Ο ανήλικος επιθετικός της Μπαρτσελόνα είδε τον Τσάβι να του κάνει νόημα για να βάλει τη φανέλα του, ώστε να μπει στο ματς των Καταλανών με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης. Εκείνη τη στιγμή το αποτέλεσμα στον φωτεινό πίνακα έγραφε 0-0 και ο Μαρκ Γκίου περνάει στο χορτάρι στη θέση ενός άλλου ανήλικου, του Φέρμιν.

Πρώτη επαφή και γκολ

Ο Μαρκ Γκίου χρειάστηκε μόλις 33 δευτερόλεπτα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, στην πρώτη του επαφή με αυτή, στο ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία. Ο γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 2006 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τους μπλαουγκράνα στη LaLiga σε ηλικία 17 ετών και 291 ημερών. Ήταν ο ήρωας της βραδιάς και ο λαγός που έβγαλε από το καπέλο του ο Τσάβι.

Η 22η Οκτωβρίου 2023 γράφτηκε στην ιστορία της Μπάρτσα, αφού μπήκε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία πρωτοεμφανιζόμενου της καταλανικής ομάδας στη LaLiga. Το ανεπίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα δεν σε επίσημο αγώνα, αλλά σε φιλικό στις 6 Ιουνίου με τη Βίσελ Κόμπε ως φόρος τιμής στον Αντρές Ινιέστα.

Το παραδοσιακό νούμερο 9

Ο Μαρκ Γκίου δεν είναι από τους συνηθισμένους επιθετικούς που βγάζει η Masia, αλλά πρόκειται για υψηλόσωμο φορ (έχει ύψος 1,85 μέτρα) και είναι πολύ δυνατός στον αέρα, γρήγορος και με ευκολία στο τελείωμα. Γεννήθηκε στο Γκρανολιές και μεγάλωσε στο Σαντ Σελονί, ενώ είναι ανακάλυψη του Ντέκο. Ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα τον ακολουθούσε πριν γίνει επικεφαλής στην ομάδα και ο Μαρκ έχει ήδη πετύχει πέντε γκολ αυτή τη σεζόν στην Juvenil A.

Από τα... μωρά στους Άντρες, δέκα χρόνια δρόμος

Μάλιστα, μαζί με τον Λαμίν Γιαμάλ ήταν ένας από τους πρώτους σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-17 που διεξήχθη φέτος στην Ουγγαρία, έχοντας οκτώ γκολ σε 12 αγώνες. Ο Γκίου είναι το παραδοσιακό νούμερο 9, που ζει σαν ψάρι στο νερό μέσα στην περιοχή. Είναι δεξιοπόδαρος και δεν έχει κανένα πρόβλημα να σουτάρει με την ίδια ευκολία με το αριστερό.

Στην Μπαρτσελόνα βρίσκεται από τη σεζόν 2013-14 ως προ-βενιαμίν μέχρι που δέκα χρόνια αργότερα, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του.

«Έχω ονειρευτεί πολλές φορές αυτή τη στιγμή. Πολλές νύχτες, και σε πολλές στιγμές», είπε μετά το τέλος του ματς με τους Βάσκους.