Απόψε το απόγευμα, στις 19:00, όπως ενημέρωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας, είναι προγραμματισμένα τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Σοφίας – Οσίου Λουκά του εν Στειρίω στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Όπως καταλαβαίνετε, το παρεκκλήσι θα είναι αφιερωμένο στην αγία της του Θεού Σοφία (τη σοφία δηλαδή του Θεού),  όπως η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον Όσιο Λουκά του εν Στειρίω.

Ο  συγκεκριμένος άγιος δεν έχει σχέση με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οπότε πρέπει να ψάξουμε το ορθόδοξο συναξάρι, για να αντλήσουμε στοιχεία γύρω από τη ζωή του, για τον οποίο  πληροφορούμαστε, ότι υπήρξε ένας εκ των αναμορφωτών του μοναχικού βίου στον ελλαδικό χώρο τον 10ο αιώνα.

Η Ιερά Μητρόπολης Θηβών, Λειβαδιάς και Αυλίδος, ενημερώνει, ότι γεννήθηκε στο Καστρί της Φωκίδας το 896 μ.Χ. Σε ηλικία 14 ετών εκάρη μοναχός στη Μονή Παντάνασσας στο Μοναστηράκι και εν συνεχεία εγκαστάθηκε στο όρος Ιωαννίτζη κοντά στη Δεσφίνα, όπου ασκήτεψε για επτά έτη.

Λόγω, όμως, των επιδρομών των Βουλγάρων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όρος Ιωαννίτζη και να περάσει απέναντι στο Ζεμενό της Κορίνθου, όπου για 10 χρόνια έζησε κοντά στον στυλίτη του Ζεμενού. Στη συνέχεια επέστρεψε στο όρος Ιωαννίτζη, όπου έμεινε για 12 έτη. Κατόπιν μετέβη στον Κάλαμο στον Κορινθιακό κόλπο, όπου έμεινε τρία χρόνια. Οι επιδρομές, όμως, των Τούρκων τον αναγκάζουν να πάει στο απέναντι νησί Άμπελος, όπου ήταν άνυδρο, και μένει εκεί επί τριετία. Στα τέλη του 945 μ.Χ. ο ασκητής της ερήμου εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου.

Πρόκειται για το όρος Στείριον της Λειβαδιάς, η οποία σήμερα ανήκει στη δημοτική κοινότητα Διστόμου, του δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Η έλευσή Του στην έρημο του Στειρίου, όπου παλιά υπήρχε η αρχαία Στείριδα, χαροποίησε τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι τον επισκεπτόταν στο όρος Ιωαννίτζη, όπου ασκήτευε αλλά και στον Κάλαμο. Πλήθη πιστών επισκέπτονταν στο Στείρι τον απλό και ταπεινό καλόγερο Λουκά, αφού στο πρόσωπό του βρήκαν τον στοργικό και φιλόξενο πατέρα, τον συμπαραστάτη των κόπων και των βασάνων του. Η φιλανθρωπία του και η αγάπη του προς τους ανθρώπους και το Θεό χαρακτηρίζουν κάθε βήμα της ζωής του. Γύρω από τον ασκητή Λουκά μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές του και μοναχοί και δημιουργήθηκε μοναστικό κοινόβιο.

Ο ασκητής Λουκάς αναπαύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου του έτους 953 μ.Χ. όποτε και εορτάζεται η μνήμη του.

Το λείψανο του αγίου, παρέμεινε άφθαρτο. Λόγω των προελάσεων των Οθωμανών, φυγαδεύτηκε στη Δύση μέσω Άρτας και Βοσνίας. Τον Αύγουστο του 1463 μ.Χ. έφθασε στη Βενετία, όπου έγινε δεκτό ως Λείψανο του Ευαγγελιστού Λουκά. Η απόδοση του Λειψάνου στον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη άρχισε τον 19ο μ.Χ. αιώνα και κορυφώθηκε το 2001 μ.Χ. με την εγγραφή του Αγίου στο Νέο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Το 1986 μ.Χ., μετά από ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στην Εκκλησία της Ελλάδος και κατατέθηκε στη Μονή του.

Πρόκειται για το ξακουστό μοναστήρι της Βοιωτίας που βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO! Η μονή φέρει το προσωνύμιο «Η Αγιά Σοφιά της Ρούμελης», γιατί το καθολικό της (ο κεντρικός ιερός ναός της) εκτός ότι έχει τον ίδιο ρυθμό με την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή βασιλική, σταυροειδής με τρούλο, φέρει περίφημα ψηφιδωτά, χρωματιστά μάρμαρα στους τοίχους και μαρμαροθετήματα στο δάπεδο θυμίζουν έντονα τον υπέρλαμπρο ναό που έχτισε ο Ιουστινιανός και αποτελεί μέχρι σήμερα, παρά την κατάκτηση της Πόλης από τους Τούρκους, σύμβολο της Ορθοδοξίας

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με αυτήν τη συμβολική κίνηση της αφιέρωσης του παρεκκλησίου του γηπέδου της ΑΕΚ στον όσιο Λουκά του εν Στειρίω, το μοναστήρι του οποίου αποκαλείται «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης», τιμά τον πρόεδρο των προέδρων στην ιστορία της του συλλόγου! Τιμά τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο, ο οποίος κατάγεται από την ίδια περιοχή, αυτήν του Διστόμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Υπάρχει και ένας ακόμα σημαντικός συμβολισμός από πλευράς του ηγέτη της ΑΕΚ. Το ρεπορτάζ, αναφέρει, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα των νταμπλούχων Ελλάδας. Το μέλλον όμως δεν μπορεί να χαραχτεί χωρίς τη μελέτη του παρελθόντος. Ο Λουκάς Μπάρλος υπήρξε μέχρι σήμερα το πιο δυνατό κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ και το όνομά του μνημονεύεται πάντα με θετικές αναφορές.

Η ομάδα του Μπάρλου κατέκτησε το τελευταίο νταμπλ της Ένωσης το 1978. Υπήρξε ο πρόεδρος των τίτλων, στη θητεία του οποίου η ομάδα έκανε αλησμόνητη ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τους "4" του Κυπέλλου UEFA. Έχτισε το "σπίτι" των οργανωμένων οπαδών, την περίφημη Σκεπαστή, ενώ έβαλε και το σπίτι του υποθήκη για την ομάδα. Όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι θυσίασε την προσωπική του περιουσία εξαιτίας της αγάπης του για την ΑΕΚ.

Πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεπερνά τον Λουκά Μπάρλο, αφού μετρά περισσότερους τίτλους. Πάνω απ' όλα όμως έχτισε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, υλοποιώντας ένα όνειρο που έμοιαζε ακατόρθωτο, το οποίο έδωσε στην ΑΕΚ την παλιά της δυναμική, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί και να ατενίζει πιο θετικά το μέλλον της.