Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.
Δεν πάει πολύς καιρός, πρέπει να είναι δύο μήνες, όταν το αφεντικό των Βαυαρών, Ούλι Χένες, αποκάλυψε πως τον καιρό της μεγάλης κρίσης που πέρασε η Ντόρτμουντ πριν από εννέα χρόνια, η Μπάγερν την είχε βοηθήσει με ένα δάνειο ύψους 2 εκ ευρώ. Βέβαια αυτά τα χρήματα ήταν σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα 98εκ ευρώ, που είχε βρεθεί τότε να χρωστά η πρωταθλήτρια Γερμανίας, αλλά την δεδομένη στιγμή που της τα πρόσφερε η Μπάγερν ήταν μια σωτήρια βοήθεια. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ντόρτμουντ επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Χένες.
Η Μπορούσια, εννέα χρόνια μετά από εκείνο το δάνειο παρουσιάζει τεράστια έσοδα και θα είναι όπως φαίνεται για δεύτερη σερί χρονιά πρωταθλήτρια Γερμανίας. Άλλωστε είναι η μόνη εδώ και 30 χρόνια, που εκτός από τους Βαυαρούς οι οποίοι έχουν την μερίδα του λέοντος στους τίτλους και συχνά, που έχει καταφέρει δύο σερί κατακτήσεις πρωταθλήματος το 1995 και το 1996. Τώρα έχει να καμαρώνει πως έχει κερδίσει την Μπάγερν σε τέσσερις απανωτές αναμετρήσεις. Όσο για την τελευταία ομάδα που κατάφερε να πάρει δύο συνεχόμενα και δεν ήταν η Μπάγερν ή η Ντόρτμουντ. Πρέπει να πάμε στο 1981 και 1982 όταν τα είχε καταφέρει εκείνη η περίφημη ομάδα του Αμβούργου.
Η Ντόρτμουντ νίκησε με τυπικό τρόπο την Μπάγερν. Σε ένα ματς που φαινόταν πως θα κριθεί στο ένα γκολ και πάλι ήταν εκείνη που κατάφερε ν’ ανοίξει το σκορ με τον λεοντόκαρδο Λεβαντόφσκι. Εδώ που τα λέμε η Μπάγερν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν απείλησε σοβαρά. Ακόμα και το πέναλτι, με κάποιον τρόπο φαινόταν πως ο Ρόμπεν δεν θα μπορέσει να το στείλει μέσα. Η Ντόρτμουντ αποτελεί την απόδειξη πως η ομάδα, μπορεί και θα νικάει τις περισσότερες φορές τα ονόματα. Δεν έχει Ρόμπεν, δεν έχει Ριμπερί, δεν έχει Μίλλερ, δεν έχει ο Λεβαντόβφσκι την λάμψη του Μάριο Γκόμεζ. Είναι όμως ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και αυτό το οφείλει στον Γιούργκεν Κλοπ που παρέλαβε μια ομάδα ερείπιο από τον Τόμας Ντολ και την έχει μετατρέψει σε εφιάλτη της Μπάγερν στη Γερμανία.
Ποιο ήταν το κρίσιμο σταυροδρόμι για την ομάδα της Βεστφαλίας; Όταν το 2008 η ομάδα βγήκε Ευρώπη και αφού είχε πουλήσει τα προηγούμενα χρόνια, τα καλά ονόματα της, δίνοντας όσα πήρε στα χρέη, αλλά επενδύοντας συνάμα σε υποδομές, ο Ντολ που την πήγε τελικό Κυπέλλου, ζήτησε μεταγραφές. Η διοίκηση, δεν ενέδωσε, πήρε έναν προπονητή που συμφώνησε με το πλάνο. Και μην πει κανείς πως ο Κλοπ είχε κανένα τρελό βιογραφικό. Είχε όμως συνεπή και σοβαρή παρουσία στη Μάιντς που την έβγαλε Ευρώπη, αλλά μαζί του, αυτή επέστρεψε και στην Τσβάιτε Λίγκα. Κι όταν δεν μπόρεσε να την ανεβάσει, χώρισε με τη Μάιντς. Η Ντόρτμουντ τον πίστεψε και αυτός τέσσερα χρόνια αφότου πήρε το τιμόνι της Μπορούσια την οδηγεί σε δεύτερο απανωτό τίτλο.
Στην Ελλάδα ακόμα περιμένω να δω ποια θα είναι εκείνη η ομάδα που θα εμπιστευθεί Έλληνα προπονητή, που θ’ ακολουθήσει πιστά ένα πλάνο σαν αυτό της Ντόρτμουντ, δίχως να παρεκκλίνει από την πορεία της στρατηγικής αυτής. Καλά να δίνει δάνειο μεγάλος αντίπαλος σε άλλον, δεν το σκέφτομαι ούτε γι’ αστείο. Φανταστείτε στην Ελλάδα, έστω και κάμποσα χρόνια αργότερα, αυτή η ομάδα που σου ζήτησε δανεικά να σε έχει κάνει πελάτη στο πρωτάθλημα και να σου παίρνει τους τίτλους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του δανειστή από τους οπαδούς της ομάδας του...
Πηγή: sport-fm.gr