Η πρώτη φορά που το Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκε για το κονβόι 25 αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν Κροάτες χούλιγκαν, ήταν στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, όταν έφτασαν στα διόδια της Ελευσίνας. Την πληροφορία μετέφεραν δύο μοτοσικλετιστές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, οι οποίοι βρίσκονταν από νωρίς στα διόδια.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπήρχε εκείνη την ώρα σύνδεσμος της ίδιας υπηρεσίας, όμως ο ρόλος του είναι πρακτικά υποστηρικτικός, διότι έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών. Η πληροφορία διαβιβάστηκε, όμως ούτε και τότε, δηλαδή την ύστατη στιγμή, οι αξιωματικοί που συντονίζουν τα μέτρα και κινητοποιούν δυνάμεις δεν φάνηκε να ιδρώνουν.

Το χρονικό σημείο της διέλευσης των χούλιγκαν από τα διόδια της Ελευσίνας υπολογίζεται ακριβώς μία ώρα πριν από τη φονική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια και θεωρείται κρίσιμο. Την περασμένη εβδομάδα γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι στα διόδια, μετά από εισήγηση της Αθλητικής Βίας, είχε βρεθεί νωρίτερα την ίδια μέρα δύναμη της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας, ωστόσο, άγνωστο γιατί, δόθηκε εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να αποδεσμευτεί πριν τη διέλευση των Κροατών.

"ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ"

Προτού ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση 65 λεπτών για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπάρχει μια σειρά ενεργειών την οποία περιέγραψαν στο Magazine διαφορετικές πηγές κοντά στην υπόθεση. Όταν κληρώθηκε προ εβδομάδων η διεξαγωγή των αγώνων ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκού-Μαρσέιγ με διαφορά μιας ημέρας στην Αθήνα, μία φράση ακούστηκε στη ΓΑΔΑ: «Είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο». Κι αυτό, διότι πυρήνες οπαδών των τεσσάρων ομάδων που ανέδειξε η κλήρωση συμπτωματικά διατηρούν χιαστί στενές σχέσεις.

Οι ελληνικές αρχές εισηγήθηκαν στην UEFA την απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών στην Αθήνα, κάτι που έγινε δεκτό από τη διοργανώτρια αρχή των ευρωπαϊκών αγώνων. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει και οι διοικήσεις των ελληνικών ομάδων, αν και φέρεται να ζήτησαν να επισημανθεί ότι η πρωτοβουλία ήταν της αστυνομίας. Ταυτόχρονα, από τις δύο ομάδες της Αθήνας ζητήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων και να γίνει η ταυτοποίηση όσων θα έμπαιναν στο γήπεδο. Τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν.

Μετά από αυτό, αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας κινητοποίησαν το δίκτυο πληροφοριών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν να συντάξουν τουλάχιστον πέντε πληροφοριακά δελτία, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο Αρχηγείο. Μία μέρα πριν τον αγώνα, όπως σε κάθε μεγάλο ματς, παραδόθηκε επίσης από την ίδια υπηρεσία η έκθεση ανάλυσης κινδύνου 27 σελίδων (pre-match report). Όσα περιγράφονταν - για το σχέδιο μετάβασης 150 σκληρών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, τον βαθμό επικινδυνότητας κλπ - αποδείχτηκαν με δραματικό τρόπο απόλυτα σωστά. Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από την ηγεσία στη ΓΑΔΑ και το Αρχηγείο.

Δεν ήταν μόνο αυτό. Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης που είδε το Magazine σημειώνεται ότι το Εθνικό Γραφείο Ποδοσφαίρου της Κροατίας είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές ότι ένας σκληρός πυρήνας Κροατών σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα έμεναν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα χαμηλού κόστους και επίσης ότι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Το πρωί της Δευτέρας, το γραφείο Ιντερπόλ Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνοντας ότι οι χούλιγκαν είχαν περάσει τα δικά τους σύνορα (στις 3 τα ξημερώματα) και κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Όμως, το Αρχηγείο εξέδωσε μια αόριστη διαταγή για λήψη «επιβαλλόμενων μέτρων», στην οποία καμία υπηρεσία στην περιφέρεια δεν έδωσε σημασία. Αξιωματικοί στην Αθήνα περιγράφουν ότι προσπαθούσαν να βρουν στο τηλέφωνο συναδέλφους τους στη δυτική Ελλάδα, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Οι Κροάτες μπήκαν στην Ελλάδα από την Αλβανία – οι περισσότεροι μέσω του τελωνείου της Κακαβιάς – χωρίς να μπλοκαριστούν στα σύνορα, παρότι οι Μαυροβούνιοι είχαν στείλει ακόμη και τις πινακίδες των αυτοκινήτων με τα οποία ταξίδευαν. Από εκεί κι έπειτα, στην πράξη τα ίχνη τους αγνοούνταν για πολλές ώρες, έως ότου οι δύο μοτοσικλετιστές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας τους εντόπισαν στα διόδια της Ελευσίνας, στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Οι τελευταίοι πήραν εντολή να τους ακολουθήσουν, όμως στην έξοδο της Αττικής Οδού οι Κροάτες έπαψαν να κινούνται σε κονβόι και τους έχασαν. Δύο διαφορετικές πηγές είπαν στο Magazine ότι μόνο τότε ο αξιωματικός που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων φάνηκε κάπως να αντιδρά. Το ίδιο πρόσωπο είχε υπηρετήσει στο παρελθόν σε νευραλγικό πόστο στην Αττική, από το οποίο μετακινήθηκε υπό το βάρος της εμπλοκής του σε υπόθεση που παραμένει ανοιχτή. Το Κέντρο Επιχειρήσεων ζήτησε εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας στην Αττική Οδό και επίσης δόθηκε εντολή σε ομάδες αστυνομικών που βρίσκονταν διάσπαρτες στην Αθήνα να αλλάξουν θέσεις, αναζητώντας τα κροατικά αυτοκίνητα.

Σε αυτό το σημείο στη δικογραφία υπάρχει ένα κενό 65 λεπτών. Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είχε ολοκληρωθεί η προπόνηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (ο αγώνας ήταν την επόμενη μέρα) και η αποστολή είχε καταλύσει σε δύο ξενοδοχεία σε Πλατεία Καραϊσκάκη και Σύνταγμα. Περιμετρικά του γηπέδου της ΑΕΚ βρίσκονταν μόλις δύο ή τρεις αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα ότι όλα κυλούσαν ήρεμα. Αυτό είναι αλήθεια, παρότι κυκλοφορούσε από νωρίς μεταξύ των οργανωμένων του Δικεφάλου η θολή πληροφορία ότι Κροάτες πρόκειται να μεταβούν στην Αθήνα.

Σε ένα από τα πληροφοριακά δελτία της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναφέρεται: «Οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 με πρόφαση τη διανομή εισιτηρίων διαρκείας». Την ώρα της καταδρομικής επίθεσης έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ βρίσκονταν σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του Δικεφάλου, διότι οι περισσότεροι είχαν στο μεταξύ αποχωρήσει. Και όσοι παρέμειναν δεν προκύπτει ότι ήταν προετοιμασμένοι για τέτοιο «πόλεμο».

Στο μεταξύ, η ώρα περνά και η αστυνομία αδυνατεί να εντοπίσει τους Κροάτες. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των επικοινωνιών γίνεται τηλεφωνικά. Ακούγεται παράδοξο, όμως σε μεγάλα γεγονότα αστυνομικοί φτιάχνουν μια άτυπη ομάδα στο Viber και μιλούν εκεί.

Το βράδυ της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις κρούσης (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση) υπήρχαν στα Εξάρχεια, κοντά σε συνδέσμους του Παναθηναϊκού, στα ξενοδοχεία της αποστολής της Ντιναμό, ακόμη και στο τουρνουά μπάσκετ Ακρόπολις, στο οποίο αγωνιζόταν η ομάδα της Σερβίας και θεωρητικά υπήρχε ο κίνδυνος επεισοδίων. Στο Magazine μεταφέρθηκε ότι πράγματι μεταξύ των αστυνομικών που ήταν επιφορτισμένοι με τα μέτρα διαυτυπώθηκε η άποψη ότι οι Κροάτες θα πήγαιναν να ξεκουραστούν μετά το μακρύ ταξίδι τους, επομένως «βλέπουμε από αύριο».

Τα πάντα αλλάζουν στις 22:55. Υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ενημερώνουν ότι περίπου 100 άτομα με κουκούλες και ρόπαλα μπήκαν στο τρένο στον σταθμό «Ειρήνη». Οι αστυνομικοί που έφτασαν καθυστερημένοι στο σημείο, βρήκαν μόνο τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με τις κροατικές πινακίδες στην οδό Νερατζιώτισσας. Στις 23:00 οι Κροάτες χούλιγκαν και οι Έλληνες συνεργοί τους εντοπίστηκαν στον σταθμό «Περισσός» να κατευθύνονται πεζή προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε την ύστατη στιγμή, όμως, οι αστυνομικοί πήραν εντολή να επέμβουν.

Οι καταθέσεις των αστυνομικών για τα τελευταία λεπτά που είδε το Magazine είναι αποκαλυπτικές. «Πριν φτάσουμε στον ΗΣΑΠ “Περισσός” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία πέρασαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, και μπήκαμε εντός αλσυλλίου στην οδό Λυκούργου», κατέθεσε αστυνομικός της ομάδας Δράση.

«Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση περίπου 50 μέτρων. Τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφάλειας παραμείναμε στο σημείο, δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις», είπε ο ίδιος.

Η επιδρομή φαίνεται να ξεκίνησε στις 23:05 και κράτησε τουλάχιστον 20 λεπτά. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η πρώτη διμοιρία ΜΑΤ που έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 23:15, ήταν «σταθερή» στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια. Στον φάκελο υπάρχουν τουλάχιστον τρεις καταθέσεις αστυνομικών, της ομάδας Δράση και της Ασφάλειας, που καταθέτουν είτε ότι έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη λήξη των επεισοδίων είτε ότι πήραν κλήση να ξεκινήσουν μετά τις 23:25, δηλαδή αφότου όλα είχαν τελειώσει.

ΠΗΓΗ: news247.gr