Το μεγάλο βήμα για να επιστρέψει η ΑΕΚ στο... σπίτι της, έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν και ψηφίστηκε η τροπολογία για την ανέγερση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πλέον, απομένει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και εν συνεχεία, ανά πάσα ώρα, μπορούν να μπουν οι μπουλντόζες και να ξεκινήσουν τα έργα. Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να συμβεί, μόνο όταν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Και κάτι τέτοιο - τουλάχιστον- για να ολοκληρωθεί το έργο, βρίσκεται στον... αέρα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μηνύματα που είναι πολύ ενθαρρυντικά και ως προς αυτό το κομμάτι. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Βούρος, σε δημοσιογράφους, κατά την παρουσία του στο ΟΑΚΑ, υπάρχουν τρεις τρόποι ώστε η ΑΕΚ να μην βγάλει ευρώ από την... τσέπη της, ούτε να δανειστεί και να αποκομίσει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το γήπεδο.

Πρόκειται για χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ένωση, σε συνδυασμό με τον Δήμο και να αναζητήσει πλέον μικρότερα κεφάλαια, από άλλες πηγές, προκειμένου να το ολοκληρώσει. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο όμως θα πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος, εφόσον επιθυμεί (που επιθυμεί, όπως φάνηκε από την χθεσινή ανακοίνωσή του) να παίξει «ενεργό» ρόλο στο γηπεδικό θέμα. Αυτή η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά και μόνο το πάρκινγκ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί εξολοκλήρου.

Μία άλλη πηγή χρηματοδότησης, είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα της ευρωπαϊκής τράπεζας, που προωθεί νέα έργα και η ΑΕΚ θα μπορούσε να απευθυνθεί και εκεί προκειμένου να αποσπάσει ένα σημαντικό κεφάλαιο. Τέλος, υπάρχει και μία παλιότερη δέσμευση του Γιάννη Σγουρού προς την ΑΕΚ, σε μία από τις συναντήσεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, όπου η Περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτηθεί και πάλι από το ΕΣΠΑ, για αποσπαστεί και από εκεί ένα κονδύλι. Όλοι οι παραπάνω τρόποι δείχνουν ξεκάθαρα πως αν η διοίκηση ή η «ομάδα» που θα στελεχωθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέμα του γηπέδου και της χρηματοδότησής της, μπορεί να βρει τρεις σημαντικές πηγές εσόδων και από εκεί και πέρα να διαπραγματευτεί και με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στο έργο, μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ποσοστό της χρηματοδότησης του γηπέδου μπορούν να καλύψουν τα παραπάνω προγράμματα, καθώς ο Γιάννης Βούρος δεν είναι ενήμερος για το πόσο κοστολογείται το συνολικό έργο του σχεδίου, που τελικά προκρίθηκε. Ωστόσο, θεωρεί και εκείνος ότι μπορεί να καλυφθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Άλλωστε ο ίδιος, όπως έχει τονίσει και στη διοίκηση της ΑΕΚ, η... δουλειά του ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της τροπολογίας και δεν θα αναμειχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο αν του ζητηθεί από τη διοίκηση και σε κάποιον τομέα που θα μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά. Ωστόσο, θεωρεί ότι από την επομένη κιόλας που θα δημοσιευθεί ο νόμος στο ΦΕΚ, καλό θα ήταν να μπαίνει καθημερινά και ένα τούβλο, προκειμένου να φαίνεται... κίνηση, ανεξάρτητα με το αν η χρηματοδότηση έχει βρεθεί για όλο το έργο. Ένας μοχλός πίεσης προκειμένου να μην γίνουν και πάλι βήματα προς τα πίσω.

ΠΗΓΗ: aek365.gr

* Η φώτο είναι από σχέδιο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που δημιούργησε νεαρός φίλαθλος της ΑΕΚ.