Για τον Μπαρτλομίεγ Βντόβικ φέρεται να ενδιαφέρεται η ΑΕΚ για την ενίσχυση του αριστερού άκρου της άμυνας της, μιας και τον Ιανουάριο θα απουσιάσουν με την Εθνική Ιράν στο Πανασιατικό Κύπελλο, Χατζισαφί και Μοχαμαντί και η ελληνική ομάδα θα έχει διαθέσιμο μόνο τον Πήλιο για τη θέση. Πρόκειται για 23χρονο μπακ της Γιαγκελόνια, ο οποίος σύμφωνα με τους Πολωνούς ξεχωρίζει αυτήν  την αγωνιστική περίοδο, κατά την οποία μετρά 22 εμφανίσεις με 9 γκολ και 3 ασίστ. Όπως καταλαβαίνετε, τα στατιστικά του δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα… Ειδικά από τη στιγμή που έχει σκοράρει από ελεύθερα χτυπήματα.

Γεννήθηκε το 2000 στο Όλκους, μία πόλη της νότιας Πολωνίας, η οποία είναι γνωστή για την εξόρυξη αργύρου, το οποίο είναι άφθονο στην περιοχή. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μέχρι να φτάσει να παίζει στην Ekstraklasa τα έκανε στην τοπική Σλόβικ, στην οποία άνοιξε τα φτερά του και κατάφερε να αναδειχθεί, αγωνιζόμενος ως 10άρι αλλά κερδίζοντας το περιφερειακό πρωτάθλημα, επικρατώντας της Βίσλα Κρακοβίας (με την οποία υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο Ακαδημιών).

Με εκτελέσεις… Φραντζέσκου

Το ταλέντο του Βντόβικ ήταν έμφυτο, καθώς προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο πατέρας του, Ματσίετζ και ο αδελφός του Τόμας είχαν παρουσία σε χαμηλότερες κατηγορίες και υπήρξαν πολύ καλά πρότυπα για τον παίκτη. Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο πατέρας, ο οποίος αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος, μπορούσε να βάλει γκολ από τα 40 μέτρα.

Το καλό δεξί πόδι του γονιού του κληρονόμησε ο Βαρτολομίεγ με τη διαφορά, ότι ο μεταγραφικός στόχος της Ένωσης είναι αριστεροπόδαρος. Μια πηγή του Sportdog στην Πολωνία στάθηκε στις εκτελέσεις του ποδοσφαιριστή, τον οποίο παρομοίασε με τον Κώστα Φραντζέσκο στα χτυπήματά του.

Μετά τη νίκη της Σλόβικ επί της Βίσλα, σε ηλικία 16 χρονών, έφυγε από το Όλκους για την Σμποΐνια Οσιέκ Ζιμνοντόλ Ζαβάντα, με την οποία έκανε αρκετές εμφανίσεις στην τέταρτη κατηγορία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στη Ρουχ Χορζόφ, την ομάδα απ’όπου ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον μεγάλο Πολωνό σκόρερ και ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες οπαδούς, Κριστόφ Βαζέχα.

Η δοκιμή στη Μπράιτον και η καριέρα ως αριστερός μπακ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως παίκτης της Ρουχ Χορζόφ, δοκιμάστηκε στη Μπράιτον. Η Πρέμιερ Λιγκ είναι τι αγαπημένο του πρωτάθλημα και έχει μεγάλη επιθυμία να αγωνιστεί κάποτε στο Νησί. Είχε παραδεχτεί όμως στο παρελθόν, σε συνέντευξή του, ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στην ένταση μεταξύ Αγγλίας και Πολωνίας και ότι για να μείνει εκεί έπρεπε να βελτιώσει τις σωματικές του ικανότητες…

Μετά τον υποβιβασμό της Ρουχ Χορζόφ στην τρίτη κατηγορία, έφυγε το καλοκαίρι του 2019, για την ‘Όντρα Όπολε! Εκεί ο προπονητής Πιοτρ Πλεύνια τον μετακίνησε από εξτρέμ στο αριστερό λακρο της άμυνας, μετά από ένα ματς στο Κύπελλο Πολωνίας, στο οποίο η ομάδα του έψαχνε λύσεις και ο Βντόβικ είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να καλύψει αυτήν τη θέση. Απ’ότι φάνηκε η μετακίνησή του τον ωφέλησε.

Η Γιαγκελόνια, η εθνική και η γκολάρα στον Διούδη

Τον Ιανουάριο του 2020 η Γιαγκελόνια τον απέκτησε έναντι 125 χιλιάδων Ευρώ και εκεί έχει ριζώσει τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποκτήσει βασικό ρόλο. Τη φετινή σεζόν όμως έκανε ιδανικό ξεκίνημα μαζί με την ομάδα του, η οποία διαγράφει εξαιρετική πορεία. Είναι δεύτερη με 29 βαθμούς, έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Σλασκ Βρότσλαβ. Ο Βντόβικ είναι εκ των πρωταγωνιστών του συλλόγου του, με τους συμπατριώτες του να τον χαρακτηρίζουν ως κινητήρια δύναμη πίσω από τις επιθέσεις της ομάδας του.

Στις αρχές του Οκτωβρίου ο Βντόβικ εξαργύρωσε τις πολύ καλές εμφανίσεις του και υλοποίησε ένα μεγάλο όνειρο! Κλήθηκε εκτάκτως στην Εθνική Πολωνίας για τα ματς με τα νησιά Φερόε και τη Μολδαβία, λόγω του τραυματισμού του Τιμοτέους Πούχατζ. Ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε σε αυτά τα ματς από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Μίχαλ Πρόμπιερζ.

Στις 20 Οκτωβρίου 2023 πέτυχε ένα άκρως εντυπωσιακό γκολ στην αναμέτρηση της Γιαγκελόνια με τη Ζάγκλεμπιε Λούμπιν. Αφού μοίρασε ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, στο τέλος του αγώνα κατάφερε να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, με τον συμπατριώτη μας, τερματοφύλακα της Λούμπιν, Σωκράτη Διούδη, να φέρει μεγάλη ευθύνη για το γκολ που δέχτηκε.

Όταν εκτελεί οι τερματοφύλακες τρέμουν

Ως ποδοσφαιριστή, παλιοί συμπαίκτες του Βντόβικ τον χαρακτηρίζουν γρήγορο, δυναμικό, ζωηρό με καλό timing. Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, του αρέσει να εμπλέκεται στη δράση, να σεντράρει και να γεμίζει με μπαλιές την αντίπαλη περιοχή. Όσον αφορά την άμυνα, είναι προσηλωμένος τακτικά.

Ξεκάθαρα όμως πρόκειται για δημιουργικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι πολύ καλό εργαλείο για να φέρει μπροστά το παιχνίδι και να βοηθήσει στην επίθεση. Γιατί διακρίνεται για την κινητικότητά του, αλλά και για το γεγονός, ότι είναι ευπροσάρμοστος στις συνθήκες κάθε παιχνιδιού.

Το μεγάλο χαρτί του όμως, όπως έχετε ήδη συμπεράνει, είναι οι εκτελέσεις του. «Όταν ο 23χρονος εκτελεί ελεύθερα χτυπήματα, οι τερματοφύλακες τρέμουν!», ανέφερε ο πολωνικός Τύπος, την εποχή που κλήθηκε στην Εθνική.

Συγκεντρωμένος στη δουλειά

Ο Βντόβικ περιγράφεται ως άτομο με εξαιρετικό χαρακτήρα. Είναι ήρεμος αλλά και πρόθυμος να ακούσει οδηγίες. Βάζει τις πράξεις πάνω από τα λόγια. Ήταν πάντας εργατικός. Είναι πολύ συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Μιλούσε λίγο και έκανε πολλά, γεγονός που τον έκανε πρότυπο για τους συναδέλφους του. Έχει όμως ηγετικά χαρακτηριστικά. Και για τους λάτρεις των ψευδώνυμων, να ξέρετε, ότι τον φωνάζουν «Μπάρτεκ».

Το συμβόλαιο του Βντόβικ με τη Γιαγκελόνια λήγει τον Ιούνιο του 2025, ενώ υπάρχει προοπτική για αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου του για άλλον έναν χρόνο. Η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στις 900.000 ευρώ.

Οι Πολωνοί της ΑΕΚ

Ο πρώτος Πολωνός που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ήταν ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, τον οποίο οι Ενωσίτες μνημονεύουν, καθότι ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος της σεζόν 1988-1989, με το οποίο οι «κιτρινόμαυροι» έσπασαν την κατάρα των πέτρινων χρόνων της δεκαετίας του ’80. Ο «Όκο» έπαιξε 98 ματς και σκόραρε 25 γκολ.

Ο επόμενος Πολωνός που ήρθε στην ΑΕΚ ήταν ο Γκρεγκόρζ Μιελκάρσκι, ο οποίος ήρθε το 2001 και μέτρησε όλες και όλες 4 εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα, έχοντας όμως 2 γκολ στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια συναντούμε έναν πολιτογραφημένο Πολωνό, τον Βραζιλιάνο Ρότζερ Γκερέιρο, ο οποίος έπαιξε στην Ένωση από το 2009 μέχρι το 2013, συμπληρώνοντας 93 συμμετοχές με 4 γκολ.

Από το 2020 η ΑΕΚ έχει στο δυναμικό της τον Νταμιάν Σιμάνσκι, ο οποίος έχει αποδώσει εξαιρετικά ως μεταγραφή και αποτελεί  ένα από τα πολύ δυνατά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού. Υπενθυμίζεται, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν τον Μάρτιο του 2023 εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπαιξε στην Ένωση ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, ο οποίος μέτρησε 9 εμφανίσεις με 2 γκολ και κέρδισε με την ποιότητα του παιχνιδιού του τους Έλληνες οπαδούς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ είναι ο Πολωνός, Ράντοσλαβ Κουχάρσκι. Η παρουσία του τελευταίου στις μεταγραφικές υποθέσεις της Ένωσης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι «κιτρινόμαυροι» εξετάζουν την περίπτωση Βντόβικ.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγοράζει τώρα στόπερ από Άρη για αντι-Μουκουντί η ΑΕΚ - "Γέφυρες" Καρυπίδη σε ΠΑΟ - Αρέσει και σε ΠΑΟΚ!