Αντίθετα είναι δύσκολη, όχι όμως και ακατόρθωτη η διπλή αποστολή της Ελλάδας για να βρεθεί, στις 2 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο, στην κλήρωση της φάσης των ομίλων. Αρκεί, στις 21 Μαρτίου στην «ΟΠΑΠ Arena» ν’ αποκλείσει το Καζακστάν από τα ημιτελικά των play- offs του Nations League και πέντε μέρες αργότερα, σε ουδέτερη έδρα που θ’ ανακοινωθεί από την Uefa στις 23 Νοεμβρίου, ν’ αποκλείσει και τη νικήτρια του άλλου ημιτελικού μεταξύ Γεωργίας και Λουξεμβούργου.
Ουσιαστικά είναι μόνο τρία, τα κομμάτια που λείπουν για να συμπληρωθεί το παζλ των 24 φιναλίστ που από τις 14 Ιουνίου, με πρεμιέρα στο Μόναχο έως τις 14 Ιουλίου, με τελικό στο Βερολίνο θα διεκδικήσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε ακόμη οκτώ γερμανικές πόλεις: το Ντόρτμουντ, το Αμβούργο, το Γκελσενκίρχεν, τη Λειψία, την Κολονία, τη Στουργκάρδη, το Ντιούσελντορφ και τη Φρανκφούρτη.
Η Γερμανία, ως διοργανώτρια, οι 10 νικήτριες των ομίλων της προκριματικής φάσης (Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Αλβανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία, Ρουμανία, Πορτογαλία) και οι 10 που τερμάτισαν ως δεύτερες: Σκωτία, Ολλανδία, Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Αυστρία, Σερβία (στην παρθενική της συμμετοχή, από τότε που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διασπάστηκε από το Μαυροβούνιο), Σλοβενία, Ελβετία, Σλοβακία.
Τα εναπομείναντα τρία εισιτήρια θα δοθούν μέσω δύο αγώνων play- offs, έναν ημιτελικό και τον τελικό είτε μεταξύ των τρίτων καλύτερων, είτε όσων τα πήγαν καλύτερα στο Nations League. Για την ώρα η μόνη ξεκάθαρη εικόνα αφορά τα δύο ζευγάρια της 3ης κατηγορίας του Nations League: το Γεωργία- Λουξεμβούργου και το Ελλάδα- Καζακστάν. Οι δύο νικήτριες θα διεκδικήσουν στις 26 Μαρτίου, την πρόκρισή τους στο Euro σε ουδέτερη έδρα που θα ανακοινωθεί στις 23 Νοεμβρίου «Uefa House» στη Νιόν. Πιθανότατα, από την 1η κατηγορία του Nations League τη δυνατότητα πρόκρισης θα διεκδικήσουν η Πολωνία, η Εσθονία, η Ουαλία και η Ισλανδία, Ενώ από τη 2η κατηγορία, το Ισραήλ, η Βοσνία, η Ουκρανία και η Φινλανδία.
Από κει και πέρα, στην κλήρωση της 2ας Δεκεμβρίου, στο Αμβούργο οι 24 φιναλίστ θα χωριστούν σε 6 ομίλους των 4άρων (προκρίνονται στην επόμενη φάση, οι πρώτες, οι δεύτερες, αλλά και οι τέσσερεις καλύτερες τρίτες), με κριτήριο τις λεγόμενες «ζώνες δυναμικότητας». Μέχρι στιγμής, γιατί κάποιες ομάδες ενδέχεται να προβιβαστούν σε υψηλότερη ζώνη ή να υποβιβαστούν σε χαμηλότερη, στην 1η δυναμικότητας βρίσκονται οι Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Βέλγιο, που σημαίνει ότι αποφεύγονται γιατί δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.
Στη 2η οι Ουγγαρία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία, Τουρκία και Ρουμανία. Στην 3η οι Ολλανδία, Σκωτία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία. Ενώ στην 4η οι Σερβία, Ελβετία, Κροατία, συν οι τρεις νικήτριες των play- offs, ανάμεσα στις οποίες ευελπιστούμε να βρίσκεται και η Ελλάδα έστω και αν η διπλή αποστολή να ρίξει νοκ- άουτ δύο ποδοσφαιρικές σχολές της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, με τον Σαμορόντοφ από τη μία και τον Κβαρατσκέλια, από την άλλη, θα είναι κάθε άλλο από εύκολη.