Όταν τεθεί το ερώτημα, ποιος είναι ο καλύτερος Σέρβος τερματοφύλακας όλων των εποχών, σίγουρα οι περισσότερες από τις απαντήσεις θα είναι ο Πίταρ Μπορότα. Όμως, σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 57 ετών έπειτα από πολύχρονη και βαριά ασθένεια στη Γένοβα.

Πέρασε τις καλύτερες μέρες της αγωνιστικής του καριέρας σε ΟΦΚ Βελιγραδίου, Παρτιζάν και Τσέλσι, έπαιξε επίσης σε Μπρέντφορντ, Πορτιμονένσε, Μποαβίστα και Πόρτο. Εκτός από τις ικανότητες του κάτω από την εστία ξεχώριζε και για την εκκεντρικότητά του. Έπαιρνε πολλά ρίσκα στον αγωνιστικό χώρο και διασκέδαζε το κοινό, συχνά όχι τον προπονητή του, γιατί μερικές φορές δεχόταν «περίεργα γκολ».

Ήταν έμπνευση για κωμωδία

Μεταξύ άλλων, αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία "When I grow up I'll be a Kangaroo", όπου καταγράφηκε η περίφημη σκηνή όταν ο τερματοφύλακας στην Αγγλία μπαίνει με την μπάλα στην εστία και έτσι να δεχθεί γκολ. Αυτό πραγματικά συνέβη, λένε όσοι παρακολούθησαν τον Μπορότα στην Τσέλσι.

Η ταινία περιλαμβάνει τρεις αλληλένδετες ιστορίες που διαδραματίζονται στο προάστιο Βόιντοβατς του Βελιγραδίου. Στη δεύτερη ιστορία, ο Σόμι και ο Ντούτζε πόνταραν στο λονδρέζικο ποδοσφαιρικό σύλλογο «Ίστγουιτς», όπου ο σχολικός τους φίλος είναι τερματοφύλακας, απέναντι στην αγαπημένη «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Η ίδια οδοντόβουρτσα με τον συγκάτοικο

Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι ένας αστικός θρύλος, αλλά έχει πραγματικές ιστορίες. Στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, πήγαινε με την ομάδα του σε ένα τουρνουά στη Γαλλία, άργησε στο αεροπλάνο και έφτασε στο αεροδρόμιο με ταξί. Φυσικά, χωρίς αποσκευές.

Έπειτα από τρεις μέρες στο Νανσί, ο συγκάτοικος του βλέπει κάτι περίεργο να συμβαίνει με την οδοντόβουρτσά του. Τον ρωτάω αν χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσά του και του απάντησε: "ναι, τι σημασία έχει... είναι σαν καπνίζουμε το ίδιο τσιγάρο... εσύ καπνίζεις, εγώ καπνίζω... το ίδιο πράγμα".

Η ψυχιατρική πτέρυγα

Σε μια επίσκεψή του στην ψυχιατρική πτέρυγα ενός νοσοκομείου του Βελιγραδίου, προσπάθησε να επισκεφτεί τον συμπαίκτη του από την Παρτιζάν, Ζόραν Τσάβα Ντιμιτρίγιεβιτς, έχασε όμως το δρόμο και κατέληξε στον θάλαμο ψυχιατρικών περιστατικών, όπου τον σταμάτησε ένας σεκιούριτι.

Φυσικά, δεν του ήταν εύκολο να εξηγήσει ποιος ήταν και τι έκανε, αφού ο σεκιούριτι δεν ήξερε πολλά από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν πίστευε ότι ήταν διάσημος Γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας.

Στη φυλακή λόγω ζωγραφικής

Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Μπορότα λάτρευε και την τέχνη, δηλαδή τη ζωγραφική, γι' αυτό εξέθεσε τα έργα του στο Βελιγράδι και στο Λονδίνο. Συνελήφθη ακόμη και ως φερόμενος ως οργανωτής της ληστείας των πινάκων του Πάγια Γιοβάνοβιτς από το κάστρο Fantast, για το οποίο βρισκόταν προφυλακισμένος για έξι μήνες έως ότου αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν αποδείχθηκε η ενοχή του. Μετά από αυτό, έφυγε από τη Σερβία και έζησε στη Γένοβα, όπου δεν είχε ούτε χαρτιά ούτε έγγραφα και έβγαζε τα προς τα ζην ζωγραφίζοντας.

Τελικά, πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2010 και ακόμα μνημονεύεται στην Τσέλσι, όπου υπερασπίστηκε την εστία της μεταξύ 1979 και 1981.