Πίσω από τον όρο Λαπωνία, γίνεται συχνά αναφορά στη φανταστική χώρα του Άγιου Βασίλη, που κατοικείται από τάρανδους και ξωτικά. Ωστόσο, αυτή η περιοχή είναι πραγματική. Εκτείνεται σε περισσότερα από 400.000 km2 στις βόρειες περιοχές τεσσάρων χωρών: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ρωσία.
Σε όλη την ιστορία της, η Λαπωνία κατοικήθηκε από τους νομάδες αυτόχθονες Σάμι, οι οποίοι σήμερα αριθμούν περίπου 100.000 εκπροσώπους. Προσοχή σε όσους τους αποκαλούν «Σάμι», αφού είναι υποτιμητικός σουηδικός όρος που σημαίνει «κουβαλητής». Αυτός είναι επίσης ο λόγος που αυτή η περιοχή δεν ονομάζεται Λαπωνία στην τοπική γλώσσα, αλλά Sápmi.
Το ποδόσφαιρο ως μέσο ενοποίησης
Οι όροι που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος αυτού του λαού δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς αυτή η μειονότητα υπήρξε αντικείμενο διώξεων σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα . Για παράδειγμα, οι Σάμι αποτέλεσαν αντικείμενο μιας πολιτικής αφομοίωσης από το νορβηγικό κράτος από τον 19ο αιώνα . Αυτό οδήγησε σε νόμους που περιόριζαν την πρόσβασή τους στα εδάφη τους ή ακόμη και τη χρήση της γλώσσας των Σάμι μέχρι το 1959. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1970, τα δικαιώματα αυτού του λαού αναγνωρίστηκαν σταδιακά χάρη στη δημιουργία των «κοινοβουλίων των Σάμι» για να εγείρουν τα αιτήματά τους με διάφορες εθνικές κυβερνήσεις. Καλύτερα αναγνωρισμένοι, οι Σάμι καθιερώνουν μέσα για να προωθήσουν την ταυτότητά τους. Και εκεί μπαίνει η στρογγυλή Θεά.
Στις 19 Ιουλίου 1985, η πρώτη ομάδα της Λαπωνίας έπαιξε τον πρώτο της διεθνή αγώνα ενάντια στην Αλάντ, μια αυτόνομη επαρχία της Φινλανδίας. Οι Σαμιώτες έχασαν με 4-2, αλλά το ενδιαφέρον ήταν αλλού. Αυτός ο αγώνας είναι πάνω από όλα ιστορικός, αφού μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιόφωνο στα βόρεια της Νορβηγίας και της Σουηδίας, αναδεικνύοντας έτσι αυτόν τον λαό που έχει ξεχαστεί και διωχθεί για πάρα πολύ καιρό.
Αυτός ο αγώνας είναι πολύ περισσότερο από ποδόσφαιρο, αφού συμμετέχει στο κοινωνικό κίνημα των Σάμι, κατά τη δεκαετία του 1980, για μεγαλύτερη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως αυτόχθονος λαός. Πρόοδος που προέκυψε κατά τη διάρκεια της Σκανδιναβικής Διάσκεψης στο Άρε στη Σουηδία στις 15 Αυγούστου 1986: υιοθετήθηκε η πρώτη σημαία των Σάμι, με χρώματα κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε, διακοσμημένη με έναν κύκλο (που αντιπροσωπεύει τον Ήλιο και τη Σελήνη).
Παγκόσμιος πρωταθλητής χωρών που δεν ανήκουν στη FIFA
Από την πλευρά της, η ομάδα της Λαπωνίας, ή καλύτερα να πούμε η Σάπμι , συνεχίζει την αργή της άνοδο με αγώνες εναντίον πραγματικών εθνικών ομάδων, όπως η ομάδα ελπίδων της Δυτικής Γερμανίας το 1987 ή η Εσθονία το 1990. Μια μάλλον γρήγορη εξέλιξη για μια νεαρή επιλογή, η οποία ώθησε η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Λαπωνίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη FIFA το 2001, μιμούμενη έτσι άλλες μη ανεξάρτητες περιοχές όπως τα Νησιά Φερόε. Η διαδικασία ήταν ανεπιτυχής και η ομάδα της Λαπωνίας συνέχισε τη διεθνή της περιοδεία για να γίνει γνωστή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλές διεθνείς ομοσπονδίες ιδρύθηκαν για να επιτρέψουν σε ομάδες που δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA να αγωνίζονται πιο τακτικά. Οι Nordiques το 2006 κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο VIVA επικρατώντας με 21-1 επί της εθνικής ομάδας του Μονακό. Ένα τέτοιο σκορ εξηγείται από το γεγονός ότι η επιλογή Σάμι έχει αρκετούς επαγγελματίες παίκτες στις τάξεις της, που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Αυτή η αθλητική απόδοση επιτρέπει στη Λαπωνία να επωφεληθεί από μια ορισμένη διεθνή προβολή, ιδιαίτερα ως εδαφική οντότητα που έχει τα δικά της χρώματα. Πάνω απ' όλα, στα χαρτιά, αυτή η επιλογή συγκεντρώνει όλες τις κοινότητες των Σάμι, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, τα κοινοβούλια, προς το παρόν, δεν είναι ενωμένα. Λόγω αυτής της έλλειψης ενότητας, το ζήτημα της περιφερειακής αυτονομίας δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη. Ο αγώνας αυτού του λαού, και της επιλογής, είναι πάνω απ' όλα για την καλύτερη εξέταση των δικαιωμάτων και των εδαφών αυτού του γηγενούς πληθυσμού.
Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στον Άπω Βορρά
Η πολιτική - αθλητική δυναμική θα επιβραδυνθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αφού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λαπωνίας εξαφανίζεται υπέρ ενός νέου οργανισμού, της FA Sapmi. Έκτοτε, η Λαπωνία διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA (Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) το 2014 στη σουηδική πόλη Έστερσουντ, το οποίο συγκέντρωσε σχεδόν 12 επιλογές από το Κουρδιστάν στη Νήσο του Μαν περνώντας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ωστόσο, η Λαπωνία δεν θα καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον διαγωνισμό, ούτε τους επόμενους. Αυτά τα κακά αθλητικά αποτελέσματα μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι νορβηγικοί και σουηδικοί επαγγελματικοί σύλλογοι είναι ολοένα και λιγότερο διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν τους παίκτες τους με καταγωγή από τη Σάμι, δεδομένου του αθλητικού ημερολογίου και της σειράς των αγώνων.
Η περιπέτεια, όμως, δεν τελειώνει εκεί, αφού μια νέα ομάδα της Λαπωνίας δημιουργήθηκε μετά την περίοδο του Covid 19. Τώρα θα προσπαθήσει να προκριθεί στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA που είναι προγραμματισμένο για το 2024 στο Κουρδιστάν. Ένας νέος τρόπος για να συμμετάσχει αυτός ο διάσπαρτος λαός σε διεθνή διαγωνισμό με την ίδια σημαία, την ίδια φανέλα.