Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις από κάτω, αναφέρει μια παλιά ρήση και βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του ποδοσφαίρου στην πρώτη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη, τη μυστηριώδη Ινδία.

Στη χώρα της ιερής αγελάδας, του ποταμού Γάγγη, στη χώρα των αντιθέσεων, στη χώρα όπου έχουν καταγραφεί 182 διαφορετικές γλώσσες, ένας νεαρός Έλληνας δημιούργησε μια ωραία… ποδοσφαιρική γλώσσα.

Ο 40χρονος, Νίκος Τοπολιάτης, τεχνικός διευθυντής και δημιουργός της Roundglass Pynjab μίλησε αποκλειστικά στο Δημήτρη Μαλισιώβα και την εκπομπή “Τελευταία Σελίδα” για την πορεία του στις ακαδημίες του Ολυμπιακού μέχρι την εμπειρία του στην Ασία.

«Είναι μια εμπειρία ζωής εδώ στο Βορρά της Ινδίας, μια χώρας που δεν πλήττεις ποτέ, μιας χώρας που μου έδωσε την ευκαιρία ,να κάνω πράξη το όνειρο του Ινδοαμερικανού επενδυτή, Sunny Singh να κάνουμε κάτι ξεχωριστό Ξεκινήσαμε από το μηδέν αγοράζοντας μια μικρή ομάδα της περιοχής και αρχίσαμε από τη δεύτερη κατηγορία. Από πέρυσι παίζουμε στην μεγάλη κατηγορία και ήδη έχουμε πετύχει καλά αγωνιστικά αποτελέσματα. Πλέον κατασκευάζεται και το ιδιόκτητο γήπεδο μας στην πόλη μας το Chandigarh, καθώς τα εντός έδρας τα παίζουμε μέχρι τώρα στο Δελχί. Η ομάδα ουσιαστικά πρέπει να σας πω, πως είναι ένα μέρος της επένδυσης του Fund το οποίο περιλαμβάνει πολλά στάδια με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην εκπαίδευση και τα σπορ της νεολαίας στην περιοχή ,κάτι που είχε ονειρευτεί ο κ Singh, αφού κατάγεται από εδώ το Punjab. Καλλιεργούμε πέραν του ποδοσφαίρου στις σύγχρονες ακαδημίες μας και το κρίκετ για αγόρια και κορίτσια».

Ο Τοπολιάτης που έκανε τα προπονητικά του βήματα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού εργαζόμενος με επιτυχία επί δεκατρία χρόνια σε όλα τα τμήματα υποδομής, πίνει νερό στ’ όνομα του Μπέρντ Στόρκ ο οποίος του άνοιξε το δρόμο του.. ποδοσφαιρικού μεταξιού.

«Αποδέχθηκα την πρόταση του μεγαλοεπιχειρηματία, Synny Singh καθώς το άγνωστο με συνεπήρε. Χρειάστηκε να αλλάξω τα πάντα, δηλαδή προσωπικό, αθλητές, μα κυρίως συνήθειες, ώστε να στήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου. Προσέλαβα ως πρώτο προπονητή τον Στάικο Βεργέτη ο οποίος με δυο βοηθούς του βάλαμε με μπροστά το σχέδιο. Δεν ήταν εύκολο, αλλά και τι είναι εύκολο στη ζωή; Οι Ινδοί αγαπούν το ποδόσφαιρο και το μέλημα μου ήταν να τους πείσω, πως η επιτυχία κρύβεται στην πολλή δουλειά. Ταξίδεψα παντού επιλέγοντας νεαρούς ελπιδοφόρους και φιλόδοξους ποδοσφαιριστές τους οποίους έπρεπε να κάνει σύνολό ο κόουτς και τα καταφέραμε. Φέραμε και τον έμπειρο, Δημήτρη Χατζησαία και πλέον περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ζητήσαμε από τον κ. Τοπολιάτη να μας αναφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στην αχανή αυτή χώρα.

«Κοιτάξτε το γεγονός πως ταξιδεύουμε πέντε ώρες αεροπορικώς για τα εκτός έδρας ματς είναι πλέον μια συνήθεια. Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι στην περίοδο της δημιουργίας της ομάδας ,όταν έπρεπε να ταξιδέψω σε άλλη περιοχή να βρω αμυντικούς, σε άλλη για μέσους και σε άλλη για επιθετικούς!! Είναι το μυστήριο, η μαγεία αυτής της χώρας, η διαφορετικότητα ακόμη και στη σωματοδομή των Ινδών, πού έπρεπε να τα βρω σε διαφορετικές περιοχές».

Όσον αφορά το μέλλον του: «Το project είναι σε εξέλιξη .Η ζωή εδώ είναι δύσκολη ,αλλά η σύζυγος και το μωρό μας μου την κάνουν πιο εύκολη. Ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αφού οι επενδύσεις είναι τεράστιες. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι το ελληνικό ποδόσφαιρο από το οποίο δεν έχω αποκοπεί, αφού διατηρώ επαφές στον Ολυμπιακό όσο και με πολλούς στο χώρο. Χαίρομαι που είμαι κομμάτι της ανάπτυξης του Ινδικού ποδοσφαίρου το οποίο σε λίγα χρόνια θα κτυπήσει την πόρτα των επιτυχιών».

Ο 41χρονος Βοιωτός μάνατζερ είναι υιός του γνωστού αθλητικού παράγοντα, Βαγγέλη Τοπολιάτη που υπήρξε σημείο αναφοράς του Βοιωτικού ποδοσφαίρου, ενώ διετέλεσε για πολλά έτη μέχρι και το 2016 ανώτατο μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ.

ΠΗΓΗ: ertsports.gr