Τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις η προβολή το ντοκιμαντέρ για τον Φατίχ Τερίμ στο Netflix, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Φατίχ Τερίμ είναι ο σπουδαιότερος και πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη Γαλατάσαραϊ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1999-2000. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, αφού η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έγινε ο πρώτος τουρκικός σύλλογος που σήκωσε ευρωπαϊκό τίτλο. Φυσικά το επίτευγμά της δεν το έχει ξεπεράσει καμία άλλη ομάδα στη γειτονική χώρα.
Ο Τερίμ μετρά 8 πρωταθλήματα Τουρκίας, 3 Κύπελλα και 4 Σούπερ Καπ. Το 2000 ανέλαβε την Φιορεντίνα την οποία οδήγησε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, αλλά δεν πρόλαβε να την κοουτσάρει σε αυτό το ματς, καθότι είχε απολυθεί. Έναν χρόνο μετά ανέλαβε και τη Μίλαν. Το πέρασμα του όμως εκεί ήταν εφιαλτικό.
Το ντοκιμαντέρ έχει συγκεντρώσει διθυραμβικά σχόλια, ακόμα και εντός Ελλάδας από συναδέλφους αθλητικογράφους. Αίσθηση όμως προκάλεσε η απουσία αναφοράς στον Χακάν Σουκούρ, ο οποίος υπήρξε βασικό μέλος της μεγάλης Γαλατά του Φατίχ Τερίμ. Συγκεκριμένα σε εκπομπή που μεταδόθηκε στο Beyaz TV, ο βετεράνος άσος Sinan Engin και ο παρουσιαστής της εκπομπής, Ertem Şener εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για αυτήν τη σημαντική λεπτομέρεια.
Θέση για το θέμα πήρε και ο ίδιος ο Χακάν Σουκούρ. «Πρώτα απ’ όλα, εύχομαι καλή επιτυχία στο ντοκιμαντέρ του αγαπητού μου δασκάλου Φατίχ Τερίμ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους παρατήρησαν, ότι δεν ήμουν στο ντοκιμαντέρ και στεναχωρήθηκαν. Νομίζω ότι το Netflix και ο Φατίχ Τερίμ τράβηξαν περισσότερο την προσοχή με το να μην αναφέρουν το όνομά μου. Όποιος είχε την ιδέα έκανε καλή δουλειά», σχολίασε ο θρυλικός Τούρκος σκόρερ.
Αυτή η παικτάρα έφτασε να καταστραφεί οικονομικά και να εργάζεται ως οδηγός της UBER στις ΗΠΑ, δηλώνοντας, ότι τον κατέστρεψε ο Ερντογάν, του οποίου φανατικός οπαδός είναι ο Φατίχ Τερίμ. Σημειωτέον, ότι ο Χακάν Σουκούρ υπήρξε βουλευτής του AKP, του κόμματος του Ερντογάν δηλαδή και κινδύνευε να φυλακιστεί από το καθεστώς στην Τουρκία ως γκιουλενιστής.
Φατίχ Τερίμ και Χακάν Σουκούρ δηλαδή, διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις. Τουλάχιστον μέχρι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αμέσως μετά οι γκιουλενιστές στη γειτονική χώρα τέθηκαν υπό δίωξη και ο Φατίχ Τερίμ έβαλε ένα τεράστιο Χ στον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα Τουρκίας (με 249 γκολ). Σαν να έσβησαν όλα μονομιάς.
Πόσο ποδοσφαιρικό είναι αυτό ρε παιδιά; Αυτός είναι «ο ποδοσφαιριστής, ο προπονητής, ο πατέρας, ο παππούς, ο αυτοκράτορας Φατίχ Τερίμ». Αυτός που «πούλησε» τα παιδιά του (Σουκούρ) για τον ερντογανισμό; Και δηλώνει και από πάνω.«Πάντοτε προστάτευα τους δικούς μου, τους φίλους μου, την οικογένεια μου και θα συνεχίσω να το κάνω»; Έτσι προστατεύεις τους δικούς σου;
Ένας ακόμα παλιός παίκτης που έπαιξε στη Γαλατάσαραϊ και την Εθνική Τουρκίας υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ ήταν και ο Αρίφ Ερντέμ. Για τον Ερντέμ υπάρχαν υποψίες συμμετοχής του στο κίνημα Γκιουλέν. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι θα ήθελε να λογοδοτήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης. Εν τέλει πρόλαβα και δραπέτευσε στην Ελλάδα μέσα από τα Ίψαλα του Έβρου.
«Ο Χακάν Σουκούρ και ο Αρίφ Ερντέμ σημείωσαν γκολ και είχαν ιστορική επιτυχία. Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται καν. Τι έκανε τώρα, πού ήταν, αν ήταν σε φυγή, δεν με νοιάζει. Αυτό είναι το πρόβλημα του ίδιου του κράτους. Αυτός ο άνθρωπος σκόραρε γκολ και άφησε το στίγμα του στην ιστορία. Νομίζω ότι έπρεπε να είχε αναφερθεί το όνομά τους», ανέφερε ο Σινάν Ενγκίν, ο οποίος έπαιξε σε Μπεσίκτας, Κουσάντασισπορ, Άντανα Ντεμίρσπορ, Άνκαρακουτσου και Σαριγιέρ. Μικρή λεπτομέρεια; Ο Ενγκίν γεννήθηκε στο Γκιούλτεπε της Κωνσταντινούπολης, κατάγεται όμως από τη Ματσούκα της Τραπεζούντας, μέρος που ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελληνόφωνα χωριά.
Να σας θυμίσω μία ακόμα ιστορία με τον Τερίμ; Τον Ιούλιο του 2021 η Γαλατάσαραϊ ήρθε στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε φιλικό και προκλήθηκε ολόκληρο επεισόδιο, επειδή η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Φατίχ Τερίμ, δεν ήθελε να υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο, όπως επέβαλλε η σχετική νομοθεσία. Η Γαλατά εν τέλει επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, το ματς δεν έγινε, αλλά οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να στήσουν άλλο ένα σκηνικό έντασης.
Πολύ ωραίο το ντοκιμαντέρ για τον Τερίμ. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από ωραίες ιστορίες. Υπάρχουν όμως και κάποιες αθέατες πλευρές που ποτέ δεν αναφάρονται. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να φωτίζουμε τέτοιες λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες…