Facebook Pixel Το "Libertadores των γερόντων": Μαρσέλο ή Καβάνι για το στέμμα της Λατινικής Αμερικής;
| 2023-11-02 16:29:00

Το "Libertadores των γερόντων": Μαρσέλο ή Καβάνι για το στέμμα της Λατινικής Αμερικής;

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Το "Libertadores των γερόντων": Μαρσέλο ή Καβάνι για το στέμμα της Λατινικής Αμερικής;

Γεροντάκια, όχι τρόπος του λέγειν, αλλά με την κυριολεκτική έννοια της λέξης αφού οι περισσότεροι από τους βασικούς και των δύο φιναλίστ συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «Over 36»!

Το Σάββατο μεσημέρι, για την Ευρώπη, στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Ζανέιρο, Φλουμινένσε και Μπόκα Τζούνιορς θα διεκδικήσουν το Copa Libertadores Νο 64 της ιστορίας, το αντίστοιχο Champions League της Γηραιάς Ηπείρου.

Στις 22 Δεκεμβρίου, στην Τζέντα η πρωταθλήτρια θ’ αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι στο τελευταίο Μουντιάλ Συλλόγων της Fifa με 8 ομάδες, το άλλοτε Διηπειρωτικό που από το ’24 θ’ αυξήσει το format του σε 32 φιναλίστ.

Οι bookmakers πάντως δίνουν ένα ελαφρύ (55%- 45%) προβάδισμα στους Βραζιλιάνους, αφενός γιατί παίζουν στη φυσική τους έδρα, αφετέρου γιατί από τότε που ο προπονητής τους, Φερνάντο Ντινίζ ανέλαβε προσωρινά (και μέχρι ν’ ανακοινωθεί επίσημα ο Κάρλο Αντσελότι), και την Σελεσάο, η «Φλου» εκφράζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα. Υπάρχει όμως ένα, ναι μεν, αλλά: θ’ αντέξουν τα «γεροντάκια» ένα ολόκληρο 90λεπτο;

 Γεροντάκια, όχι τρόπος του λέγειν, αλλά με την κυριολεκτική έννοια της λέξης αφού οι περισσότεροι από τους βασικούς και των δύο φιναλίστ συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «Over 36»: ο Μαρσέλο, που είχε περάσει κι ένα άγευστο, έως αόρατο δίμηνο και από τον Ολυμπιακό, ο Γκάνσο και ο (Αργεντινός) Ερμάν Κάνο, για τη Φλουμινένσε, ο (Ουρουγουανός) Καβάνι και ο Σέρχιο Ρομέρο για τη Μπόκα Τζούνιορς. Ο μικρότερος από τους βασικούς είναι ο 34χρονος Περουβιανός μέσος της Μπόκα, Αντβίνκουλα. Ενώ οι μεγαλύτεροι του τελικού, ο 43χρονος τερματοφύλακας Φάμπιο και ο 40χρονος κεντρικός αμυντικός, Φελίπε Μέλο αμφότεροι οπισθοφύλακες της «Φλου».

 

 Ένα επιπλέον στατιστικό, που ενισχύει το ελαφρύ προβάδισμα των Βραζιλιάνων είναι το γεγονός ότι θα είναι μόλις το 2ο Libertadores της Ιστορίας τους μετά το 2008 όταν είχαν ηττηθεί 9-7 στα πέναλτι από την Κουϊτο του Εκουαδόρ. Ενώ η Μπόκα Τζούνιορς εάν κατακτήσει το 7ο της τρόπαιο θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ιντεπεντιέντε. Προσωπικά ρεκόρ θα κυνηγήσουν όμως και οι Μαρσέλο, Καβάνι, αναμφισβήτητα τα μεγαλύτερα ονόματα της «τιτανομαχίας του Μαρακανά» έχοντας ήδη κατακτήσει στην Ευρώπη σχεδόν 25 τίτλους ο καθένας. Ο Βραζιλιάνος ό,τι διαθέσιμο υπήρχε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ανάμεσά τους και 5 Champions League, ο Ουρουγουανός ένα Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κύπελλα, κυπελλάκια και πρωταθλήματα με Παρί Σεν Ζερμέν και Νάπολι.

Όποια στεφθεί πρωταθλήτρια της Λατινικής Αμερικής θ’ αντιμετωπίσει τον Δεκέμβριο, στην σαουδαραβική Τζέντα την αντίστοιχη Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι. Πιθανότατα, γιατί μέχρι στιγμής είναι γνωστά μόνο τα ζευγάρια των ημιτελικών: στις 18/12 Φλουμινένσε ή Μπόκα Τζούνιορς θα περιμένουν τη νικήτρια ανάμεσα στην Αλ Αχλί, είτε την Αλ Ιτιχάντ, είτε την Όκλαντ. Ενώ την επομένη, η Σίτι επίσης θα περιμένει είτε την Κλαμπ Λεόν, είτε την Ουράουα Ρεντ Ντάιμοντς.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags