Η ήττα στο πρώτο παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ιστορικά μάλλον ...συνώνυμη με την αποτυχία στον τελικό, όπως για την Δυτική Γερμανία (1982), την Αργεντινή (1990) και την Ιταλία (1994).

Η Αργεντινή, η οποία ηττήθηκε 2-1 στην πρεμιέρα της στο Κατάρ στις 22 Νοεμβρίου από τη Σαουδική Αραβία, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» την Ισπανία. Οι Ίβηρες έχασαν το 2010 στη Νότια Αφρική από την Ελβετία (1-0), ωστόσο έφτασαν στον τελικό, όπου νίκησαν (1-0 στην παράταση) την Ολλανδία.

Αν εξαιρέσουμε τις διοργανώσεις που ξεκινούσαν με «νοκ άουτ» αγώνες, ο μετέπειτα νικητής ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου επικράτησε στον πρώτο αγώνα του δεκαέξι από τις δεκαεννέα φορές, με δύο ισοπαλίες και μία ήττα να εμφανίζονται στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια.

Το 1966, η Αγγλία αναδείχθηκε ισόπαλη εντός έδρας με την Ουρουγουάη (0-0) στον εναρκτήριο αγώνα της, κάτι που δεν την εμπόδισε 19 μέρες αργότερα να κατακτήσει τον πρώτο -και μοναδικό μέχρι στιγμής- παγκόσμιο τίτλο της, νικώντας (4-2 στην παράταση) τη Δυτική Γερμανία.

 

Το 1982, η Ιταλία ολοκλήρωσε επίσης χωρίς σκορ τη δική της συνάντηση με την Πολωνία, πριν «γράψει» άλλες δύο ισοπαλίες στην πρώτη φάση των ομίλων εναντίον του Περού (1-1) και του Καμερούν (1-1).

Η Ιταλία, ωστόσο, έφτασε στον τελικό της Μαδρίτης, όπου νίκησε τη Δυτική Γερμανία, η οποία από την πλευρά της είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ισπανίας με ήττα από την Αλγερία (2-1).

Κατά τη διάρκεια των δύο «στέψεων» της το 1978 και το 1986, η Αργεντινή κέρδισε τον πρώτο αγώνα της, κόντρα στην Ουγγαρία (2-1) και τη Νότια Κορέα (3-1), αντίστοιχα.

Το 1990, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ιταλία, η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα ηττήθηκε (1-0) -προς έκπληξη όλων- από το Καμερούν.

Η Αργεντινή κατετάγη μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων στη φάση των ομίλων, γεγονός που της επέτρεψε να προκριθεί και να νικήσει (1-0) στους «16» τη Βραζιλία του Καρέκα.

Στα προημιτελικά απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία των Προσινέτσκι, Σαβίτσεβιτς και Στοΐκοβιτς στη διαδικασία των πέναλτι (0-0, 3-2) πριν αποκλείσει στους «4» την «οικοδέσποινα» Ιταλία των Σκιλάτσι, Μπάτζιο και Μπαρέζι με παρόμοιο τρόπο στη Νάπολη (1-1, 4-3).

Η «αλμπισελέστε» απέτυχε μόνο στον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα (1-0) με πέναλτι του Μπρέμε στο τέλος του αγώνα με τη Δυτική Γερμανία, την οποία είχε νικήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στον τελικό της διοργάνωσης στο Μεξικό.

Το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η οποία ηττήθηκε 1-0 από την Ιρλανδία στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ, έχασε στον τελικό από τη Βραζιλία στα πέναλτι, μετά από «λευκή» ισοπαλία (0-0).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ