής Ελλάδας (και) με νέα ταλέντα. Είναι ο Φερνάντο Σάντος με συμβουλές και προτροπές για αποκλεισμό αλλοδαπών.

«Στην Ελλάδα οι ομάδες με υψηλό υπολογισμό, όπως είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να βγάζουν ακόμη περισσότερους παίκτες», είπε πρόσφατα, ο Πορτογάλος προπονητής. Λίγες ημέρες είχε πει: « Ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει στα ταλέντα του υλικού του για να επιβιώσει οικονομικά»!

Ο Φερνάντο Σάντος κατάλαβε επιτέλους – και τούτο βέβαια, προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου – ότι στη χώρα «της φαιδράς πορτοκαλέας» δε υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας το «βασιλέα των σπορ. Η εγχώρια παραγωγή κι ανάπτυξη εγγυώνται την επιβίωση του ποδοσφαίρου μας.

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα μόνο ο Παναθηναϊκός είχε Ακαδημίες», είπε επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφερόμενος ουσιαστικά, στην οργάνωση των φυτωρίων. Ακαδημίες είχαν κι άλλες ομάδες αλλά… Ή τις είχαν για το θεαθήναι ή … Τις είχαν για να εμπόριο ελπίδων! Βαριά και πικρή έκφραση. Κρύβει όμως, την πάσα αλήθεια.

Προσδοκώντας να δουν τα παιδιά τους … Μέσι, Φαν Πέρσι, Νασρί χιλιάδες γονείς τα έσερναν στις λογής λογής Ακαδημίες, για να αναδειχθούν. Με τόσο κόσμο πώς να γίνει σωστή δουλειά; Κορόιδευαν εκεί εαυτούς κι αλλήλους. Εξάλλου κι η ανάδειξη ταλέντων από τις Ακαδημίες δε βόλευε και το σύστημα των μεταγραφών. Μείωνε τον τζίρο του. Έχαναν αεριτζήδες (πωλητές παικτών ο οποίοι έρχονταν κι έφευγαν … αέρας) τα λεφτά τους. Και μαζί τις παράπλευρες απώλειες μαύρου χρήματος, η τυχόν ορθή διαδικασία παραγωγής κι ανάπτυξης δεν βόλευε. ΄

Ήρθε όμως, το πλήρωμα του χρόνου. Η Ελλάδα ναυάγησε οικονομικά. Το χρήμα είναι πλέον, είδος εν ανεπαρκεία. Μοναδική διέξοδος κατέστη η παραγωγή κι ανάπτυξη ημεδαπών ταλέντων. Έτσι αλλάζει ο κόσμος του ποδοσφαίρου στον τόπο μας. Το τότε το περιγράφει ο Φερνάντο Σάντος: «Οι Ακαδημίες πολλών ομάδων έκαναν προπόνηση σε γήπεδα της ντροπής». Ο ίδιος περιγράφει και το μέλλον: «Πρέπει να δουλέψουν και να αναπτυχθούν κι άλλο τα φυτώρια. Μόνο έτσι θα βγουν πολλοί καλοί Έλληνες παίκτες».

Ο Φερνάντο Σάντος είδε τα φως το αληθινό. Όλοι οι άλλοι πότε θα του δουν; Πότε θα ανανήψουν; Πως θα αλλάξουν ρότα για να αποφύγουν το σκοτάδι;

Για να προστατευθεί όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο … Για να μην εξάγεται συνάλλαγμα και να μην εξάγεται ελληνικό χρήμα … Και για να μην ελέγχεται η αγορά από κυκλώματα αεριτζήδων… Πρέπει να υπάρχει Κράτος. Κράτος δεν υπάρχει. Τι να λέμε λοιπόν …

Πηγή: pamesports.gr