Facebook Pixel Ατάκα... φωτιά του Κάκου για το VAR
| 2022-10-20 16:50:00

Ατάκα... φωτιά του Κάκου για το VAR

Sportdog Team
Ατάκα... φωτιά του Κάκου για το VAR

Ο σχολιαστής διαιτησίας τοποθετήθηκε για το VAR σχολιάζοντας τα... καθαρά χέρια.

Σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε ο πρώην διαιτητής, Τάσος Κάκος, με αφορμή την αδιανόητη απόφαση των Τρεϊμάνις και Πινέιρο να μην καταλογίσουν το πέναλτι υπέρ του Νέλσον Ολιβέιρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Έχει συμβεί και άλλες φορές να αλλάζει την απόφασή του ο διαιτητής, μετά από υπόδειξη του VAR, ακόμα και αν έχει πάρει τη σωστή απόφαση αρχικά. Νομίζω ο συγκεκριμένος διαιτητής το έχει κάνει και άλλες φορές στο εξωτερικό.

Όταν η απόφαση του διαιτητή είναι σωστή και αναγκάζεται από το VAR να αλλάξει την απόφασή του, είναι μεμπτό. Στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, ο διαιτητής καταλογίζει αρχικά μία παράβαση πέναλτι, που εάν σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος δεν καταλογίσει πέναλτι, θα τον κυνηγήσουν. Είναι τόσο ξεκάθαρη η φάση και η παράβαση, δεν χωράει αμφισβήτηση!

Και όμως, ο VARίστας έχει αντίθετη άποψη. Ο διαιτητής, αφού κάνει ανασκόπηση της φάσης, αλλάζει την απόφασή του. Όταν σε μία τέτοια περίπτωση, τόσο ξεκάθαρη, ένας διαιτητής αλλάζει την απόφασή του γιατί ο VAR του λέει πως διαφωνεί, νομίζω τον διευκολύνει όταν θέλει να δικαιολογήσει κάτι που δεν ήθελε να κάνει!

Μπορεί ένας διαιτητής να δέχεται πιέσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να ευνοήσει κάποια ομάδα, Γενικά μιλάω. Όταν ο VARιστας του δίνει το άλλοθι να αλλάξει την απόφασή του, τότε θα συμφωνήσει μαζί του.

Το VAR είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, μόνο αν βρίσκεται σε καθαρά χέρια. Εάν δεν βρίσκεται σε καθαρά χέρια, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. 

Θα το πω ξανά. Πρόκειται για μία τόσο ξεκάθαρη φάση, που εάν το VAR φέρει αντίθετο αποτέλεσμα, όπως και έφερο, είναι άχρηστο. Δεν υπάρχει βίαιο μαρκάρισμα (σ.σ. του Mπα στον Νέλσον Ολιβέιρα), γιατί αλλιώς θα έπρεπε ο διαιτητής να του δείξει την κόκκινη κάρτα. Ήταν ένα ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα, ήταν σωστή η κίτρινη κάρτα.

Γενικά ήταν απόλυτα σωστή η αρχική απόφαση του διαιτητή και σε ότι έχει να κάνει με την παράβαση και στον πειθαρχικό έλεγχο, δεν νομίζω πως το αμφισβητεί κανείς. 

Για να μπορέσει ο διαιτητής να αποδώσει δικαιοσύνη, θα πρέπει να είναι ελεύθερος. Εάν δεν είναι, θα κάνει αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος διαιτητής. 

Εάν οι διαιτητές δεν έχουν αξιοπρέπεια και δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι, να σηκωθούν να φύγουν. Ποιος σας είπε πως οι διαιτητές όταν πάνε στο εξωτερικό, δεν δέχονται πιέσεις; Αυτά δεν θέλω να τα λέω, αλλά κάποιες φορές αναγκάζομαι. Ο κόσμος θα πρέπει να μάθει κάποια στιγμή την αλήθεια». 

Οι δηλώσεις έγιναν στο City of Primo 106,1

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags