Το τελευταίο αριστούργημα του ισπανικού, ποδοσφαιρικού Κινήματος, βασισμένου στον σωστό προγραμματισμό των Ακαδημιών, τις άρτιες υποδομές, την επιλογή ικανών προσώπων, αλλά και τη θεωρία της αξιοκρατίας, ανεξαρτήτου ηλικίας συνέβη την περασμένη Κυριακή, στην Ιρλανδία όπου η «Rojita», δηλαδή η «Μικρή Κόκκινη» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 9η φορά στην Ιστορία της μετά τις επιτυχίες του ’02, ’04, ’06, ’07, ’11, ’12, ’15 κα ’19.

Απέναντί της, η ομάδα του ομοσπονδιακού τεχνικού Χοσέ Λάνα, που έχει σημασία, δεν έχει παίξει ποτέ του ποδόσφαιρο και επελέγη μέσω… βιογραφικού, βρέθηκε η επίσης ταλαντούχα Γαλλία την οποία και λύγισε 2-0 με τα νέα φαινόμενα, Ασανί Ντιαό (Μπέτις) και Ίκερ Μπράβο (Λεβερκούζεν), κατά ένα και δύο χρόνια μεγαλύτερα από τον 17χρονο Λαμίν Γιαμάλ που, δικαίως είχε αναδειχθεί ο νεότερος Mvp του γερμανικού Euro.

Η πλάκα είναι ότι το ταλεντάκι των «πράσινων» της Σεβίλλης, γεννημένος στη Γαλλία από Σενεγαλέζους μετανάστες είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο ως κεντρικός αμυντικός, αλλά μία έμπνευση του Χοσέ Λάνα τον μετέτρεψε σ’ έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς, επιθετικούς εξτρέμ αντάξιος της κλάσης των Νίκο Ουϊλιαμς και Λαμίν Γιαμάλ.

Για τον πατέρα του γράφτηκε ότι κέρδισε το λαχείο δύο φορές: τη μία, όταν γλίτωσε το μάτι στο παρά τρίχα, ύστερα από ατύχημα στο συνεργείο αυτοκινήτων όπου δούλευε. Τη δεύτερη, όταν μ’ εκείνα τα χρήματα μπόρεσε να ταξιδέψει με την οικογένειά του, από το Ντακάρ, στη Γαλλία όπου οι scouters της Μπέτις παρατήρησαν και μετά «απήγαγαν» με συνοπτικές διαδικασίες τον μικρό Ασανί. Το πραγματικό jack pot της οικογένειας, ήδη στα ραντάρ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και η περίπτωση του Ίκερ Μπράβο, «killer» περιοχής που ήδη παρομοιάστηκε με τους καλύτερους Ραούλ και Πίππο Ιντσάγκι του κάποτε. Ξεκίνησε από την «Cantera» της Μπαρτσελόνα, μετά συνέχισε στην αντίστοιχη «Fabrica» της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στη Ρεάλ Β’ (του Ραούλ) δεν βρήκε την εμπιστοσύνη που ήλπιζε. Τον αγόρασε η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, αλλά τον άφησε να «ψηθεί» για ένα ακόμη χρόνο στη Μαδρίτη, όπου το ταλέντο του εξερράγη με προπονητή τον Αρμπελόα. Πριν επιστρέψει, του χρόνου στη Γερμανία, αναμένεται να δοκιμάσει την τύχη του, στο Campionato με την Ουντινέζε.

Ασανί, Ίκερ, αλλά και ο Πολ Φορτουνί, 10αράκι των πιτσιρικάδων της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μόνο τρία από τα αστεράκια που κατέκτησαν ένα ακόμη Euro U19. Αν και, σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας αναλογεί τόσο στον Χοσέ Λάνα, όσο στους επικεφαλής της Ομοσπονδίας που τον επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν. Γιατί σε σχέση με τον Ντε Λα Φουέντε (εκλέκτορα της Ανδρών) ή τον Σάντι Ντένια (της U21), ο Λάνα δεν είχε παίξει ποτέ του ποδόσφαιρο και μάλιστα επελέγη με μοναδικό κριτήριο ένα πλουσιότερο, σε σχέση με άλλους υποψηφίους, βιογραφικό.   

       

«Ποιος είναι αυτός;», αναρωτιούνταν δικαιολογημένα οι Ισπανοί όταν ο 49χρονος ανακοινώθηκε στο τιμόνι της U19. Που είχε ξεκινήσει ως διπλωματούχος δάσκαλος στη Φυσική Αγωγή, επί χρόνια φυσιοθεραπευτής σε Μπούργκος και Σανταντέρ, μετά αναλυτής στις εθνικές ομάδες Under 15, 16 και 17 και που απογοητευμένος από το γεγονός ότι, η Ισπανία δεν του είχε δώσει τη μεγάλη ευκαιρία «πέταξε» στον Καναδά στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Από εκεί έστειλε το Cv που θα του άλλαζε για πάντα τη ζωή και σήμερα, με τα υπόλοιπα «αδέλφια του Γιαμάλ» απολαμβάνει την αρχή ενός, νέου και κυρίως δεδομένου κύκλου.