Facebook Pixel Ομάδα… Champions League με πουλέν τον Εζίλ φτιάχνει ο Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2024-02-06 15:10:00

Ομάδα… Champions League με πουλέν τον Εζίλ φτιάχνει ο Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

του Γεωπόλδου
Ομάδα… Champions League με πουλέν τον Εζίλ φτιάχνει ο Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποδοσφαιρικό κόλπο του Τούρκου προέδρου για να αποκτήσει επιρροή και να ελέγξει τη Γερμανία!

Στην προσπάθεια ίδρυσης τουρκικού κόμματος στη Γερμανία - παραρτήματος του AKP – ενόψει ευρωεκλογών, με στρατολόγηση ενός παλαίμαχου τουρκικής καταγωγής Γερμανού ποδοσφαιριστή, αναφέρθηκε στην εκπομπή Leaders ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr  Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Είναι ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλη ανησυχία! Χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια του Ερντογάν να τοποθετήσει κόμμα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γίνεται προσπάθεια δηλαδή να παρέμβει στη γερμανική πολιτική ζωή.

Δείτε την παρέμβαση του Χρήστου Κωνσταντινίδη:

@xkon1984 Κόμμα στη Γερμανία ιδρύει ο Ερντογάν με μπροστάρη διάσημο ποδοσφαιριστή #deutschland #turkey #türkiye #receptayyiperdoğan #mesutözil - Παρέμβαση στην εκπομπή @Leaders ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis

Το ρεπορτάζ

Στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ετοιμάζει νέο κόμμα, με τα αρχικά DAVA, για να κατέβει στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, „DAVA" (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση) είναι "το τελευταίο παρακλάδι του AKP του Ερντογάν, ένα σταθερά εθνικιστικό κόμμα, αντιδημοκρατικό, με ισλαμιστικά χαρακτηριστικά που μισεί ανοιχτά το Ισραήλ. Σήμερα υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία με γερμανικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου. Με την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας που προγραμματίζεται από τον Απρίλιο του 2024 θα μπορούσαν να προστεθούν μέχρι κι άλλα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Γερμανοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυνητική βάση ψηφοφόρων για το κόμμα "DAVA" πέντε εκατομμυρίων ψήφων".

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία. "Πήρε περίπου 500.000 ψήφους από Τούρκους πολίτες στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023. Αυτό είναι ένα ποσοστό της τάξης του 67% των ψήφων!". Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας υπάρχουν ήδη και οι πρώτοι υποψήφιοι, όλοι Τούρκοι, 2 γιατροί, "ένας εκ των οποίων σεσημασμένος για την υποστήριξή του στη Χαμάς", ένας δικηγόρος κι ένας που αυτοπροσδιορίζεται ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αναλαμβάνει και αρχηγός του κόμματος. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από συνδρομές μελών και χορηγίες από τη Γερμανία. Στις ιστοσελίδες τους άλλες εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, όπως της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σάσκια Έσκεν, η οποία δήλωσε στην τηλεόραση της εφημερίδας Welt ότι "είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές στους τουρκικής καταγωγής συμπολίτες μας στη Γερμανία ότι ... είμαστε ένας λαός, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε δυνάμεις, όπως σε αυτά τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που θέλουν να απελάσουν μετανάστες, να έρθουν κοντά στην εξουσία, αλλά φυσικά και οι διχαστικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρέπει να παίξουν ρόλο ούτε εδώ". 

«Ψήνουν» τον Εζίλ για υποψήφιο

Ενδιαφέρον για την ενδεχόμενη συμμετοχή του τουρκικής καταγωγής πρώην ποδοσφαιριστή της Εθνικής Γερμανίας, Μεσούτ Έζιλ, στο κόμμα-παρακλάδι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εξέφρασε ο Φατίχ Ζινγκάλ, επικεφαλής του κόμματος DAVA, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι διαδικασίες για την επίσημη ίδρυση του κόμματος προχωρούν ταχύτατα.

Στο παρελθον ο Έζιλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω της φιλικής σχέσης του με τον Ταγίπ Ενρτογάν.

Προκειμένου το κόμμα να μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα πρέπει έως τις 18 Μαρτίου να έχει υποβάλει στην Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή 4.000 υπογραφές. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, «κάποιες λείπουν ακόμη», αλλά ο επικεφαλής του DAVA Φατίχ Ζινγκάλ δηλώνει στην εφημερίδα ότι «το τηλέφωνο έχει πάρει φωτιά» και ότι το εγχείρημα «λαμβάνει μεγάλη υποστήριξη, μεταξύ άλλων από πολύ εξέχοντες υποστηρικτές».

Υπάρχουν διασημότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναγνωριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, σημειώνει ο κ. Ζινγκάλ και αναφέρει ως παράδειγμα τον 35χρονο Μεσούτ Έζιλ, πρώην ποδοσφαιριστή μεταξύ άλλων της Βέρντερ Βρέμης, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Άρσεναλ και της εθνικής Γερμανίας. «Είναι καλό παιδί, πιστεύουμε ότι είναι υπέροχος. Έκανε πολλά για την εθνική Γερμανίας. Μεγάλος ποδοσφαιριστής, σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής», συνεχίζει και προσθέτει ότι «θα ήμασταν φυσικά πολύ χαρούμενοι αν ο Έζιλ διαφήμιζε το DAVA και έδειχνε ποιο είναι το πρόγραμμά του – ενώ είναι αναγνωρισμένος στην γερμανική κοινωνία, παίκτης της εθνικής ομάδας και θεωρείται ενσωματωμένος, από τη μια μέρα στην άλλη εξοστρακίζεται, γίνεται λοιπόν σαφές με ποια προβλήματα έρχεται αντιμέτωπος κάποιος με τουρκική καταγωγή».

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, το DAVA απαιτεί τα άτομα με ξένη καταγωγή να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι πολύ συχνά, «όταν αναζητούν διαμερίσματα ή εργασία, αλλά και σε πολλές καθημερινές καταστάσεις, όπως η επικοινωνία με τις αρχές, αισθάνονται ότι δεν γίνονται δεκτοί ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Το κόμμα θέτει επίσης ως στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας ζητώντας επιπλέον κοινωνικά επιδόματα και ζητά «μια ρεαλιστική και χωρίς ιδεολογία πολιτική για τους πρόσφυγες».

Πρώτος αντέδρασε ο τουρκικής καταγωγής και σταθερός επικριτής του Ταγίπ Ερντογάν, ομοσπονδιακός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ (Πράσινοι), σχολιάζοντας στην πλατφόρμα «Χ»: «Ενα παρακλάδι του Ερντογάν, το οποίο θα είναι υποψήφιο στις εκλογές εδώ είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε».

Από την πλευρά του SPD, η συμπρόεδρος Σάσκια Εσκεν δήλωσε στην τηλεόραση της Welt ότι «είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές στους τουρκικής καταγωγής συμπολίτες μας ότι η Γερμανία είναι ενωμένη, ότι είμαστε ένας λαός και ότι δεν θα επιτρέψουμε να πλησιάσουν την εξουσία δυνάμεις όπως αυτά τα ακροδεξιά δίκτυα που θέλουν να απελάσουν μετανάστες, αλλά ούτε και να παίξουν εδώ κάποιον ρόλο οι διχαστικές τάσεις ενός Ταγίπ Ερντογάν».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν προειδοποίησε με ανάρτησή του στο «Χ» ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ακόμη ακραίο κόμμα στη χώρα μας», ενώ ο αρμόδιος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Κρίστοφ ντε Βρίες δήλωσε στην κυριακάτικη BILD ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει ελαφρά την υπόθεση ίδρυσης ενός τέτοιου κόμματος». Είναι επείγον οι υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν στενά όλες τις δραστηριότητες αυτού του κόμματος και τις διασυνδέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να παρέμβουν, εάν η Αγκυρα ασκήσει άμεση επιρροή, πρόσθεσε.

Το βιογραφικό του Εζίλ

Ο Μεσούτ Έζιλ γεννήθηκε στην Γερμανία από τούρκους γονείς και στα 18 έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα προκειμένου να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην εθνική ομάδα. Έπαιξε συνολικά σε 92 αγώνες με το εθνικό συγκρότημα, με το οποίο το 2014 στην Βραζιλία ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 2018 αποχώρησε από την εθνική ομάδα έπειτα από τον θόρυβο που προκάλεσε η ανάρτηση φωτογραφιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έζιλ είναι υποστηρικτής της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» και φέρει αντίστοιχο τατουάζ και κατηγόρησε τότε την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία επέκρινε την συμπεριφορά του, για ρατσισμό. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τότε στηρίξει τον παίκτη, δηλώνοντας: «Του φιλώ τα μάτια. Στηρίζω τον Μεσούτ Έζιλ για τις δηλώσεις του. Σύμφωνα με την BILD, ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή δεν απάντησε σε ερώτημα της εφημερίδας σχετικά με τις προθέσεις του για ενδεχόμενη συμμετοχή στο υπό ίδρυση κόμμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Ερντογάν ήταν ο κουμπάρος στο γάμο του Εζίλ.

Δείτε όλη την εκπομπή Leaders:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags