Εκδικάστηκε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, η υπόθεση για την ονομασία του Συλλόγου «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Η αναγνώριση του Συλλόγου, τον Οκτώβριο του 2022, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αναφορά του όρου «Δυτική Θράκη».
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μετά από τριτανακοπή που κατέθεσε ο πρόεδρος του Πόντου Θρυλορίου, Μιχάλης Κακουλίδης, ο οποίος χαρακτήριζε τον εν λόγω Σύλλογο ως «δούρειο ίππο» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνή, «για να προκαλέσει την τοπική κοινωνία και να ελέγξει τα αντανακλαστικά των θεσμών του επίσημου κράτους», όπως είχε τονίσει ο τοπικός ποδοσφαιρικός παράγοντας σε δηλώσεις του.
Ο συγκεκριμένος σύλλογος για να μετριάσει τις αντιδράσεις «επικοινωνούσε» δια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι είναι «μόνο ένας σύνδεσμος φιλάθλων». Ωστόσο τοπικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν παραπλανητικές τις τοποθετήσεις του σωματείου. Αναφέρουν, ότι σκοπός των ιδρυτών του είναι η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με την ορολογία «Δυτική Θράκη» να βρίσκεται στο επίκεντρο του λογότυπου του συλλόγου . Μάλιστα το σωματείο έφτιαξε ποδοσφαιρικές στολές και προχώρησε στη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας Κ19, η οποία έδωσε πρόσφατα φιλικούς αγώνες στην Αδριανούπολη, σε τοπική ιστοσελίδα της οποίας (edirnegazetesi.com.tr) είχε κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη», Μουμίν Χασάν, οποίος φέρεται να αποκάλεσε «πατρίδα μας» την Τουρκία. «Ήρθαμε στην πατρίδα μας. Δύο ομάδες της Φενέρμπαχτσε ενώθηκαν. Χάρη στη Φενέρμπαχτσε, τα παιδιά μας ζουν με όνειρα να γίνουν ποδοσφαιριστές όπως στην πατρίδα τους», ήταν τα λόγια του σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο.
Τί συνέβη στην εκδίκαση
Οι χειρισμοί της νομικής εκπροσώπησης του Πόντου Θρυλορίου, της ομάδας που κατέθεσε τριτανακοπή δηλαδή, ήταν πολύ λεπτοί στην εκδίκαση της υπόθεσης. Ο Στέλιος Γιαλάογλου, ο οποίος εκπροσώπησε την ομάδα της Ροδόπης, υποστήριξε, ότι η πλευρά του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον σύλλογο ως σύλλογο. Διατύπωσε, όμως, δύο πολύ σοβαρές ενστάσεις.
Στο καταστατικό του συλλόγου δεν μνημονεύονται οι αθλητικές δραστηριότητες στον σκοπό του. Επίσης το σωματείο, το οποίο φαίνεται να είναι σύνδεσμος φιλάθλων μιας της Φενέρμπαχτσε, θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση και από τον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης για τη λειτουργία του, κάτι που δεν έχει...
Οι παράγοντες του Σωματείου «Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης» ισχυρίστηκαν πως δεν είναι αμιγώς αθλητικός σύλλογος, αλλά και πολιτιστικός (αναφέρεται και στο έμβλημα του), με την πλευρά του Πόντου Θρυλορίου να διατυπώνει την απορία, γιατί έχει την ορολογία «Δυτική Θράκη», παρουσιάζοντας μάρτυρα από την περιοχή, που ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε ελληνικό σχολείο, ο οποίος υποστήριξε, ότι δεν διδάχτηκε ποτέ και σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο δεν υπήρχε πουθενά αναφορά σε «Δυτική Θράκη».
Η νομική πλευρά του Πόντου Θρυλορίου πρότεινε στο σωματείο να τροποποιήσουν το καταστατικό τους (σ.σ. υποτίθεται, ότι είναι σύλλογος Ελλήνων μουσουλμάνων φιλάθλων της Φενέρ), γιατί ως αθλητικό σωματείο θα πρέπει να κάνουν και ανάλογες δραστηριότητες. Μάλιστα επεσήμανε, ότι αν απαλειφθεί ο όρος «Δυτική» και τοποθετηθεί μόνο «Θράκη» (δηλαδή Φενέρμπαχτσε Θράκης), τότε θα παραιτείτο από την υπόθεση.
Αντεθνικός και προπαγανδιστικός ο όρος «Δυτική Θράκη»
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο σύλλογος Πόντος Θρυλορίου, άσκησε τριτανακοπή για την ακύρωση της ίδρυσης του σωματείου Φενέρμπαχτσε Δυτική Θράκη, λόγω του όρου «Δυτική Θράκη», ο οποίος δημιουργεί αλυτρωτικά ζητήματα. Μάλιστα σε άρθρο της, τον περασμένο Φεβρουάριου, η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αυγούστου του 2015, Βασιλική Θάνου ενίσχυε με επιχειρήματα, ότι η χρήση του όρου «Δυτική Θράκη» είναι ύποπτη.
«Σε καμία Διεθνή Συνθήκη δεν αναφέρεται ο όρος ‘’Δυτική Θράκη’’. Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει μία ενιαία Θράκη. Μόνον η Τουρκία, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεχιζόμενης εξωτερικής πολιτικής της, σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, κάνει επίμονη αναφορά στη Δυτική Θράκη», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο της κας Θάνου, η οποία υπογράμμιζε, «ότι οι σκοποί του αναγνωρισθέντος Σωματείου, είναι αντεθνικοί, προπαγανδιστικοί και παραπλανητικοί και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, μεταξύ των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων (Χριστιανικής και Μουσουλμανικής), στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης».
Παρούσα η πρόεδρος του φιλότουρκου ΚΙΕΦ,
Παρ’ όλα αυτά, στη γραμμή της η νομική πλευρά του Πόντου Θρυλορίου δεν επεκτάθηκε σε τέτοια ζητήματα, για ευνόητους λόγους! Στάθηκε σε καθαρά νομικά ζητήματα και υπογράμμισε το αντιφατικό του όρου «Δυτική Θράκη», το οποίο μάλιστα υπερτονίζεται σε κεντρικό σημείο του εμβλήματος του συλλόγου.
Πρόθεση του Πόντου Θρυλορίου ήταν να μη δημιουργηθεί μέτωπο που αφορούν εθνικά ζητήματα σε μία περιοχή που ήδη υπάρχει τεταμένο κλίμα. Θυμηθείτε τις καταγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές που έκανε αναφορά για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου. Η νομική πλευρά του Πόντου Θρυλορίου έμεινε μόνο στα νομικά ζητήματα που αφορούν την υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ακροατήριο ήταν παρούσα η πρόεδρος του φιλοτουρκικού ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου. Έτσι με τους λεπτούς χειρισμούς της υπόθεσης, οι άνθρωποι του Πόντου Θρυλορίου απέφυγαν τη δημιουργία έντασης στην αίθουσα, μία εξέλιξη που θα μπορούσε εύκολα να εργαλειοποιηθεί από κέντρα που εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα στην περιοχή εις βάρος του Ελληνισμού…
Σε 4-5 μήνες η απόφαση
Η απόφαση για το μέλλον του συλλόγου «Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης» θα γίνει γνωστή σε 4 με 5 μήνες από την εκδίκαση της υπόθεσης. Το σωματείο θεωρείται, ότι έχει πρόβλημα στο καταστατικό του και μπορεί να οδηγηθεί στην ακύρωση και διάλυσή του, αν δεν γίνουν αλλαγές και δεν αλλαχθεί φυσικά ο όρος «Δυτική Θράκη». Όπως αναφέρουν στο Sportdog άνθρωποι που κατοικούν στον νομό Ροδόπης, "αν έχουν καλές προθέσεις και δεν είχαν στόχο να δημιουργήσουν αλυτρωτικό ζήτημα, τότε θα κάνουν αυτές τις τροποποιήσεις. Αν όχι, τότε θα έχουν δεχτεί γκολ από τα αποδυτήρια…".