Το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων στατικότητας του στεγάστρου «Καλατράβα» έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις! Και αυτό γιατί μελέτες που αναδείκνυαν το ζήτημα υπήρχαν από τότε που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Δηλαδή εδώ και 20 χρόνια κάποιοι έπαιζαν κορώνα γράμματα την ασφάλεια του κόσμου.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το έργο «Ανακαίνιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 56,4 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, προϋποθέτει την παύση των δραστηριοτήτων προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και συντήρησης ή και αντικατάστασης τμημάτων των εγκαταστάσεων.
Άμεσα θιγόμενος όμως είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πλήρωσε τον περασμένο Αύγουστο για την ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το γήπεδο για τους αγώνες του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι μετά την απόφαση για το λουκέτο οι «πράσινοι» αναζητούν λύσεις για τους ευρωπαϊκούς τους αγώνες. Όλα δείχνουν όμως ότι η χρησιμοποίηση της Λεωφόρου με ένα υποτυπώδες λίφτινγκ είναι μονόδρομος.
Πότε όμως αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ΟΑΚΑ; Προλαβαίνει ο Παναθηναϊκός να ξαναπαίξει ευρωπαϊκό ματς εκεί; Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα στο in.gr, «σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Ευρ. Επιτροπή το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2024. Και ανάλογα με τα υπό-έργα που προβλέπονται έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα».
Οπότε το «Τριφύλλι» δεν προλαβαίνει, καθώς φαίνεται, ότι οι εργασίες θα τραβήξουν αρκετό καιρό.
Καρύδης (ΕΜΠ): Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά το ΟΑΚΑ
Κατά τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη, οι επισκευές θα πάρουν καιρό. «Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή, όπως οι σκουριές και τα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει, και άλλα που έχουν κοπεί, και προέκυψαν λόγω της κακής συντήρησης αλλά υπάρχουν και αφανή σημεία, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα, και χρειάζονται ενδελεχή έρευνα για την έκταση και την επικινδυνότητά τους», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι το στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση η οποία δημιουργεί κόπωση του υλικού, κι εκτίμησε πως θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το στάδιο.
Εισαγγελική έρευνα για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ
Έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά:
- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
- αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή
Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».
Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Στάμου, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.