Facebook Pixel Ιρλανδία - Ελλάδα: Αυτή ήταν Εθνική! - Έβγαλε αντίδραση με μεγάλο διπλό στην Ιρλανδία - Πάμε για... τελικό με Ολλανδία (Vid)
| 2023-10-13 23:43:00

Αυτή ήταν Εθνική! - Έβγαλε αντίδραση με μεγάλο διπλό στην Ιρλανδία - Πάμε για... τελικό με Ολλανδία (Vid)

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Αυτή ήταν Εθνική! - Έβγαλε αντίδραση με μεγάλο διπλό στην Ιρλανδία - Πάμε για... τελικό με Ολλανδία (Vid)

Χάρη σε γκολ των Γιακουμάκη και Μασούρα, η Ελλάδα έφυγε με θρίαμβο από το Δουβλίνο (2-0) και τώρα θα παίξει τα ρέστα της για απευθείας πρόκριση στο Euro 2024 απέναντι στους Ολλανδούς!
 

Η Ελλάδα πήρε τη νίκη που έψαχνε απέναντι στην Ιρλανδία (2-0), η Γαλλία της έκανε το... χατήρι να νικήσει την Ολλανδία (2-1) και έτσι η Εθνική μας πάει με +3 από τους Ολλανδούς στο μεγάλο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας τη Δευτέρα (16/10, 21:45). Αν η Εθνική μας κατάφερει να νικήσει τους Οράνιε, τότε θα βρεθεί κοντά στην εξασφάλιση της απευθείας πρόκρισης για τους ομίλους του Euro 2024!

Στο Δουβλίνο, οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι, ξεπέρασαν το αρχικό μουδιασμένο ξεκίνημα και πανηγύρισαν μία πολύ σπουδαία νίκη.

Οι Ιρλανδοί είχαν δοκάρι με τον Φέργκιουσον στο 5', αλλά στη συνέχεια η Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη στο γήπεδο. Προηγήθηκε με κεφαλιά-δυναμίτη του Γιακουμάκη στο 20' και ο Μασούρας στο 45+4' έκανε το 2-0, που έμεινε μέχρι το τέλος. Η Εθνική μας είχε ευκαιρίες να πετύχει ένα τρίτο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, με εξαίρεση ένα μίνι "μπλακ άουτ" στο διάστημα 80'-83'.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Γκουστάβο Πογέτ παρέταξε την Ελλάδα με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Βλαχοδήμος, με τους Μαυροπάνο και Ρέτσο δίδυμο κεντρικών αμυντικών, τον Ρότα δεξί μπακ και τον Τσιμίκα αριστερό. Ο Κουρμπέλης έπαιξε ως αμυντικός χαφ, ενώ οι Μπακασέτας και Μάνταλος ήταν οι εσωτερικοί μέσοι μπροστά του. Μασούρας και Πέλκας ξεκίνησαν στα άκρα της επίθεσης, ενώ ο Γιακουμάκης κινήθηκε στην κορυφή.

Με σχηματισμό 4-2-3-1 αγωνίστηκε η Ιρλανδία του Στέφεν Κένι. Τερματοφύλακας ήταν ο Μπαζούνου, με αμυντική τετράδα τους Ντόχερτι, Κόλινς, Ντάφι και Σκέιλς, από δεξιά προς αριστερά. Μπράουν και Κάλεν έπαιξαν ως δίδυμο στον άξονα, ενώ η τριάδα αποτελούμενη από Ογκμπένε, Σμόλμπουν και Νάιτ πλαισίωσε τον σέντερ φορ, Φέργκιουσον.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Ελλάδα δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι, με τους Ιρλανδούς αντίθετα να ξεκινούν ορμητικά και να κλείνουν στα δικά της καρέ την Εθνική μας, η οποία αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα. Μάλιστα η Ιρλανδία έφτασε πολύ κοντά στο γκολ με το... καλησπέρα. Στο 4' χρειάστηκε ο Βλαχοδήμος να κάνει μεγάλη απόκρουση σε διαγώνιο σουτ του Σμόλμποουν (στη συνέχεια ο Νάιτ σούταρε άουτ), ενώ στο 5' ο Φέργκιουσον "σημάδεψε" το δοκάρι.

Αφού πέρασε το πρώτο κύμα πίεσης των Ιρλανδών χωρίς να την... πατήσει, η Ελλάδα άρχισε να ισορροπεί το ματς. Στο 10' κατάγραφηκε η πρώτη ευκαιρία για τους διεθνείς μας, με τον Μάνταλο να πατά περιοχή αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε να σταματά σώμα αμυντικού. Στο 17' ο Μπακασέτας βρήκε χώρο και δοκίμασε το πόδι του, αλλά ο Μπαζούνου απέκρουσε.

Τελικά, ο Γιακουμάκης έδωσε τη λύση για την Εθνική μας, η οποία μπήκε μπροστά στο σκορ στο 20'. Ο Τσιμίκας έκανε προσωπική ενέργεια από τα αριστερά και άψογη σέντρα για τον Γιακουμάκη, ο οποίος πάτησε καλά και με δυνατή κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι νίκησε τον Μπαζούνου για το 1-0!

Μετά το γκολ, η Εθνική μας δέχθηκε μία μίνι πίεση, ωστόσο δεν απειλήθηκε από τους Ιρλανδούς ουσιαστικά από τους Ιρλανδούς, που δεν είχαν να επιδείξουν τίποτα παραπάνω από ορισμένα μακρινά σουτ, με άστοχη κατάληξη. Αντιθέτως, η Ελλάδα ήταν αυτή που σπατάλησε μία κλασική ευκαιρία για δεύτερο γκολ στο 37', όταν ο Μασούρας τροφοδότησε τον Γιακουμάκη, αυτός έβγαλε με εξαιρετική πάσα τετ α τετ τον Πέλκα, που όμως νικήθηκε από τον Μπαζούνου.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ονειρικό τρόπο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στο 45+4' η Ελλάδα βγήκε στην κόντρα μετά από εξαιρετική μακρινή μπαλιά του Μάνταλου. Ο Γιακουμάκης κοντρόλαρε και γύρισε παράλληλα την μπάλα, ο Πέλκας στο δεύτερο δοκάρι έκανε νέο γύρισμα προς τον Μασούρα και αυτός "έγραψε" το 2-0 με δεξί πλασέ στην κίνηση!

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ θα μπορούσε να πετύχει τρίτο γκολ στις αρχές του δευτέρου μέρους με τον Πέλκα, αλλά το φαλτσαριστό σουτ που επιχείρησε, κόντραρε σε αντίπαλο και έφυγε κόρνερ. Όπως και στο πρώτο ημίχρονο, οι Ιρλανδοί φόρτωσαν με παίκτες την ελληνική περιοχή και υπήρξαν διαστήματα που πίεσαν με συνεχείς σέντρες. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με αυτό του πρώτου 45λεπτου, αφού με εξαίρεση ένα καλό μακρινό σουτ του Νάιτ (έφυγε λίγο άουτ στο 60'), δεν απειληθήκαμε.

Η είσοδος των Χατζηγιοβάνη και Ιωαννίδη στο ματς (αντί των Πέλκα και Γιακουμάκη) βοήθησε την Ελλάδα να βρει φρέσκα πόδια και να ξαναγίνει απειλητική στην κόντρα. Ο Χατζηγιοβάνης έφτασε κοντά στο γκολ στο 68', με το σουτ που έκανε μέσα από τη μεγάλη περιοχή να κοντράρει σε αντίπαλο, ενώ στο 74' βρήκε τον Ιωαννίδη με "γλυκιά" σέντρα στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ.

Η Γαλανόλευκη φάνηκε να χάνει κάπως τη συνοχή της μετά το 80', με αποτέλεσμα να δεχθεί μαζεμένες κλασικές ευκαιρίες μέσα σε ένα δίλεπτο. Στο 82' ο Μασούρας έσωσε πάνω στη γραμμή μετά από κεφαλιά του Ντόχερτι και δευτερόλεπτα αργότερα ο ίδιος παίκτης πήρε νέα κεφαλιά και ανάγκασε τον Βλαχοδήμο σε δύσκολη επέμβαση. Στο 83' ο Ρόμπινσον πλάσαρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής και έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Αφού βγήκαν αλώβητοι και από αυτό το διάστημα πίεσης, οι διεθνείς μας δεν απειλήθηκαν ξανά μέχρι το φινάλε του αγώνα και στο τέλος πανηγύρισαν μία εξαιρετικά σημαντική εκτός έδρας νίκη με σκορ 2-0.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Στίβεν Κένι): Μπαζούνου, Ντόχερτι, Σκέιλς, Κόλινς (46΄ Μάνινγκ), Ντάφι, Κούλεν, Μπράουν (70΄ Τζόνστον), Φέργκιουσον, Σμόλμποουν (70΄ Ρόμπινσον), Νάιτ, Ογκμπένε (85΄ Ίντα). 

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουρμπέλης (64΄ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Πέλκας (64΄ Χατζηγιοβάννης), Μπακασέτας (87΄ Σιώπης), Μασούρας (87΄ Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (70΄ Ιωαννίδης).

 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags