Facebook Pixel Φραντζέσκο Φαριόλι: Από το μάθημα φιλοσοφίας στον πάγκο (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-10-07 20:57:00

Ο προπονητής με τη διαφορετική οπτική: Από το μάθημα φιλοσοφίας στον πάγκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο προπονητής με τη διαφορετική οπτική: Από το μάθημα φιλοσοφίας στον πάγκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από δέκα χρόνια ο Φραντσέσκο Φαριόλι τελείωνε το πτυχίο του στη φιλοσοφία σε ένα ιταλικό πανεπιστήμιο. 

 

Τώρα προπονεί τη Νις, μια φιλόδοξη γαλλική ομάδα όπου ο αρχηγός της ομάδας είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος από αυτόν.

Η πορεία του Φαριόλι στο ποδόσφαιρο ήταν ασυνήθιστη και ποτέ δεν είχε δική του καριέρα. Όμως ο 34χρονος Ιταλός προπονητής έχει κάνει τη Νις να είναι από τις εκπλήξει του γαλλικού πρωταθλήματο.

Η Νις, η οποία χρηματοδοτείται από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ από το 2019, είναι σε εφτά αγώνες αυτή τη σεζόν, επικρατώντας μέχρι και της Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι.

Από το πανεπιστήμιο στον πάγκο

Ο Φαριόλι έφτιαξε όνομα, αλλά η ασαφής πορεία του στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, όπου ο φοιτητής φιλοσοφίας έλαβε τον βαθμό 105 στα 110.

Εκεί, είχε μια διατριβή που απείχε πολύ από τον κανόνα που ονομάζεται «Φιλοσοφία του παιχνιδιού. Η αισθητική του ποδοσφαίρου και ο ρόλος του τερματοφύλακα».

Οι τερματοφύλακες έχουν ένα μοναδικό ευρύτερο όραμα παιχνιδιού και έχουν επίσης περισσότερο χρόνο να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στο γήπεδο από άλλους παίκτες, οι οποίοι πιέζονται για χρόνο στη μπάλα και τρέχουν περισσότερο.

Ο Γάλλος συγγραφέας και ο Ντε Τσέρμπι

Η θέση του γοήτευσε τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ. Ήταν δεινός τερματοφύλακας στα νιάτα του. Τα έργα του Καμύ πραγματεύονταν θέματα παραλογισμού και παραλογισμού και επέμεινε ότι ό,τι γνώριζε για την ανθρώπινη φύση προέκυψε από τη μελέτη του ποδοσφαίρου.

Ο Φαριόλι ήταν ένας γρήγορος μαθητής του παιχνιδιού. Όταν εργαζόταν ως προπονητής τερματοφυλάκων στην Ακαδημία Ασπίρ στο Κατάρ, συνέχιζε να γράφει αναλυτικά κομμάτια στην προσωπική του ιστοσελίδα, έλαβε ένα αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα στα τέλη του 2017 από έναν ανερχόμενο Ιταλό προπονητή που ονομάζεται Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Τον νυν κόουτς της Μπράιτον.

Προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες

Όταν ο Ντε Τσέρμπι ήταν προπονητής της Μπενεβέντο στη Serie A, στρατολόγησε τον Φαριόλι, ο οποίος στη συνέχεια εργάστηκε μαζί του στη Σασουόλο ως προπονητής τερματοφυλάκων.

Η τακτική επιρροή του Ντε Ζέρμπι έπεσε στον Φαριόλι την περασμένη σεζόν, όταν προπονούσε την τουρκική Αλάνιασπορ.

«Είναι αυτό που ζητάω από τους παίκτες μου από την αρχή, να δίνουν προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες. Έχουμε βελτιωθεί πολύ σε συγκεκριμένους τομείς παιχνιδιού. Αλλά έχουμε επίσης περιθώρια βελτίωσης με πολλούς τρόπους, όπως η εύρεση λύσεων με πιο ρευστό και δυναμικό τρόπο», έχει πει ο Φαριόλι.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags