Ο «Μεγάλος Πόλεμος» ανάγκασε τα πρωταθλήματα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ρουμανίας και της Τσεχοσλοβακίας, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, στη μέση του πολέμου η μπάλα κύλησε τα Χριστούγεννα του 1914, στο βελγικό έδαφος.

Η ανακωχή των Χριστουγέννων

Είχαν περάσει λίγο περισσότερο από πέντε μήνες πολέμου και γερμανικά και βρετανικά στρατεύματα μαζί με Γάλλους πολεμούσαν στο βελγικό έδαφος στις 24 Δεκεμβρίου, όταν οι Γερμανοί σταμάτησαν τις επιθέσεις τους για να στολίσουν τα χαρακώματα τους και να τραγουδήσουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το εκλιπόν πλέον αργεντίνικο περιοδικό El Grafico, τα χαρακώματα ήταν κοντά και έτσι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άκουσαν τους Γερμανούς να τραγουδούν. «Καλά Χριστούγεννα!» φώναξαν οι Σύμμαχοι. Οι Γερμανοί απάντησαν με την ίδια φράση, αλλά έστειλαν και αγγελιοφόρο για να προτείνει πλήρη κατάπαυση του πυρός και να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Οι ενδείξεις και για τα δύο μέτωπα ήταν να συνεχιστεί η μάχη, αλλά αντ' αυτού, Γερμανοί και Σύμμαχοι μοιράστηκαν φαγητό, έθαψαν τους νεκρούς στρατιώτες τους και έπαιξαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου, στον οποίο το τρόπαιο ήταν ένας λαγός, σύμφωνα με τον Αλφρέντο Ρελάνο στο βιβλίο του «366 ιστορίες από παγκόσμιο ποδόσφαιρο που πρέπει να ξέρεις».

Νικητές εκείνου του αγώνα ήταν οι Γερμανοί με 3-2 και αφού πανηγύρισαν μαζί Γερμανοί και Σύμμαχοι.

Μετά την εκεχειρία

Υπάρχουν εκδοχές που αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ξανάρχισαν στις 26 Δεκεμβρίου, αλλά άλλες επιβεβαιώνουν ότι ήταν μέχρι τον Ιανουάριο του 1915. Γεγονός είναι ότι μετά από αυτό το γεγονός, τόσο οι Σύμμαχοι όσο και οι Γερμανοί ήταν υπεύθυνοι για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για αυτό το γεγονός. Δεν επαναλήφθηκε και ο πόλεμος σταμάτησε τον Νοέμβριο του 1918.

Την περίοδο εκείνη, χώρες όπως η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Βουλγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία εντάχθηκαν στον Μεγάλο Πόλεμο. Συνολικά, περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτόν τον πόλεμο και περισσότερα από εννέα εκατομμύρια πέθαναν.