ΠΑΟΚ: Στην Ελλάδα, για παράδειγμα ο «Δικέφαλος του Βορρά» μοιάζει να μην έχει, στην κυριολεξία, αντίπαλο. Δείχνει η πλέον φορμαρισμένη, αλλά και εξοπλισμένη, όχι μόνο γιατί εκμεταλλεύτηκε την, εύλογη κοιλιά της ΑΕΚ, τη μόνιμη αστάθεια στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ή το μεγάλο ερωτηματικό του Παναθηναϊκού μ’ έναν Φατίχ Τερίμ που, ναι μεν υπήρξε αναμορφωτής, έχει ωστόσο να καθίσει σε πάγκο δύο χρόνια, πλην κάτι ημέρες. Αλλά γιατί είναι η μόνη που βρήκε τη σωστή χημεία ανάμεσα στα ταλέντα του αύριο (Κουλιεράκης, Κωνσταντέλια), και τους πεπειραμένους του χθες, όπως οι Τάισον («serial killer» περιοχής, επί εποχής Σαχτάρ), Μάρκος Αντόνιο (δανεικός από τη Λάτσιο), Μεϊτέ (δανεικός από τη Μπενφίκα), Ντεσπότοφ.
Στην Ισπανία, η Ζιρόνα άφησε αρκετά πίσω της τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης παραμένοντας χέρι- χέρι στην κορυφή με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη μοναδική που κατάφερε να τη νικήσει μες στη Βαρκελώνη. Στην Αγγλία, η Άστον Βίλλα πέταξε στα σκουπίδια μία σίγουρη νίκη μες στο «Ολντ Τράφορντ», όπου προηγήθηκε 0-2 τελικά φεύγοντας από το Μάντσεστερ με μία απρόσμενη ήττα. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Βάσκου Ουνάι Έμερι, «μάγου» του Europa League έχοντας κατακτήσει τρία με τη Σεβίλλη και ένα με τη Βιγιαρεάλ ήδη βρίσκεται στην υψηλότερη θέση από τη 2ετία ’80-’81, όταν κατέκτησε το τελευταίο της τίτλο και, καπάκι, το πρώτο της Πρωταθλητριών.
Στην Ιταλία, η Μπολόνια του Ιταλό- Βραζιλιάνου Τιάγκο Μότα, ενός «ατρόμητου» προπονητή που σε πολλές περιπτώσεις παρατάσσει την ομάδα του μ’ ένα άκρως επιθετικό 2-7-2 αναρριχήθηκε ύστερα από 56 χρόνια στην 4η θέση του Campionato και δικαιολογημένα ονειρεύεται, για πρώτη φορά στην τελευταία 20ετία μία θέση σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Μαζί με το έργο του Μότα, το οποίο παρακολουθούν στενά οι Νάπολι, Μίλαν, Ρόμα, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, αλλά και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η κινητήριος δύναμη του μέχρι στιγμής θαύματος (όπως τον αποκλεισμό της Ίντερ, από το κύπελλο), των Rossoblu’ οφείλεται όμως και σε κάποιους παίκτες, άγνωστους μέχρι πέρυσι που αγοράστηκαν φθηνά, αξιοποιήθηκαν σωστά και τώρα η τιμή τους εκτοξεύτηκε στα ουράνια. Είναι η περίπτωση του Σκοτσέζου Φέργκιουσον, του 20χρονου Ιταλού τερματοφύλακα Ραβάλια, του 21χρονου συμπατριώτη του Καλαφιόρι, του Κολομβιανού Λουκουμί, του Ολλανδού Μπεουκέμα, κυρίως του συμπατριώτη του Ζίρκζε που αγοράστηκε από τη Μπάγερν Μονάχου με 8εκ. ευρώ, οι Γερμανοί όμως διατηρούν το 50% του δικαιώματος μεταπώλησής του.
Στη Γερμανία η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, επί χρόνια «εγκεφάλου» στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης, όχι μόνο έχει αφήσει τη Μπάγερν Μονάχου στο -4, αλλά παραμένει και η μοναδική, αήττητη ομάδα σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έκπληξη θεωρείται και η 3η θέση της Στουτγκάρδης, κυρίως γιατί πέρυσι είχε τερματίσει 13η και παρέμεινε στην κατηγορία μόνο χάρη στο νικηφόρο play- out με το Αμβούργο.
Στη Γαλλία, η Νις του Φραντσέσκο Φαριόλι (επί χρόνια βοηθού, στη Σασσουόλο του σημερινού προπονητή της Μπράιτον, Ντε Ζέρμπι), παραμένει στους -5 από την Παρί Σεν Ζερμέν, την οποία και νίκησε μες στο Παρίσι διατηρώντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, πίσω μόνο από εκείνη της Ίντερ. Έκπληξη της φετινής Ligue και η 4η θέση της Μπρεστ, που πέρυσι είχε τερματίσει δέκα πιο κάτω.
Στο Βέλγιο, συνεχίζεται ο εντυπωσιακός καλπασμός (μάλιστα με +8 από την Άντερλεχτ) της Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ προς την κατάκτηση ενός ιστορικού τίτλου που ουδέποτε άγγιξε στα 88 χρόνια ύπαρξης. Προπονητής της ομάδας που ανέβηκε στην κατηγορία των μεγάλων μόνο πριν δύο χρόνια και που φέτος νίκησε και ολόκληρη Λίβερπουλ στο Europa League είναι ο Γερμανός Μπλέσιν, που πέρυσι είχε απολυθεί, κακήν κακώς από την, υποβιβασμένη Τζένοα. Ενώ τον ιστορικό, πρώτο της τίτλο ονειρεύεται να κατακτήσει και η ουγγρική Πάκσι, αυτή τη στιγμή στο +1 από την Φερεντσβάρος, η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος όπου αγωνίζονται μόνο Ούγγροι ποδοσφαιριστές.
***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λόγω... Λουτσέσκου "καθάρισε" Γιοβάνοβιτς ο Αλαφούζος - Τελευταία διαφωνία για Μπρινιόλι - Ζημιά στο ταμείο!