Ολυμπιακός: Η ανάπτυξη από τα άκρα, το ασφυκτικό πρέσινγκ και οι σπουδαίες αποκρούσεις του Σίνα, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που χάρισαν στον Ολυμπιακό τη νίκη (3-0) επί της Μίλαν και το τρόπαιο του Youth League. Στο πόρισμα αυτό έφτασε η ειδική ομάδα ανάλυσης της UEFA (performance analysis team) και το παρουσίασε σε ειδικό άρθρο στην ιστοσελίδα της, το οποίο αναπαρήγαγε ο προπονητής του θριάμβου, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Στην ανάλυση συμμετείχε κι ο Ζαν-Φρανσουά Ντομέργκ, παλαίμαχος Γάλλος διεθνής και πρωταθλητής Ευρώπης με τους «τρικολόρ» το 1984.
Με βάση λοιπόν την «ετυμηγορία» της UEFA το ματς της 22ης Απριλίου στη Νιόν κρίθηκε στα εξής:
1. Ανάπτυξη του Ολυμπιακού από τα wing-backs
Από το ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός αναπτύχθηκε από τα πλάγια, αναζητώντας χώρους στην δεξιά πλευρά της Μίλαν. Με το 3-5-2 αξιοποίησε όλο το πλάτος του γηπέδου στο build-up. Ο αριστερός wing-back, Νεκτάριος Αλαφάκης, κατέβαινε χαμηλά και έβαζε σε δίλημμα τους αντιπάλους σχετικά με τον ποιον έπρεπε να μαρκάρουν. «Αυτό άφηνε πολύ χώρο στην άμυνα σε εκείνη την πτέρυγα» σχολίασε ο Ντομέργκ. Η ανάλυση συνοδεύεται με βίντεο που δείχνει τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός από δεξιά, με τον Πνευμονίδη και τον Παπακανέλλο. Η «απάντηση» της Μίλαν ήταν να οπισθοχωρήσει ο δεξιός εξτρέμ, Φιλίπο Σκότι, για να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί.
«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων για την ομάδα ανάλυσης της UEFA, ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός αξιοποιεί τα δύο wing-back για να προωθήσει τη μπάλα και τις προκλήσεις που παρουσίασε στην Μίλαν» αναφέρει το άρθρο.
2. Τo pressing του Ολυμπιακού απέδωσε
Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν αξιοθαύμαστη ικανότητα να επηρεάσουν τον τελικό με το pressing. Πραγματικά, ήταν τόσο αποτελεσματικό που σε αυτό οφείλονται τα δύο από τα τρία γκολ που πέτυχε. Η ελληνική ομάδα πρέσαρε ψηλά αναγκάζοντας τη Μίλαν να παίξει αρκετές φορές με «μεγάλες» μπαλιές. Ο Φάνης Μπακούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης απέδωσαν εξαιρετικά στο ρόλο τους στη midfield screen (σ.σ. τοποθέτηση των χάφ με τρόπο τέτοιο ώστε να εμποδίζουν τις κάθετες πάσες των αμυντικών) . Την παρουσία των Μουζακίτη, Μπακούλα εξήρε και ο Ντομέργκ: «Ο Ολυμπιακός είχε πέντε αμυντικούς και μόνο δύο μέσους, όμως αυτοί οι δύο ήταν πολύ επιδραστικοί καλύπτοντας χώρους ανάμεσα στις γραμμές και καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για τη Μίλαν να αναπτυχθεί σωστά».
Στο βίντεο που συνοδεύει το αποτελεσματικό pressing του Ολυμπιακού, παρουσιάζει τα γκολ του Παπακανέλλου και του Μπακούλα, που προήλθαν από pressing και κλέψιμο. Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το pressing είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της ομάδας μας. Αλλά δεν είναι τα πάντα. Κάποιες φορές μιλάμε για ατομική ποιότητα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν το ομαδικό πνεύμα σε όλους τους αγώνες μας. Όταν μιλάμε για ομαδικό άθλημα, πρέπει να συμπεριλάβουμε την καρδιά και το πνεύμα που μερικές φορές κάνουν τη διαφορά σε τέτοια παιχνίδια».
3. Ο Σίνα «μπλόκαρε» τη Μίλαν
Μπορεί τα τρία γκολ του Ολυμπιακού που σημειώθηκαν σε διάστημα 7 λεπτών και το τελικό 3-0 να άφησαν την εντύπωση μιας εύκολης νίκης, όμως μόνο τέτοια δεν ήταν. Η Μίλαν είχε περισσότερες τελικές (14-12) αλλά και περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες αφού ο δείκτης των xGoals ήταν 2.25 έναντι 2.07 για τους «ερυθρόλευκους». Ο λόγος, όμως, που έμεινε στο «μηδέν» οι Ιταλοί έχει... ονοματεπώνυμο: Άντζελο Σίνα!
Ο γκολκίπερ που, σύμφωνα με τον Ντομέργκ, «έδειξε εντυπωσιακή θέληση για τη νίκη». Το βίντεο της ομάδας ανάλυσης της UEFA δίνει έμφαση στην τρομερή απόκρουση του Σίνα σε σούτ του Σκότι με το παιχνίδι στο 0-0, αλλά και στις υπόλοιπες 3-4 φανταστικές επεμβάσεις που πραγματοποίησε με το σκορ στο 3-0, αλλά με αρκετό χρόνο να απομένει ώστε να ξαναμπούν στο ματς οι «ροσονέρι».