Το 1989 ήταν μια καλή χρονιά για τον Ντονάτο Μπεργκαμίνι. Μετά από αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς ο ποδοσφαιριστής είχε καταφέρει να επιστρέψει στα γήπεδα, στην ομάδα της Κοζέντσα στη Serie B, και να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Στις 18 Νοεμβρίου 1989 όλα όμως τελείωσαν καθώς ο Μπεργκαμίνι βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού σε αυτό που πολλοί θεώρησαν σαν μια απονενοημένη πράξη αυτοκτονίας. Τελικά, χρειάστηκαν 35 χρόνια για να αποδειχθεί ότι ο Μπεργκαμίνι δεν είχε βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά είχε πέσει θύμα μιας άγριας δολοφονίας.
Στις 2 Οκτωβρίου 2024, το δικαστήριο στην πόλη Κοζέντσα στη Νότια Ιταλία επιβεβαίωσε αυτό που η οικογένειά του υποστήριζε από την πρώτη στιγμή. Ο πρώην μέσος της Κοζέντσα, Ντονάτο Μπεργκαμίνι, είχε δολοφονηθεί από την πρώην σύντροφό του, Ιζαμπέλα Ιντέρνο. Η Ιντέρνο καταδικάστηκε τώρα σε 16 χρόνια φυλακή για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 23 ετών, τον σκότωσε με τη βοήθεια άλλων ατόμων που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Μια αυτοκτονία που δεν έγινε
Ο Ντονάτο Μπεργκαμίνι, πιο γνωστός ως «Ντένις», γεννήθηκε στην πόλη Αρτζέντα, στην επαρχία Φεράρα της Εμίλια Ρομάνα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1962. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την τέταρτη κατηγορία της ιταλικής λίγκας. Το 1985 αγοράστηκε από την Κοζέντσα στην νότια Ιταλία και έπαιξε στη Serie C1, ενώ τη σεζόν 1987-1988 η Κοζέντσα κατάφερε να επιστρέψει στη Serie B μετά από 24 χρόνια απουσίας και χάρη σε δύο κομβικής σημασίας γκολ του Μπεργκαμίνι. Κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν, λόγω τραυματισμού, ο Μπεργκαμίνι έπαιξε μόνο σε 16 παιχνίδια, ωστόσο υπήρχε ενδιαφέρον από άλλες ομάδες, για να τον αγοράσουν. Η Κοζέντσα όμως αποφάσισε να μην πουλήσει τον πολύτιμο παίκτη της και του ανανέωσε το συμβόλαιο για άλλη μια σεζόν, η οποία έμελλε όμως να είναι η τελευταία της καριέρας αλλά και της ζωής του. Ο Μπεργκαμίνι έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στις 12 Νοεμβρίου 1989, εναντίον της Μόντσα σε ένα ματς που ήρθε ισόπαλο. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήταν νεκρός σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Στις 18 Νοεμβρίου 1989, ο Μπεργκαμίνι βρέθηκε νεκρός στον εθνικό δρόμο 106 Jonica, στην επαρχία της Κοσέντζα. Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού που μετέφερε εσπεριδοειδή και το οποίο τον παρέσυρε για περίπου 60 μέτρα. Οι μαρτυρίες των παρευρισκομένων, της 18χρονης τότε κοπέλας του Μπεργκαμίνι και του οδηγού του φορτηγού που χτύπησε τον ποδοσφαιριστή, επιβεβαίωσαν αυτή την υπόθεση.
Η Ιντέρνο υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή και ο Μπεργκαμίνι σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου και άρχισαν να μαλώνουν. «Η συζήτηση ήταν έντονη. Ο Ντένις φάνηκε να ξεφεύγει. Όλα έγιναν σε μια στιγμή: τον είδα να βουτάει κάτω από ένα φορτηγό», κατέθεσε.
Ο οδηγός του φορτηγού κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά λίγο μετά αθωώθηκε και οι έρευνες έκλεισαν κι επίσημα το 1992 καταλήγοντας στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας.
Όσοι όμως γνώριζαν τον Μπεργκαμίνι δεν πείστηκαν ποτέ ότι ο 27χρονος ποδοσφαιριστής έβαλε τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι συμπαίκτες του, ακόμα και οι οπαδοί της ομάδας του υποστήριζαν ότι έχει γίνει κάτι άλλο. Οι ερευνητές δεν έλαβαν ποτέ υπ’ όψιν τις μαρτυρίες ορισμένων συμπαικτών του με τους οποίους ο Μπεργκαμίνι ήταν μαζί λίγο πριν χαθεί. Σύμφωνα με αυτούς πήγαιναν μαζί στον κινηματογράφο, αλλά πριν φτάσουν έφυγε γρήγορα μετά από ένα τηλεφώνημα που φάνηκε ότι τον ενόχλησε. Παράλληλα, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι πληγές στο σώμα του Μπεργκαμίνι δεν ήταν ανάλογες με αυτές που θα υπήρχαν σε έναν άνθρωπο που έπεσε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα παρόλο που εκείνη την ημέρα έβρεχε και ο δρόμος ήταν γεμάτος λάσπες, το σώμα του ήταν αρκετά καθαρό, όπως και τα παπούτσια του, ενώ ακόμα και το ρολόι του δεν είχε σπάσει και λειτουργούσε κανονικά.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα, όταν τα ρούχα που φορούσε ο ποδοσφαιριστής την μέρα του θανάτου του εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το νοσοκομείο και δεν αναλύθηκαν ποτέ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση του ιατροδικαστή Φρανσκέσκο Μαρία Αβάτο από το 1990 δεν λήφθηκε υπόψιν από τους δικαστές τότε. Σύμφωνα με τον Αβάτο, ο Μπεργκαμίνι είχε τραύματα τα οποία φαινόταν να έχουν προκληθεί από βασανιστήρια, ενώ πιθανότατα ήταν ήδη νεκρός πριν από τη σύγκρουση με το φορτηγό. Για τις αρχές όμως ο θάνατος ήταν οριστικά αυτοκτονία.
Προσπάθεια για δικαιοσύνη
Παρόλο που η υπόθεση επίσημα έκλεισε το 1992, οι δικοί του άνθρωποι και ο κόσμος της Κοζέντσα δεν σταμάτησαν ποτέ να προσπαθούν να βρουν απαντήσεις.
Το 2001, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρόμα και της Μίλαν, Κάρλο Πετρίνι, προσπάθησε να ρίξει φως στον μυστηριώδη θάνατο γράφοντας το βιβλίο «Il calciotore suicidato» (Ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε), στο οποίο έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για την ιστορία του ποδοσφαιριστή, αλλά και γεγονότα που δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαφία πίεζε να στήσει αγώνες και ο Μπεργκαμίνι, ο οποίος ήταν καθαρός αθλητής και αρχηγός στα αποδυτήρια, είχε αντιταχθεί στην πίεση. Έτσι, ίσως η Ντραγκέτα (ιταλική μαφία) τον είχε βγάλει από τη μέση.
Στις 27 Δεκεμβρίου 2009 στην Κοζέντσα διοργανώθηκε από την ομάδα του αθλητή η «Ημέρα Μπεργκαμίνι» στην οποία συμμετείχε και η οικογένεια του ποδοσφαιριστή. Ο στόχος αυτής της διοργάνωσης, στην οποία 300 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, ήταν να πιέσει ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι έρευνες για τον θάνατό του. Στις 6 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Truth for Bergamini» («Αλήθεια για τον Μπεργκαμίνι»), ενώ στις 27 Δεκεμβρίου 2010 η «Ημέρα Μπεργκαμίνι» επαναλήφθηκε.
Τελικά, στις 14 Ιουνίου 2011 όλη αυτή η κινητοποίηση απέφερε καρπούς καθώς ζητήθηκε επισήμως η επανέναρξη της έρευνας και λίγες μέρες αργότερα η εισαγγελία του Καστροβιλάρι συμφώνησε. Αυτό που άλλαξε τη γνώμη του δικαστικού σώματος ήταν κατά κύριο λόγο δύο νέες εκθέσεις, μία από το RIS Messina (Τμήμα Επιστημονικών Ερευνών) της Μεσσήνης και μια άλλη από τους ιατροδικαστές Ρομπέρτο Τέστι και Τζόρτζιο Μπολίνο, η οποία παραγγέλθηκε προσωπικά από τον πατέρα του Μπεργκαμίνι. Και οι δύο ιατροδικαστές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: τα θανατηφόρα τραύματα στο σώμα του Μπεργκαμίνι δεν ήταν συμβατά με εκείνα μιας τόσο βίαιης πρόσκρουσης σε ένα κινούμενο φορτηγό.
Ο Τέστι υποστήριξε ότι φαινόταν πως η σορός του ποδοσφαιριστή είχε τοποθετηθεί επίτηδες στην άσφαλτο. Ακόμη τα προσωπικά του είδη δεν είχαν καθόλου την εικόνα που θα έπρεπε για έναν άνθρωπο που πήδηξε στις ρόδες ενός φορτηγού: Τα παπούτσια, η αλυσίδα και το ρολόι του είχαν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα στην πρόσκρουση, μια λεπτομέρεια που θεωρήθηκε τουλάχιστον περίεργη. Οι δύο νέες εκθέσεις περιείχαν πράγματι πολλές ομοιότητες με αυτή που πραγματοποίησε το 1990 ο ιατροδικαστής Αβάτο. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι έρευνες ολοκληρώθηκαν χωρίς να οδηγήσουν σε νέες δικαστικές εξελίξεις.
Το 2017 η υπόθεση άνοιξε ξανά με την εκταφή του σώματος του Μπεργκαμίνι για τη διενέργεια νεκροψίας, το αποτέλεσμα της οποίας κατατέθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους: η νέα νεκροψία επιβεβαίωσε ότι ο Μπεργκαμίνι είχε πρώτα δολοφονηθεί και στη συνέχεια πετάχτηκε κάτω από το φορτηγό με σκοπό να φανεί σαν αυτοκτονία.
Τότε τα βλέμματα στράφηκαν και πάλι στην τότε κοπέλα του ποδοσφαιριστή, την Ιζαμπέλα Ιντέρνο. Τελικά η 18χρονη τότε πρώην κοπέλα του Μπεργκαμίνι, Ιζαμπέλα Ιντερνό, κατηγορήθηκε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Στη δίκη, η ίδια συνέχισε να υποστηρίζει την αθώτητά της και να επιμένει στην ιστορία για τον τσακωμό τους που οδήγησε τον Μπεργκαμίνι να πέσει στις ρόδες του φορτηγού.
«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι αθώα και δεν έχω κάνει τίποτα. Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού, ο μόνος μάρτυρας που μπορώ να έχω», δήλωσε στο δικαστήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη κατέθεσαν και τέσσερα πρώην μέλη της Ντραγκέτα, τα οποία δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τον Μπεργκαμίνι και το μόνο που είχαν ακούσει τότε για τον θάνατό του ήταν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.
Τελικά, μετά από οκτώ ώρες διαβούλευσης οι δικαστές αποφάσισαν την ενοχή της Ιζαμπέλα Ιντέρνο για τον θάνατο του Μπεργκαμίνι και η ίδια καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης. Μέχρι και σήμερα, η Ιντέρνο δηλώνει αθώα.
Η νέα αλήθεια
Σχεδόν 35 χρόνια αργότερα, υπάρχει πλέον μια νέα δικαστική αλήθεια για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ: ο Μπεργκαμίνι πήγε να συναντήσει την Ιζαμπέλα Ιντέρνο, την οποία πρόσφατα είχε χωρίσει. Εκείνες τις μέρες ο Ντένις «δεν ήταν καθόλου ήρεμος», λένε οι συμπαίκτες του. Ο ποδοσφαιριστής πήγε σε εκείνο το ραντεβού με την ελπίδα να λύσει όλα τα θέματα που σχετίζονταν με τη σχέση τους, την οποία είχε ήδη ανακοινώσει ότι ήθελε να τερματίσει. Η συνάντηση όμως ήταν παγίδα. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η Ιντερνό είχε σχεδιάσει τα πάντα. Υπάρχει μάλιστα η θεωρία ότι η Ιντερνό είχε μείνει έγκυος από τον Μπεργκαμίνι, ο οποίος ωστόσο δεν ήθελε να την παντρευτεί και την χώρισε και αυτή αναγκάστηκε αργότερα να κάνει έκτρωση. Αυτό της έδωσε το κίνητρο για να τον σκοτώσει.
Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες της εισαγγελίας, ο Μπεργκαμίνι πέθανε από ασφυξία και πιθανότατα τον έπνιξαν με κασκόλ ή πλαστική σακούλα. Αφού πέθανε τον τοποθέτησαν στην άσφαλτο. Γι’ αυτό και οι δικαστές θεωρούν ότι η Ιντέρνο είχε συνεργούς που την βοήθησαν στο έργο της, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν άγνωστοι.
«Τώρα η ψυχή του αδερφού μου μπορεί επιτέλους να ηρεμήσει. Αφιερώνω αυτή τη νίκη στους οπαδούς της ομάδας της Κοζέντσα και σε όλη την πόλη, στον πατέρα μου που δεν είναι πια εδώ, στη μητέρα μου και στα παιδιά μου που πάντα ήλπιζαν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφερε από την πλευρά της η αδερφή του Μπεργκαμίνι που παρακολουθούσε τη δίκη.
Έξω από το γήπεδο, καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης δεν έλειψαν οι φωνές και τα πανό από τους οπαδούς της Κοζέντσα που ζητούσαν να ειπωθεί η «Αλήθεια για τον Ντένις». Παρόντες ήταν επίσης πρώην συμπαίκτες από τα μέσα της δεκαετίας του '80, ανάμεσά τους ο Μικέλε Παντοβάνο, μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουβέντους.
ΠΗΓΗ: Janus.gr