Facebook Pixel ΑΕΚ: "Από τις μεγαλύτερες μεταγραφές" - Σούπερ deal για Έλληνα στόπερ η ΑΕΚ - "Μεταμόρφωση με Πάπσζουν"
| 2022-11-16 21:34:00

"Από τις μεγαλύτερες μεταγραφές" - Σούπερ deal για Έλληνα στόπερ η ΑΕΚ - "Μεταμόρφωση με Πάπσζουν"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Από τις μεγαλύτερες μεταγραφές" - Σούπερ deal για Έλληνα στόπερ η ΑΕΚ - "Μεταμόρφωση με Πάπσζουν"

Σπουδαία κίνηση αλλά και μεγάλο ρίσκο ο δανεισμός του. Πόσα χρήματα δίνουν για να τον πάρουν; Τί λένε δύο γνώστες του θέματος στο Sportdog.

ΑΕΚ – Στράτος Σβάρνας: Αποτελεί μεταγραφή-έκπληξη, γιατί κέρδισε τον ανταγωνισμό και δημιούργησε συνθήκες για να ενεργοποηθεί η ρήτρα για την αγορά του. Ο δανεισμός του στη Ράκοβ στα μέσα του περασμένου Ιουνίου ανακοινώθηκε με ένα ευφάνταστο βίντεο, στο οποίο γινόταν μία πολύ έξυπνη αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τη γαστρονομία. Ο Στράτος Σβάρνας έτρωγε φέτα σε ελληνικό εστιατόριο με μουσική υπόκρουση τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη ώσπου παραλαμβάνει ένα κυανέρυθρο πακέτο, το οποίο έκρυβε τη φανέλα της πολωνικής ομάδας. Έτσι και αλλιώς η περσινή δευτεραθλήτρια Πολωνίας έχει γνώση πως να καλωσορίζει τους Έλληνες, αφού στο έμψυχο δυναμικό της υπήρχε (και υπάρχει) έναν ακόμα συμπατριώτη μας, από τα δυνατά γρανάζια της ποδοσφαιρικής μηχανής της ομάδας, τον Γιάννη Παπανικολάου.

Ο διεθνής Έλληνας στόπερ πήρε φανέλα βασικού στα τέλη Ιουλίου, σε ματς για τα προκριματικά του Conference League, στο πρωτάθλημα το κοντέρ άρχισε να γράφει χιλιόμετρα από τη 2η αγωνιστική (κόντρα στη Σταλ Μιέλετς) και πλέον έχει καταστεί βασικό και αναντικατάστατο της ομάδας του, η οποία ηγείται της βαθμολογίας με 41 βαθμούς έχοντας σε απόσταση ασφαλείας (στο -9) τη Λέγκια Βαρσοβίας. Μέχρι στιγμής, ο Σβάρνας μετρά 21 συμμετοχές, όλες 90λεπτες.

Δεν βοηθά την ομάδα του μόνο αμυντικά! Έχει δώσει δύο γκολ και έφτιαξε τρεις ασίστ. Για πρώτη φορά σκόραρε στο 3-0 επί της Ραντόμιακ, ενώ το δεύτερο ήρθε πρόσφατα, στο 2-0 εναντίον της Ζαγκλέμπιε Λούμπιν.

Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις

​«Η μεταγραφή του ήταν μία πολύ μεγάλη κίνηση αλλά και μεγάλο ρίσκο. Ο Σβάρνας ήρθε σε μία ομάδα, η οποία δεν ήταν το φαβορί στην πολωνική λίγκα, αλλά αουτσάιντερ», σημειώνει ο Πσέμεκ Γκάιζλερ. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για εμάς. Γιατί ξέραμε, ότι η τελευταία του χρονιά ήταν δύσκολη. Αλλά παίζει πολύ καλά και έχει συγκεντρώσει πολύ θετικά σχόλια», συμπληρώνει ο Αντριάν Χελούσζκα.

Οι δύο Πολωνοί συνάδελφοι μίλησαν στο Sportdog για την παρουσία του συμπατριώτη μας στη Ράκοβ, όπου μαζί με τον Γιάννη Παπανικολάου, κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.

«Η γνώμη μου για τον Στράτο Σβάρνα είναι ξεκάθαρη. Είναι μία από τις καλύτερες μεταγραφές της Ράκοβ. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να υιοθετήσει την τακτική και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από την Ελλάδα και τις διεθνείς διοργανώσεις, στις οποίες έχει αγωνιστεί», αναφέρει ο Χελούσζκα.

Κέρδισε τον ανταγωνισμό

Η κακή πορεία της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια επηρέασε και την εικόνα του Σβάρνα. Η μεταγραφή του στην Πολωνία ήταν κατά κάποιον τρόπο μία τεράστια ευκαιρία για αυτόν, προκειμένου να σβήσει τις κακές αναμνήσεις και να κάνει δυναμική επιστροφή στην καριέρα του. Πώς το πέτυχε;

«Η Ράκοβ έχει έναν πολύ καλό προπονητή, τον Μάρεκ Πάπσζουν. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταμορφώσει πολύ μέτριους παίκτες σε πολύ καλούς και επικίνδυνους ποδοσφαιριστές. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ο Λετονός επιθετικός, Βλάντισλαβ Γκουντκόβσκις», υπογραμμίζει ο Γκάιζλερ.

«Είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Ράκοβ. Αυτό που λέω δεν το λέω τυχαία. Γιατί ο προπονητής, Μάρεκ Πάπσζουν έχει δύο, ακόμα και τρεις, πολύ καλούς παίκτες σε κάθε θέση! Φανταστείτε λοιπόν, τί ανταγωνισμός υπάρχει. Ο κόουτς έχει 26 πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ο Στράτος λοιπόν κέρδισε τον ανταγωνισμό σε μία ομάδα, στην οποία δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του εκτός Ελλάδας», επισημαίνει ο Χελούσζκα.

Αγοράζουν τον Σβάρνα έναντι 800.000 Ευρώ;

Ως γνωστόν στη μεταγραφή του συμπατριώτη μας στη Ράκοβ υπάρχει οψιόν αγοράς. Πρόσφατα άλλωστε ο προπονητής αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα. Είναι σε θέση να την ενεργοποιήσουν οι Πολωνοί; «Ο Σβάρνας ήρθε σε ένα πολύ καλό περιβάλλον και έγινε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ του προπονητή της Ράκοβ. Κατά την προσωπική μου άποψη, το κλαμπ από την Τσεστόχοβα θα θελήσει να κρατήσει τον Έλληνα παίκτη, μετά τη λήξη του δανεισμού του από την ΑΕΚ», υποστηρίζει ο Γκάιζλερ.

«Άκουσα, ότι η Ράκοβ θα προσπαθήσει να τον αγοράσει από την ΑΕΚ. Αλλά δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για αυτήν τη μελλοντική εξέλιξη. Πολύς κόσμος όμως λέει, ότι το κλαμπ είναι πολύ ευχαριστημένο με τον Στράτο και τις εμφανίσεις του, οπότε θα κινηθεί για την απόκτησή του. Άκουσα επίσης, ότι θα τον αποκτήσει για 800.000 Ευρώ (στην Ελλάδα έχει γραφτεί ότι είναι κοντά στο 1 εκατ.Ευρώ), χρήματα που μπορεί να τα δώσει για τον Στράτο. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι θα μείνει στη Ράκοβ», ανέφερε από την πλευρά του ο Χελούσζκα.



Ο Στράτος Σβάρνας είναι ένας αμυντικός που στην ΑΕΚ απέκτησε στοιχεία πασπαρτού, αφού κατά ανάγκη χρησιμοποιήθηκε και στα άκρα, προκειμένου να καλυφθούν προβλήματα. Εξετέλεσε αυτές τις... επικίνδυνες αποστολές με επιτυχία. Επί εποχής Φαν'τ Σχιπ κλήθηκε στην Εθνική και έπαιξε σε 6 ματς. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για αυτόν αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, το γεγονός ότι ανεβαίνει. Ευχής έργον είναι να συνδυαστεί η θετική του πορεία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Πολωνία. Είναι μία εξέλιξη που θα δώσει μεγαλύτερη λάμψη στο βιογραφικό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάσιμο για Έλληνα αμυντικό ο Ολυμπιακός - "Χυλόπιτα" σε ΑΕΚ - "Έγκλημα" με Ντόι στην Εθνική!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags