Facebook Pixel Εντέν Αζάρ: Ο «διάβολος» της ντρίμπλας με το αγγελικό πρόσωπο - Πώς από παιδί θαύμα κατέληξε παλαίμαχος (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-10-10 14:45:00

Ο "διάβολος" με το αγγελικό πρόσωπο: Ο Ζιντάν, τα εκατ. της Τσέλσι, η κλωτσιά σε ball boy, οι τραυματισμοί και η αγάπη για το φαγητό (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο "διάβολος" με το αγγελικό πρόσωπο: Ο Ζιντάν, τα εκατ. της Τσέλσι, η κλωτσιά σε ball boy, οι τραυματισμοί και η αγάπη για το φαγητό (ΒΙΝΤΕΟ)

H συναρπαστική ιστορία του Εντέν Αζάρ. Πώς ο μάγος των «φτερών» έγινε από παιδί-θαύμα της εποχής σε... παλαίμαχο ποδοσφαιριστή.

Ο Εντέν Αζάρ είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα της εποχής μας και με την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση, κανείς δεν θυμάται πως τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ενεργός ποδοσφαιριστής.

Με την υποστήριξη της παθιασμένης με το ποδόσφαιρο οικογένειάς του, ο Έντεν εργάστηκε σκληρά για να αναπτύξει τις εκπληκτικές του ικανότητες στην ντρίμπλα και να κερδίσει μέχρι τη μεταγραφή των ονείρων του στην Τσέλσι.

Από μαμά παίκτρια και μπαμπά ποδοσφαιριστή

Ο Εντέν γεννήθηκε την 7η ημέρα του Ιανουαρίου 1991 στη πόλη Λα Λουβιέρ στο Βέλγιο και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας Αζάρ. Με τη μητέρα του, Καρίν να είναι παίκτρια ποδοσφαίρου (επιθετικός), αλλά και ο πατέρας του Τιερί, ήταν ποδοσφαιριστής (αμυντικός μέσος). Στη συνέχεια γεννήθηκαν τα άλλα τρία αδέρφια του (Τόργκαν, Ιθαν και Κιλιάν).

Ως παιδί, δεν άργησε να αναπτύξει ένα αίσθημα ευθύνης για τα μικρότερα αδέρφια του. Η μητέρα του αγωνιζόταν στην κύρια κατηγορία του Βελγίου και ο μπαμπάς του στη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου, όμως, η μαμά του όταν έμεινε έγκυος (ήταν τριών μηνών) αποφάσισε να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο.

Αν και γεννημένος στο Λα Λουβιέρ, ο Εντέν μεγάλωσε στο Μπρέιν Λε Κόμτε. Ο Τιερί Αζάρ σταμάτησε το 2009 για να μπορέσει να χτίσει την καριέρα των παιδιών του. 

Το πρότυπο Ζιντάν και οι Ακαδημίες

Από νωρίς, ο Έντεν και τα αδέρφια του ζήτησαν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν τη φανέλα με το Νο 10 της Γαλλίας.  Το 1998 ο Ζινεντίν Ζιντάν κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς. Εκείνη την εποχή, ο μικρός Έντεν και τα αδέρφια του ήθελαν να μοιάσουν στον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης και συνέχιζαν να τον παρακολουθούν στην τηλεόραση για ώρες. Ο Ζιντάν είναι ο μοναδικός λόγος που όλα τα αδέρφια Αζάρ έγιναν επιθετικοί χαφ.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι γονείς του Εντέν ανυπομονούσαν να τον γράψουν σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου παρόλο που η ηλικία εισόδου ήταν τα έξι χρόνια.Η αλήθεια είναι ότι ο Έντεν ήταν τεσσάρων ετών όταν μπήκε στην πρώτη του ακαδημία τη, Royal Stade Brainois. Ο Αζάρ άρχισε να δείχνει το πλούσιο ταλέντου και ο προπονητής θεωρούσε πως είχεγεννηθεί για να παίξει ποδόσφαιρο.

Ο Έντεν έπαιξε στην ακαδημία από το 1995 έως το 2003 προτού οι γονείς του κανονίσουν τη μεταγραφή του στην Τούμπιζε, μια βελγική ακαδημία ποδοσφαίρου.

Τον εντόπισε η Λιλ

Εκεί, τον είδαν οι σκάουτερ της Λιλ παίζοντας σε μια τοπική διοργάνωση. Η αναφορά του σκάουτερ για την απόδοσή του μικρού Εντέν ώθησε τους υπεύθυνους της γαλλικής ομάδας να συναντήσουν τους γονείς του για να κάνουν έκκληση για την υπογραφή του γιου τους.

Οι γονείς δέχτηκαν αφού επιβεβαίωσαν ότι οι προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας ήταν καλύτερες. Σε ηλικία 16 ετών, ο Εντέν προήχθη στην εφεδρική ομάδα του συλλόγου. Ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και εκμεταλλεύτηκε αυτή τη σπάνια ευκαιρία και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στις 28 Μαΐου 2007. Τη σεζόν 2008-09 κέρδισε και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς.

Τη σεζόν 2009-10, ορισμένοι από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης ενδιαφέρθηκαν για τον Αζάρ. Το είδωλό του τότε, ο Ζινεντίν Ζιντάν, του είπε να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, ο Αζάρ αποφάσισε να παραμείνει στη Λιλ και κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και η κλωτσιά στο ball boy

Λόγω του τρόπου με τον οποίο κυριαρχούσε στο γαλλικό πρωτάθλημα, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ εκείνων που τον ήθελαν στην ομάδα του. Στις 4 Ιουνίου 2012, ο λονδρέζικος σύλλογος απέκτησε τον Βέλγο εξτρέμ έναντι 32 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών. Στην Τσέλσι, ο Αζάρ είδε τον εαυτό του να ωριμάζει σε αστέρι παγκόσμιας κλάσης γνωστός για τις ικανότητές του στην ταχύτητα και την ντρίμπλα.

Οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε πολλές διακρίσεις. Είχε όμως και μια μελανή στιγμή. Τη σεζόν 2012-13  τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές επειδή έμπλεξε σε μπελάδες με ένα ball boy. Το κλώτσησε βάναυσα, αφού κρατούσε συνέχεια την μπάλα και δεν του την έδινε.

Σε όλη τη διαδρομή του με τη φανέλα της Τσέλσι, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στην ομάδα, ενώ διακρίθηκε και με την Εθνική Βελγίου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ο Αζάρ κατάφερε να πάει την εθνική ομάδα στα ημιτελικά, όταν και ηττήθηκε από τη Γαλλία με 1-0.

 
Η συνεργασία με τον παιδικό του ήρωα και τα 100 εκατ. ευρώ

Τον Ιούνιο του 2019, αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και να συνεργαστεί με τον ήρωα της παιδικής του ηλικίας, Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 για 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αζάρ έκανε το ντεμπούτο του στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, μπαίνοντας ως αλλαγή σε μια εντός έδρας νίκη με 3-2 επί της Λεβάντε στη La Liga 2019-20. Όμως, μετά ξεκίνησαν οι τραυματισμοί.  Υπέστη μικροκάταγμα στον δεξιό αστράγαλο στις 26 Νοεμβρίου στον αγώνα της φάσης των ομίλων του Champions League εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν.

Στην Ισπανία φάνηκε αρκετές φορές υπέρβαρος και είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF, όπου μίλησε για διάφορα θέματα  και ένα από αυτά ήταν η διατροφή του: «Για μένα είναι περίπλοκο! Αλλά προσπαθώ να μην τρώω πολύ, προσπαθώ να μην πηγαίνω πολύ στο ντουλάπι για ψωμάκια, που έχω εδώ δίπλα, αλλά δεν είναι εύκολο», είπε τότε για την αγάπη του για το φαγητό.

 

Η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης

Τη σεζόν 2021–22 , ο Αζάρ έπαιζε αρκετά καλά νωρίς στη σεζόν, αλλά είχε τον ανταγωνισμό από τον Βινίσιους και άρχισε η κόντρα με τον προπονητή, Κάρλο Αντσελότι.  Στις 25 Μαρτίου, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ο Αζάρ α θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της πλάκας οστεοσύνθεσης στη δεξιά περόνη του.

Στην αρχή της σεζόν 2022-23 , ο Αζάρ είχε κίνητρο να δείξει πράγματα, αλλά στις 3 Ιουνίου 2023, ο Βέλγος εξτρέμ και η «Βασίλισσα» κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία για τον τερματισμό του συμβολαίου του στο τέλος της σεζόν.

Με τη λευκή φανέλα σκόραρε μόλις 7 γκολ και μοίρασε 12 ασίστ σε 76 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Χαρακτηρίστηκε ως «τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης».

Έκτοτε, δεν βρήκε ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα και στις 10 Οκτωβρίου 2023 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έπειτα από 16 χρόνια.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags