Η λίστα που παρέδωσε ο αρμόδιος υπουργός, στην οποία θα προστεθούν και άλλα στοιχεία, αφορούν 30 υποθέσεις που έχουν εξελιχθεί από το 2007, μετά την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία, σε ένα «ραντεβού» θανάτου ανάμεσα σε οπαδούς ΟΣΦΠ και ΠΑΟ.

Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούνται οι ίδιοι πρωταγωνιστές που ανακυκλώνονται και μετεξελίσσονται εγκληματικά.

Ανάμεσα στους 200 χούλιγκαν, πέρα από αδικήματα αθλητικής βίας, υπάρχουν άτομα που έχουν κατηγορηθεί για την υλοποίηση συμβολαίων θανάτων, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και σωματικές βλάβες. Τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών, και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί γίνεται και η «διαλογή» ικανότητας των στρατολογημένων για την πιθανή ανέλιξη τους στην διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και ένταξή τους σε συμμορίες της Greek Mafia.

Σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα υπάρχει έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας με τουλάχιστον 40 «χούλιγκαν» που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της ακροδεξιάς.

 

Πέρα από τα ονόματα των περίπου 200 χούλιγκαν υψηλού ρίσκου, όπως χαρακτηρίζονται, στην λίστα παρατίθενται και 30 υποθέσεις που ενεπλάκησαν. Μεταξύ αυτών των υποθέσεων είναι οι παρακάτω:

-Επεισόδια ΠΑΣ Γιάννενα-Ολυμπιακός 2022- 2023, όπου ο αγώνας διακόπηκε τρεις φορές και τραυματίστηκαν σοβαρά οπαδοί για τους οποίους απαιτήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο.

-Πρόσφατα επεισόδια στον Βόλο, στο περιθώριο του αγώνα της τοπικής ομάδας με τον ΟΣΦΠ, όπου οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο

-Επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ στους αστυνομικούς στο περιθώριο αναμέτρησης με τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια

-Την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο κατάστημα διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη στις 16 Νοεμβρίου 2023.

-Επίθεση σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο περιθώριο αναμέτρησης μπάσκετ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. 

-Επίθεση σε γυναίκα χούλιγκαν του ΠΑΟ στο Ίλιον 

-Συγκρούσεις οπαδών στη Μαλακάσα στα ΣΕΑ

-Ένας 47χρονος οπαδός του ΠΑΟ πυροβολεί και τραυματίζει σοβαρά έναν 32χρονο ομογενή από την Γεωργία στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, έξω από το Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς, ως μέλος εκβιαστικής ομάδας στην οποία ηγείτο ένας 51χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «Θαμνάκιας», «Μεγάλος» ή «Τρελός», που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε βάρος του διαιτητή Κύρου Βασάρα. Ο 47χρονος είχε πυροβολήσει και το 2018, οπαδό της ομάδας που υποστηρίζει, μέσα στο γήπεδο. 

-Υπόθεση Κατσούρη (ΑΕΚ).
 
Υπόθεση δολοφονίας Φιλόπουλου, με την επισήμανση ότι πρόσωπα που μετείχαν σε αυτή και εμπεριέχονται σε εκείνη τη δικογραφία, μεταξύ των οποίων και σημερινό στέλεχος ομάδας, συνδέονται με τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη.

-Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέβαλε τα ενημερωτικά των υποθέσεων που έχουν συντάξει οι κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις, ζητώντας την αναβάθμιση ποινικής αξιολόγησης και έρευνας.

Επιθέσεις, γκαζάκια, απειλές

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρέδωσε σχετικό φάκελο και ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον οποίο περιλαμβάνονται εμπρηστικές ανακοινώσεις ανάμεσα σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών της τελευταίας τριετίας. Καταγράφονται περιστατικά με πανό υποστήριξης χούλιγκαν για τους συλληφθέντες της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού. Άλλα πανό οπαδών για την ελευθέρωση των Κροατών χούλιγκαν και πόλεμος ανακοινώσεων οργανωμένων οπαδών μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Στη σχετική λίστα καταγράφονται περιστατικά απειλών και επιθέσεων εναντίον διαιτητών και δημοσιογράφων (ΠΣΑΤ) σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ αυτών οι απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου, που ήταν διαιτητής στον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-Ολυμπιακός, στον οποίο καταγράφηκαν τα πρόσφατα επεισόδια και ο εμπρηστικός μηχανισμός στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη τον περασμένο Νοέμβριο.

40 ύποπτοι και «ομερτά»

Και για την περίπτωση του Ρέντη με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, έχουν ως ύποπτους μια ομάδα 40 ατόμων, για τους οποίους αναζητούν στοιχεία που θα εδραιώσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει δομή με αρχηγούς, υπαρχηγούς, υποκινητές και ομάδες κρούσης. Από αυτούς κάποιοι είναι σεσημασμένοι για περιστατικά αθλητικής βίας αλλά και άλλα σοβαρότερα ποινικά αδικήματα.

Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, ήταν προγραμματισμένα «αντίποινα» για όσα είχαν εξελιχθεί πρόσφατα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες, υπάρχουν άτομα που είχαν πρωταγωνιστήσει πρόσφατα στα επεισόδια στον Βόλο.

Πηγή: lawandorder.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει ο Καλλιακμάνης για τον 31χρονο αστυνομικό: "Του έκοψαν το πόδι μήπως λειτουργήσει ο εγκέφαλος" (Vid)