Ο 37χρονος κεντρικός αμυντικός θα επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει δίπλωμα προπονητή. Σε αυτό το διάστημα, θα εργαστεί στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας της χώρας του και από την 1η Ιουλίου του 2012 θα αναλάβει ρόλο βοηθού προπονητή στην Λεβερκούζεν.

«Η απόφαση μου να αποσυρθώ οριστικοποιήθηκε μέσα σε αυτή την χρονιά, δεν είχα κάποιο ενδιαφέρον να αγωνιστώ σε άλλο σύλλογο», είπε στο «MTV3» ο πολύπειρος αμυντικός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια:

«Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Θα πρέπει, όμως, πρώτα να πάρω το δίπλωμα του προπονητή και μετά να αποκτήσω εμπειρία, δουλεύοντας για την Λεβερκούζεν και στην εθνική Φιλανδίας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτήν την προοπτική και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι θα δώσω το 100%, όπως κάνω πάντα».

Ο Χίπια άρχισε την καριέρα του στην φινλανδική Μιλικόσκι και το 1992 «μετακόμισε» στην Ολλανδία για λογαριασμό της Βίλεμ. Το 1995 η Λίβερπουλ ξόδεψε 2,5 εκατ. λίρες για τον φέρει στο «Ανφιλντ», όπου έμεινε για 10 χρόνια, κατακτώντας 2 Κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ, 2 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 κύπελλο UEFA, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 2 Ευρωπαϊκά Σουπερ Καπ.

Το 2009 συνέχισε την καριέρα του στο γερμανικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην Λεβερκούζεν. Το κενό του στην γερμανική ομάδα θα καλύψει ο 21χρονος Ομέρ Τοπράκ από την Φράιμπουργκ.