Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη, με τη σύγκρουση δύο τρένων, η οποία βύθισε τη χώρα σε πένθος. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, ενώ το έργο της αναγνώρισης των αγνοούμενων καθιστά μεγαλύτερο των πόνων των συγγενών.

Το μόνο αισιόδοξο από αυτήν την τραγική ιστορία ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, για να συνδράμει στην απάλυνση του πόνου. Οι Λαρισαίοι έτρεξαν από την πρώτη στιγμή, για να δώσουν αίμα για τους βαριά τραυματίες. Σημειώθηκαν ουρές στην κεντρική πλατεία της πόλης και μάλιστα πολλά παιδιά νεαρά, εν μέσω βροχής (την Πέμπτη) πήγαν για να συνεισφέρουν. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, όπως επιβεβαιώνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, Βαγγέλης Μόρας.

Μόρας: «Είναι τραγικό να χρειάζεται μία τραγωδία για να αλλάξεις»

«Η διάθεση του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έχουν ανοίξει πολλά σημεία στη Λάρισα για αιμοδοσία. Δραστηριοποιηθήκαν όλοι για να βοηθήσουν. Αυτό που έγινε θα μείνει χαραγμένο στην ψυχή μας», ανέφερε ο παλαίμαχος στόπερ, στο Sportdog, μιλώντας με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Ο Μόρας δεν κρυβόταν ποτέ πίσω από το δάχτυλό του στις δηλώσεις του ως παίκτης. Έτσι και τώρα μίλησε έξω από τα δόντια, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την τραγωδία.

«Το θέμα είναι να μπορέσουμε να γίνουμε σαν χώρα καλύτεροι, για να μην έχουμε τέτοιου είδους συμβάντα. Δυστυχώς για να μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα πρέπει να γίνει κάτι τραγικό. Παλιά ήταν ο δρόμος καρμανιόλα των Τεμπών. Έπρεπε  να γίνουν τα ατυχήματα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τους μαθητές από τη Βέροια, για να γίνει ένα μεγάλο έργο στο οδικό δίκτυο και να μη χάνονται ζωές.

Είναι τραγικό να γίνεται ένα δυστύχημα, για να έρθουν βελτιώσεις τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους. Είναι τραγικό να χρειάζεται μία τραγωδία για να αλλάξεις…», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μόρας.

Κοντά στο σημείο του δυστυχήματος με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Συγκλονισμένοι είναι η κοινότητα των εκπαιδευτικών του Νομού, καθώς καθημερινά, τα πρωινά δρομολόγια κατακλύζονται από δασκάλους και καθηγητές που παίρνουν το τρένο για να πάνε στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδευτικός που έχει κάνει πολλές φορές τη διαδρομή μίλησε στο Sportdog και έκανε λόγο για πολλά προβλήματα στο δίκτυο. «Υπήρχαν καθυστερήσεις γενικότερα. Υπήρχαν φορές που σταματούσαμε στα καλά καθούμενα, για να περάσει κάποιο άλλο τρένο, ή επειδή έπεφταν κλαδιά στις γραμμές. Παρατηρούνταν πολλές φορές προβλήματα. Είχαμε φτάσει σε σημείο να ακούμε υπαλλήλους να μας λένε με αγένεια «πάρτε το αμάξι και πηγαίνετε». Αυτήν τη διαδρομή την έχω κάνει πολλές φορές. Το σημείο της τραγωδία είναι κοντά με την περιοχή που έγινε το δυστύχημα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ», ανέφερε και κατέληξε:

«Το εμπορικό περνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που δείχνει, ότι ήταν γνωστό το δρομολόγιο. Είμαστε σοκαρισμένοι όλοι. Ο προαστιακός κατακλύζεται από εκπαιδευτικούς. Σοκαριστήκαμε, γιατί συνειδητοποίησαμε, ότι τόσο καιρό πηγαίναμε στην τύχη. Και όπου βγει…»

«Ευχαριστώ την Παναγία»

Τα λεπτά που προηγήθηκαν της τραγωδίας περιέγραψε στον τοπικό Τύπο, ο Θάνος Μακρυγιάννης, έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος κατέβηκε στη Λάρισα λίγο πριν το μοιραίο. Είχε εισιτήριο στο δεύτερο βαγόνι, το οποίο έγινε μία άμορφη μάζα από λαμαρίνες.

«Στα Παλαιοφάρσαλα κάναμε μία στάση 10-15 λεπτών και μας είπαν πως θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω συνωστισμού στις γραμμές. Το ακούσαμε από τα μεγάφωνα. Κάποια παιδιά κατέβηκαν για τσιγάρο και μετά ξεκινήσαμε. Στη συνέχεια όμως το τρένο σταμάτησε μετά από δέκα λεπτά στη μέση του πουθενά, σε μία αγροτική περιοχή. Ήταν κάτι για το οποίο δεν είχαμε εξήγηση. Τελικά φτάσαμε στη Λάρισα στις 22:55 και κατέβηκα. Ευχαριστώ την Παναγία γι’αυτό. Λίγη ώρα αργότερα δεν μπορούσα να πιστέψω στα αφτιά μου, όταν έμαθα αυτό που έγινε», ανέφερε στην μαρτυρία του στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".