Το France Football ήταν το πιο έγκυρο ποδοσφαιρικό περιοδικό. Στην ακμή του ονομαζόταν η Βίβλος του ποδοσφαίρου. Πριν από την εποχή του Διαδικτύου, το περιοδικό είχε το σεβασμό όλων για την ποιοτική κάλυψη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, χάρη στο ευρύ δίκτυο ρεπόρτερ του σε όλο τον κόσμο, τις συνεντεύξεις με σούπερ σταρ, τα φωτογραφικά ρεπορτάζ και τις εκτενείς στατιστικές περιλήψεις.
Τo France Football ανακάλυψε τη Χρυσή Μπάλα
Με την ανάπτυξη των διαδικτυακών μέσων, η μορφή του περιοδικού έχει καταστεί ξεπερασμένη. Το France Football δείχνει να έχει... κοιμηθεί μέσα από την τεχνολογία και να μην έχει προετοιμαστεί για τη νέα εποχή. Αλλά ένα ατού έμεινε και μάλιστα είναι η Χρυσή Μπάλα. Το France Football παρουσίασε το πιο διάσημο ατομικό βραβείο στον κόσμο και, ίσως, χάρη σε αυτό, έμεινε στη ζωή.
Το περιοδικό εκδίδεται μία φορά το μήνα - αλλά ως συμπλήρωμα της L'Équipe. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή είναι η L'Équipe, αλλά με εξώφυλλο France Football, αφού δεν έχει δική της έκδοση.
Από το 1946 στο 2023
Το France Football υπάρχει από το 1946. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το France Football ήταν η έντυπη έκδοση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Εκεί δημοσιεύονταν νέα και το πρώτο τεύχος αυτής της ανεξάρτητης έκδοσης κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου 1946. Υπήρχαν ρεπορτάζ, αποτελέσματα, πίνακες, φωτορεπορτάζ, ακόμη και μια χιουμοριστική ενότητα με αστεία και καρικατούρες.
Μιλάμε για τη δεκαετία του '40, όταν το ποδόσφαιρο δεν προβάλλεται στην τηλεόραση. Οι πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά ένας ανταποκριτής πρέπει να σταλεί σχεδόν σε όλους. Ένας ρεπόρτερ εκείνης της εποχής πήγε σε έναν αγώνα με ένα σημειωματάριο και στυλό, κράτησε σημειώσεις, μετά από τις οποίες έπρεπε να πληκτρολογηθούν όλα σε μια γραφομηχανή. Μια τέτοια εφημερίδα λοιπόν είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τον αναγνώστη. Όπως ήταν αναμενόμενο, το France Football ήταν περιζήτητο.
Ο... εφευρέτης Ανό
Ο αρχισυντάκτης Ανό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του περιοδικού. Στα νιάτα του έπαιξε με τη γαλλική εθνική ομάδα και μετά έγινε δημοσιογράφος. Πριν από το France Football εργάστηκε στις Miroir des Sports και L'Équipe. Ήταν δραστήριος άνθρωπος και δημιουργούσε ατελείωτες ιδέες.
Ο Ανό βρισκόταν στις απαρχές του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ. Η ιδέα ενός τουρνουά ποδοσφαίρου για τους καλύτερους συλλόγους από διάφορες χώρες του ήρθε ως ιδέα στη δεκαετία του '30. Αλλά διαμορφώθηκε στη δεκαετία του '50, όταν επισκέφτηκε την Αγγλία, όπου η Γουλβς κέρδισε την Ουγγρική Χόνβεντ και τη Σοβιετική Σπαρτάκ σε ένα μίνι τουρνουά.
Η ιδέα για το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο
Ο Άνο δημοσίευσε γρήγορα ένα πιθανό σχέδιο του τουρνουά και τον Ιανουάριο του 1955 έγινε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Δεν σταμάτησε, όμως, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και με την ιδιότητα του αρχισυντάκτη του France Football, απένειμε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας το 1955. Αρχικά, οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο Ευρωπαίους παίκτες που έπαιζαν για ευρωπαϊκούς συλλόγους, έτσι ο Μαραντόνα και ο Πελέ δεν μπορούσαν να κατακτήσουν το βραβείο. Το 1995, οι κανόνες άλλαξαν: τώρα ένας παίκτης οποιασδήποτε εθνικότητας θα μπορούσε να λάβει το βραβείο εάν έπαιζε για έναν ευρωπαϊκό σύλλογο.
Η Χρυσή Μπάλα από το 1959
Η Χρυσή Μπάλα ενίσχυσε δυναμικά τη φήμη και το κύρος του France Football, φέρνοντας το περιοδικό πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1959, το France Football έχει επίσης εκλέξει τον Γάλλο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. και άλλα βραβεία.
Το περιοδικό εξελίχθηκε και πειραματίστηκε. Και οι πωλήσεις αυξάνονταν σταθερά, αφού το πιο δημοφιλές τεύχος πούλησε 520.000 αντίτυπα. Το France Football δεν έμεινε ακίνητο και από τον Φεβρουάριο του 1977, άρχισε να εκδίδεται με έγχρωμο εξώφυλλο.
Το ρεκόρ με τα 520.000 αντίτυπα
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το France Football λατρεύτηκε από τους αναγνώστες. Οι πωλήσεις αυξάνονταν συνεχώς: από περίπου 120.000 αντίτυπα το 1975 σε 213.000 το 2004. Το ρεκόρ πωλήσεων σημειώθηκε στις 14 Ιουλίου 1998, δύο ημέρες αφότου η γαλλική ομάδα κέρδισε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου - πουλήθηκαν 520.000 αντίτυπα!
Το πρόγραμμα κυκλοφορίας του περιοδικού άλλαζε κατά καιρούς. Από το 1974 έως το 1982 και από το 1997 έως το 2013, το France Football εκδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτες και Παρασκευές). Η έκδοση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το 1978-1982, ονομαζόταν France Foot 2. Από τον Απρίλιο του 2013, το περιοδικό κυκλοφορεί μόνο τις Τρίτες. Από 21 Ιανουαρίου 2015 – κάθε Τετάρτη. Και τώρα είναι γενικά μόνο μία φορά το μήνα, αλλά ως ένθετο στην γαλλική εφημερίδα L Equipe.
Οι σταδιακές μειώσεις και ο COVID-19 έφεραν την... εξαφάνιση του FF
Οι πωλήσεις του France Football μειώνονται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και το έτος 2005 σηματοδότησε την αρχή της παρακμής για το France Football καθώς οι πωλήσεις όλο και έπεφταν. Το 2012, η κυκλοφορία έπεσε κάτω από τις 100 χιλιάδες. Το 2017 ήταν 80 και το 2021 ήδη 57.000!
Το France Football ολοκληρώθηκε από τον... κορονοϊό. Το περιοδικό μεταφέρθηκε σε μηνιαία μορφή και τελικά έγινε παράρτημα στη L'Équipe, στερώντας του την αυτονομία. Το FF ως τέτοιο δεν υπάρχει πια. Δεν έχουν ιστοσελίδα, δεν έχουν κοινωνικά δίκτυα (μόνο για τη Χρυσή Μπάλα). Και στα χαρτιά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι είναι μόλις 4. Μπορείτε να εγγραφείτε στο France Football μόνο μέσω της L'Equipe. Μια μηνιαία συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει το έντυπο περιοδικό και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο στον ιστότοπο της L'Equipe, κοστίζει 12,99 €. Δεν μπορείτε να αγοράσετε μόνο το περιοδικό.
Τα καλά νέα είναι ότι το νέο France Football είναι πως έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Συνεντεύξεις με σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου και τα κακά νέα είναι ότι δεν πρόκειται πια για το γνωστό France Football, αλλά για ένα περιοδικό που φτιάχνεται από το συντακτικό επιτελείο της L'Equipe και δεν έχει τίποτα κοινό με το παλιό καλό FF. Ίσως μόνο η Χρυσή Μπάλα εμποδίζει τα αφεντικά να κλείσουν το περιοδικό. Γιατί η Χρυσή Μπάλα είναι το France Football.