Τον φλογερό αγωνιστή, κορυφαίο αθλητή και εκπαιδευτικό Αντώνη Παπαδόπουλο τίμησαν μεταθανάτια την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η Ανόρθωση Αμμοχώστου και η Ένωση Φίλων ΑΕΚ Αθηνών.

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος δεν ήταν ένας Άνθρωπος. Ήταν ένας Άγγελος που κατέβηκε στη γη για να μας δείξει το σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε»

Με αυτά συγκινητικά και λιτά λόγια, η σύζυγος του Αντώνη Παπαδόπουλου, Λόλα, παραλαμβάνοντας τις πλακέτες απ’ τους Ανδρέα Σάντη και Κυριάκο Χήνα, εξήγησε ποιος ήταν ο Αντώνης Παπαδόπουλος, κατά την διάρκεια της εκδήλωση στη μνήμη της  τεράστιας μορφής του αθλητισμού και του Έθνους, που διοργανώθηκε, από την Ανόρθωση Αμμοχώστου και την Ένωση Φίλων ΑΕΚ στο γήπεδο << Αντώνης Παπαδόπουλος >> της Λάρνακας που από το 1986 φέρει το όνομα του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ή χαιρέτησαν αξιοσήμαντες προσωπικότητες, όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Φάνης Σπανός, η Μιλένα Αποστολάκη ,η Σοφία Σακοράφα, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Πέτρος Φιλίππου.

Ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, για τη ζωή του τιμώμενου, και ο Δημήτρης Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, με θέμα : “Προσφυγιά και Αθλητισμός”.

Χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδάκης ανέφερε ότι:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος  προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως προπονητής και ποδοσφαιριστής στην Ανόρθωση Αμμοχώστου, ενώ υπήρξε πρωτεργάτης στην δημιουργία τμήματος αθλητισμού στην ομάδα της ΑΕΚ Αθηνών και σημαιοφόρος της σε κάθε αθλητική της δραστηριότητα».

Η Ένωση Φίλων ΑΕΚ Αθηνών, βράβευσε την οικογένεια του Αντώνη Παπαδόπουλου ( την πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του Λόλα Παπαδοπούλου ), την Ανόρθωση ( την πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος Ανδρέας Σάντης ), τους δύο ομιλητές, τον Ανδρέα Ζάγκυλο μέσω του υιού του και τον συντονιστή της εκδήλωσης Γιώργου Μελετίου.

Η Ένωση Φίλων ΑΕΚ Αθηνών ευχαρίστησε: «Την Ανόρθωση Αμμοχώστου για την εξαιρετική συνεργασία και τους αγαπημένους συνδεσμίτες της ΑΕΚ στην Κύπρο για τη συμμετοχή, τη φιλοξενία και την ολόθυμη αφοσίωσή τους στις μυριάκριβες αξίες της ομάδας μας».

Αναλυτικά χαιρέτησαν οι:

Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου

Εάν στρέψει κάποιος την σκέψη του σε ανθρώπους όπως ο Αντώνης Παπαδόπουλος, θα δει ζωές γεμάτες αγώνα, επιτυχίες, θυσίες και μια διαρκή δίψα για προσωπική και συλλογική βελτίωση, ανάπτυξη και πρόοδο. Η ζωή του Αντώνη Παπαδόπουλου, η διαδρομή του, το άστρο του δεν είναι απλώς συνδεδεμένα με την πόλη μας γιατί απλώς και μόνο υπήρξε τέκνο της. Είναι συνδεδεμένα με την Αμμόχωστο γιατί και η ίδια η πόλη- γενέτειρα τέτοιων τέκνων- κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα διανύει μια παρόμοια πορεία αγώνων, επιτυχιών θυσιών. Οι Αμμοχωστιανοί, πνεύματα ανήσυχα, εργατικά και με όραμα θέλουν να πάρουν τους εαυτούς τους και την πόλη τους μπροστά.

Για αυτό και όποιος θαυμάζει τη ζωή του Αντώνη Παπαδόπουλου θα δει σε αυτήν τη ζωή και την παράλληλη πορεία της πόλη μας. Και όποιος θαυμάζει την Αμμόχωστο δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίσει με τον ίδιο θαυμασμό και τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Σε μία από τις λαμπρότερες περιόδους στην ιστορία της πόλης μας, οι άνθρωποι της είχαν ιδανικά και οράματα για αυτήν και ζούσαν και ενεργούσαν στη βάση αυτών των ιδανικών.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την ζωή και τη δράση του Αντώνη Παπαδόπουλου καθώς αυτά θα αναλυθούν και με το παραπάνω από τους άλλους ομιλητές. Επιτρέψτε μου όμως να υπογραμμίσω δύο πράγματα: Πρώτον πως στις πιο όμορφες εποχές της πόλης μας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και άλλοι σπουδαίοι αθλητές της ενσάρκωναν τα πιο αυθεντικά αθλητικά ιδεώδη, μεταπηδούσαν από άθλημα σε άθλημα, δίδασκαν, ίδρυαν σωματεία, εισήγαγαν των πρωταθλητισμό σε μια ολόκληρη γενιά Αμμοχωστιανών. Ο αθλητισμός ήταν για τον Παπαδόπουλο, υψηλό ιδανικό που αφορούσε όλους τους συμπολίτες του και αυτό το απέδειξε με όλη του τη δράση.

Το δεύτερο, είναι πως ενώ μπροστά στον Παπαδόπουλο ανοίγονταν επιλογές για το μέλλον του, αυτός ήταν έτοιμος να το θυσιάσει, να το θέσει στο βωμό του αγώνα.

Τα ιδανικά τα οποία εμπνέουν αγώνες δεν μπορεί να μην αγκαλιάζονται από την ελπίδα, την προσδοκία και την αισιοδοξία ακόμη και στους πιο σκοτεινούς καιρούς. Από την δική μας πλευρά έχουμε λοιπόν τρομερό καθήκον να κρατήσουμε την ελπίδα και το μέλλον της επιστροφής ζωντανό. Να δικαιώσουμε το πνεύμα και την δημιουργικότητα των ανθρώπων που πήραν την πόλη μας μπροστά. Να τους δικαιώσουμε φέρνοντας την ειρήνη και την ελευθερία στον τόπο μας. Και ειρήνη σημαίνει να μπορούμε να χτίσουμε ξανά την πόλη μας βασιλεύουσα και πρωτοπόρα, όπως την έχτιζαν με όραμα και αισιοδοξία τα παιδιά της όπως ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Ελλάδος κ. Γιάννης Βρούτσης

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ και της Ανόρθωσης για την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη ενός ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του όχι μόνο με τις αγωνιστικές του επιδόσεις αλλά και με τη συμμετοχή του στην ΕΟΚΑ και το θάρρος που επέδειξε.

Πρόκειται για εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, καθώς αναδεικνύεται το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού, η ιστορία του οποίου γράφεται μέσα από προσωπικές -άγνωστες στον πολύ κόσμο- διαδρομές ανθρώπων που τήρησαν απαρέγκλιτα μία συνεπή στάση ζωής βασισμένη σε αξίες από τις οποίες ουδέποτε παρέκκλιναν.

Αξίες που τις άντλησαν από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και έγιναν η χρήσιμη πυξίδα τους.

Οι ζείδωροι άνθρωποι ανοίγουν ορίζοντες στις κοινωνίες, και γίνονται ορόσημα όπου κι αν δραστηριοποιούνται.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν ένας από αυτούς.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τις αέναες προσπάθειές τους για την σύνδεση του πολιτισμού και της παιδείας με τον αθλητισμό και τις αξίες του».

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου

«Αγαπητοί μου,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση! Να είστε σίγουροι ότι θα  ήθελα με όλη μου την καρδιά σήμερα να βρίσκομαι μαζί σας! Να τιμήσουμε όλοι μαζί τον «θρύλο» της αγαπημένης μας ομάδας, της ΑΕΚ, τον σπουδαίο Αντώνη Παπαδόπουλο.

Τον Κύπριο Αντώνη Παπαδόπουλο που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της καρδιάς μας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους συνέχισε την προσφορά του στον αθλητισμό.

Θα ήθελα να είμαι εκεί, στο γήπεδο που φέρει το όνομά του να ακούσω τις ιστορίες που έχετε να διηγηθείτε, να θυμηθούμε τα όσα σπουδαία πέτυχε, να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Δυστυχώς, ανελαστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δε μου επέτρεψαν να βρίσκομαι σήμερα στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης.

Ως ένας ΑΕΚΤΖΗΣ, θέλω να σας συγχαρώ για τη σημερινή σας πρωτοβουλία και να ευχηθώ να συνεχίσετε πάντα με το ίδιο πάθος και το ίδιο μεράκι.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωσή σας και σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση σας».

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμητική πρόσκληση να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του Αντώνη Παπαδόπουλου. Μιας σπουδαίας προσωπικότητας και μεγάλης μορφής του κυπριακού ελληνισμού.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος δίδαξε με τη ζωή και τη μαχητικότητά του, συνιστώντας πρότυπο ανθρώπου, αθλητή και εκπαιδευτικού. Ως μέλος της ΕΟΚΑ, συνέβαλε τα μέγιστα στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία κατά την περίοδο 1955-1959.

Η σπουδαιότερη ίσως τιμητική διάκριση στη μνήμη του αποτελεί η ονοματοδοσία του σταδίου της «Ανόρθωσης» στη Λάρνακα, σε στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι η Ανόρθωση Αμμοχώστου αποτελεί το μακροβιότερο και σπουδαιότερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου με έτος ίδρυσης στις 11 Ιανουαρίου 1911. Να μη λησμονούμε ότι λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974 η Ανόρθωση ξεριζώθηκε από τη φυσική της έδρα στην Αμμόχωστο και χρησιμοποιεί ως έδρα της το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στη Λάρνακα.

Τέλος, η Ανόρθωση και η Ένωση Φίλων ΑΕΚ, εκπροσωπώντας δυο ιστορικά και προσφυγικά σωματεία του Ελληνισμού τιμούν τη σπουδαία φυσιογνωμία και το αξιακό μέγεθος του Αντώνη Παπαδόπουλου.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης και είμαι σίγουρος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».

Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ κ. Σοφία Σακοράφα

«Αποδέχθηκα με χαρά την τιμητική πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή σας σημαντική εκδήλωση. Λυπάμαι πραγματικά που δεν είναι δυνατόν να είμαι εκεί μαζί σας, αφού σήμερα έχουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο του ΣΕΓΑΣ, στην Αθήνα – έναν ακόμα σταθμό στη δική μας προσπάθεια για τις αξίες ακριβώς που και εσείς τιμάτε σήμερα.

Όμως δεν είναι δυνατόν να μείνω σε έναν απλό χαιρετισμό…

Η τιμή σε προσωπικότητες όπως αυτή του Αντώνη Παπαδόπουλου δεν είναι απλώς οφειλόμενη. Είναι επιβεβλημένη και θα έπρεπε να είναι μόνιμη και διαρκής.

Και όμως : για να υπάρξουν εκδηλώσεις όπως αυτή χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν ένα μέρος τουλάχιστον της ζωής τους σε πραγματικές αξίες και ιδανικά. Γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ, ειλικρινά, τους διοργανωτές.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι μία εμβληματική προσωπικότητα του αθλητισμού, του πολιτισμού γενικότερα, αλλά και των εθνικών αγώνων. Το ιστορικό του πέρασμα αφήνει ένα συγκλονιστικό αποτύπωμα, που αξίζει την προσοχή όλων μας, ακόμα και στις σημερινές εποχές της έκπτωσης των αξιών – ή μάλλον ιδίως σε αυτές.

Ξεκίνησε αθλητής εδώ στην Κύπρο, στη γενέτειρά του, την Αμμόχωστο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, από το 1950, υπήρξε αθλητής του στίβου στην ΑΕΚ, – σε παραπάνω από ένα αθλήματα: ύψος, μήκος, επί κοντώ, δέκαθλο – αλλά και στο βόλεϊ. Αγωνίστηκε επίσης σαν ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Σμύρνης. Συμμετείχε σε Πανελλήνιους Αγώνες έχοντας καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση της παρουσίας της ΑΕΚ στον κλασικό αθλητισμό στην Ελλάδα. Ήταν σημαιοφόρος της ομάδας στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου, 5-7 Ιουνίου 1953, στην Αλεξανδρούπολη. (Τα αρχεία λένε ότι σε εκείνους τους αγώνες συμμετείχαν σαν αθλητές ο Κάρολος Παπούλιας και ο νεαρός δεκαθλητής Αντώνης Τρίτσης).

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήταν δική του επιλογή να ενταχθεί σε προσφυγικά σωματεία. Ένα αδιόρατο ιστορικό νήμα , πολλά χρόνια πριν την τραγωδία της Κύπρου το 1974.

Τη Κύπρο που υπηρέτησε σαν εθνικός αγωνιστής όποτε χρειάστηκε. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1953. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ το 1955 πριν αρχίσει καν ο αγώνας. Συνελήφθη το ’55, απέδρασε και έφυγε αντάρτης στα βουνά, μαζί με τον παιδικό του φίλο, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ήταν στην ομάδα του, από τους τελευταίους που τον είδαν ζωντανό στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, το Μάρτη του ’57.

Καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση, για να απελευθερωθεί όταν ελευθερώθηκε και η Κύπρος. Από τότε και μετά αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην πατρίδα του, μέσα από την εκπαίδευση, τον ΣΕΓΑΣ Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Έφυγε το 1981, μόλις 52 ετών.

Το στάδιο της αγαπημένης του Ανόρθωσης – πρόσφυγας πια κι αυτή – στη Λάρνακα, άξια φέρει το όνομά του !

Ανέφερα συνοπτικά την ιστορία της ζωής του Αντώνη Παπαδόπουλου, ακριβώς για να καταδείξω ένα πράγμα : ‘Οτι έχουμε όλοι και όλες την υποχρέωση να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη μνήμη του · και μετά να σηκωθούμε για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας, ακολουθώντας το παράδειγμά του, που σηματοδοτεί ακριβώς αυτό : Αφοσίωση σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Αφοσίωση και Δράση για αυτά !

Σας Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, και Πάλι Συγχαρητήρια!».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης:

Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός.

Πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη.