Facebook Pixel Χρυσή Μπάλα: Tα ρεκόρ του Μέσι και η... έμπνευση του Ανό - Από τον Στάνλεϊ Μάθιους στον Ρονάλντο (Vid)
| 2023-10-30 13:45:00

Χρυσή Μπάλα: Tα ρεκόρ του Μέσι και η... έμπνευση του Ανό - Από τον Στάνλεϊ Μάθιους στον Ρονάλντο (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη
Χρυσή Μπάλα: Tα ρεκόρ του Μέσι και η... έμπνευση του Ανό - Από τον Στάνλεϊ Μάθιους στον Ρονάλντο (Vid)

Το γκαλά της Χρυσής Μπάλας για το 2023 είναι προγραμματισμένο για απόψε στο «Theatre du Chatelet» του Παρισιού.

Η «Χρυσή Μπάλα» ή αλλιώς Ballon d'Or είναι ένα ετήσιο ποδοσφαιρικό βραβείο που απονέμεται από το γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό France Football από το 1956. 

Η... έμπνευση του Ανό

Θεωρείται ως το πιο διάσημο και πολύτιμο ατομικό βραβείο στο χώρο του ποδοσφαίρου και απονέμεται στον καλύτερο της χρονιάς. Η «Χρυσή Μπάλα» επινοήθηκε από τους αθλητικογράφους Γκαμπριέλ Ανό και Ζακ Φεράν, και δίδεται στον παίκτη που κρίθηκε ότι είχε την καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, βάσει ψηφοφοριών από δημοσιογράφους. Η αρχική σκέψη ήταν να απονέμεται μόνο σε παίκτες από την Ευρώπη, αλλά το 1995, επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει όλους τους παίκτες οποιασδήποτε προέλευσης που δραστηριοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Οι ψήφοι

Από το 2007 και μετά δικαίωμα ψήφου έχουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων και από το 2022, το France Football τροποποίησε τους κανόνες και η Χρυσή Μπάλα δεν απονέμενται για επιτεύγματα κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, αλλά για μια ποδοσφαιρική σεζόν. Επίσης, πλέον, επιτρέπεται να ψηφίζουν μόνο οι 100 πρώτες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA.

Από τον Στάνλεϊ Μάθιους στον Ρονάλντο

Ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ήταν ο Στάνλεϊ Μάθιους στις 18 Δεκεμβρίου 1956 στο Παρίσι και ο Ζορζ Γουεά έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κέρδισε το βραβείο το 1995, τη χρονιά που άλλαξαν οι κανόνες επιλεξιμότητας και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο έγινε ο πρώτος Νοτιοαμερικανός νικητής δύο χρόνια αργότερα (1997). 

Τα ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι

Πάντως, στη πρώτη θέση στη σχετική λίστα είναι ο Λιονέλ Μέσι με εφτά χρυσές μπάλες και αναμένεται απόψε να τις κάνει 8! Ο Λιονέλ Μέσι θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία του αθλήματος, που φτάνει στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ Μαϊάμι) και θα γίνει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με κατακτήσεις σε δύο διαφορετικές ηπείρους.

Όλοι περιμένουν την τελετή που θα γίνει πολύ κοντά στη μυθική Παναγία των Παρισίων. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει σηκώσει τη Ballon d'Or το 2009, το 2010, το 2011, το 2012, το 2015, το 2019 και το 2021. Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το Μουντιάλ στο Κατάρ με την Εθνική Αργεντινής και φαίνεται να κερδίζει και τον Έρλινγκ Χάαλαντ που σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ, την Πρέμιερ Λιγκ και το Κύπελλο Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι σημειώνοντας 52 γκολ σε 53 συνολικά παιχνίδια.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags