Η Δημοκρατία του Τατζικιστάν δεν έχει μεγάλους καλτ ήρωες στον αθλητισμό. Μόνο τον Γιουσούπ Αμπντουσαλόμο στην πάλη και τον Ρασούλ Μπογκίεφ στο τζούντο, οι οποίοι κατέκτησαν το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.
Στο Τατζικιστάν οι μικτές πολεμικές τέχνες (MMA) είναι κάτι σαν θρησκεία και το gushtigiri, ένα είδος παραδοσιακής πάλης που συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, θεωρείται ο βασιλιάς του αθλητισμού.
Πλέον, στη χώρα έχουν να μιλάνει και για το ποδόσφαιρο αν και μέχρι πρότινος μετά βίας μπορούσε να καυχηθεί ότι έπαιξε στα Παγκόσμια Κύπελλα κάτω των 17 ετών το 2007 και το 2019.
Ζουν με 1,15 ευρώ την ημέρα
Το Τατζικιστάν βρίσκεται στην 106η θέση της κατάταξης της FIFA και στην πρώτη του συμμετοχή στο Asian Cup έχει φτάσει ήδη στους 8 της διοργάνωσης αποτελώντας τη μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι τώρα. Η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στη διοργάνωση.
Το Τατζικιστάν θεωρείται η φτωχότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας και το 20% του πληθυσμού της ζει με 1,15 ευρώ την ημέρα και το ποσοστό ανεργίας είναι στο 40%.
Η περίπλοκη ορογραφία της χώρας - σχεδόν το 50% της επικράτειας ξεπερνά τα 3.000 μέτρα υψόμετρο - λειτουργεί υπέρ τους όταν παίζουν ως γηπεδούχοι, αλλά αυτό δεν ισχύει για το Κύπελλο Ασίας που διεξάγεται στο Κατάρ.