Δηλαδή του 2024, γιατί μες στο ’23 η Saudi Pro League έχει ήδη ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς ξοδεύοντας μισό δις ευρώ μόνο για να πείσει τις ομάδες τους να τους πουλήσουν τους διαφόρους Φιρμίνο, Χέντερσον, Κουλιμπαλί, Ν’Γκόλο Καντέ, Σάντιο Μανέ, Μπρόζοβιτς, Μαχρέζ, Μεντί, Άλαν Σεντ Μάξιμιν, Μάλκομ ή Μιλίνκοβιτς Σάβιτς.

Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μπενζεμά τους πήραν ως ελεύθερους, ενώ αναμένονται σύντομα να τους ακολουθήσουν και οι Βεράτι (Παρί), Ζιελίνσκι (Νάπολι), Μίτροβιτς και Ουϊλιαν (Φούλαμ), Μπέιλι (Γιουνάιτεντ), Ιμπάνεζ (Ρόμα) και Φράνκ Κέσι που έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο με ετήσιες αποδοχές 20εκ. ευρώ, τα τριπλάσια απ’ όσα έπαιρνε στη Μπαρτσελόνα.

 Μισό δις, λοιπόν ξοδεύτηκε μέχρι στιγμής μόνο για την απόκτηση των συμβολαίων τους. Κι ένα ακόμη δις, μόνο για τις αποδοχές που συμφωνήθηκαν με τον κάθε ποδοσφαιριστή: για παράδειγμα 250εκ. ευρώ το χρόνο, στον Ρονάλντο, 150 στον Μπενζεμά κτλ. Φτάνουμε, πάνω κάτω στο 1.5 δις ευρώ, όσα ξόδεψε και η Premier League με ακριβότερες μεταγραφές όλων, των Ντέκλαν Ράις, Χόλουντ, Γκβαρντιόλ, Ονανά, Μάουντ, Σζλομποσλάι, Τονάλι, Νκούνκου, Χάβερτζ, Τίμπερ, Μακ Άλιστερ κτλ.

 

 Υπάρχουν ωστόσο τρεις σοβαρές διαφορές σε σχέση με τη βρετανική και τη σαουδαραβική αγορά: ότι οι Βρετανοί ελέγχονται από την Uefa με τον αυστηρότατο νόμο του Financial Fair-Play, δηλαδή του μπορώ να ξοδέψω, μόνο όσα βγάζω. Ενώ οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανενός είδους ελέγχου από τη Νιόν, απλούστατα γιατί δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Δεύτερο ότι οι βρετανικές ομάδες εμφάνισαν αναγκαστικά και έσοδα, από τις μεταξύ τους αγοραπωλησίες, ενώ οι Σαουδάραβες αδιαφορούν για το πόσα βγάζουν. Και τρίτο, ότι η καλοκαιρινή, μεταγραφική περίοδος στην Ευρώπη θα λήξει την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στη Σαουδική Αραβία στις 7. Αρχικά ήταν να παραταθεί μέχρι τις 20, αλλά οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες διαμαρτυρήθηκαν στη Fifa και η Saudi Pro League αναγκάστηκε να συμμορφωθεί.

 Αυτή ακριβώς όμως η συγκεκριμένη, μία εβδομάδα διαφοράς είναι που μπορεί να επιφυλάξει κι άλλα «μπαμ» της τελευταίας στιγμής. Θεωρητικά, ένα απ’ αυτά θα μπορούσε να είναι ο Λουκάκου, γιατί η Γιουβέντους δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα τον προτιμήσει από τον Βλάχοβιτς. Ένα δεύτερο, ο Νεϊμάρ γιατί η μεν Παρί δεν βλέπει την ώρα ν’ απαλλαγεί από το απαγορευτικό του συμβόλαιο, το δε Παρίσι δεν ανέχεται άλλο την κακομαθημένη του συμπεριφορά. Οι Λεβαντόφσκι και Σαλάχ θα έρθουν από του χρόνου και θ’ αποτελέσουν το αντίβαρο των απορρίψεων που εισέπραξαν από τους Μέσι, Εμπαπέ, Μόντριτς ή από τους προπονητές Μουρίνιο και Αλέγκρι. Την άκρη, αργά ή γρήγορα θα τη βρουν. Έτσι κι αλλιώς, τώρα που μπήκαν (χοντρά) στο παιχνίδι, αναγκαστικά θα χορέψουν.