Facebook Pixel Συναγερμός για το "φυλετικό νόμο" στη Βραζιλία λόγω Κόπα Λιμπερταδόρες - Ποινές φυλάκισης για ένα σύνθημα
| 2023-11-01 20:46:00

Συναγερμός για το "φυλετικό νόμο" στη Βραζιλία λόγω Κόπα Λιμπερταδόρες - Ποινές φυλάκισης για ένα σύνθημα

Του Γιώργου Βροντάκη
Συναγερμός για το "φυλετικό νόμο" στη Βραζιλία λόγω Κόπα Λιμπερταδόρες - Ποινές φυλάκισης για ένα σύνθημα

Η Μπόκα Τζούνιορς θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες τη Φλουμινένσε στις 4 Νοεμβρίου στο Μαρακανά. Ποιός είναι ο φυλετικός νόμος που «φοβούνται» οι οπαδοί των Αργεντινών.

Αργεντινή εναντίον Βραζιλίας, θρύλοι εναντίον ανερχόμενων αστέρων, Καβάνι εναντίον Μαρσέλο, Μπόκα Τζούνιορς εναντίον Φλουμινένσε. Και ένα τεράστιο τρόπαιο. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, το στέμμα του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής θα λάμπει έντονα σε όλο τον κόσμο με τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2023. 

Η Φλουμινένσε από τη Βραζιλία θα επιδιώξει να κερδίσει τον τίτλο του Copa Libertadores για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου (έχει φτάσει στον τελικό το 2008) και τώρα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα με τον τελικό, αφού γίνεται όχι μόνο στην πατρίδα τους, αλλά και στο γήπεδο της, το Μαρακανά.

Ο νέος νόμος στη Βραζιλία

Απέναντι της θα βρει την Μπόκα Τζούνιορς, με τους οπαδούς της να ανησυχούν με τον «φυλετικό νόμο» που υπάρχει στη Βραζιλία για τον οποίο η αργεντίνικη ομάδα προειδοποίησε τους οπαδούς της.

Φέτος, ένας νόμος που κρίνει τη φυλετική προσβολή ως έγκλημα και προβλέπει πολύ σκληρές ποινές χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης τέθηκε σε ισχύ στα εδάφη της Βραζιλίας.

Στην ομάδα του Μπουένος Άιρες εργάζονται σκληρά και με τα αγωνιστικά, αλλά και τα εξω-αγωνιστικά και έχει να κάνει με την περίπλοκη επιμελητεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Από το ταξίδι της ομάδας, τη διαμονή, μέχρι θέματα ασφάλειας και συστάσεις για να αποτρέψουν τους χιλιάδες ταξιδιώτες φιλάθλους να περάσουν ατυχείς καταστάσεις.

Ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια

Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει ένα σημείο που ανησυχεί πολύ το διοικητικό συμβούλιο της Μπόκα και εν μέρει γιατί τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε μια δήλωση με "συμβουλές" για όλους τους οπαδούς που ήδη γνωρίζουν ότι θα ταξιδέψουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο το: «Φυλετικό Δίκαιο».

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση του Λούλα Ντα Σίλβα ενέκρινε έναν νόμο που κρίνει τη φυλετική προσβολή ως έγκλημα.  Τι σημαίνει αυτό; Οποιαδήποτε ξενοφοβική ή ρατσιστική χειρονομία θα συνεπαγόταν ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια.

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε είδους έλλειψη σεβασμού προς τον βραζιλιάνικο λαό. Στη Βραζιλία, τα ρατσιστικά/ξενοφοβικά τραγούδια και χειρονομίες συνιστούν σοβαρό έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύλληψη χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσης», εξήγησε η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω του Προξενείου Αργεντινής στο Σαν Πάμπλο.

Η ρατσιστική προσβολή είναι η "προσβολή κάποιου, προσβολή της αξιοπρέπειας του, με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα ή την εθνική καταγωγή". Για το λόγο αυτό, η Μπόκα ζήτησε σθεναρά να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκφράσεις αυτού του τύπου και οι προκλήσεις κατά του λαού της Βραζιλίας

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags