Η ήττα που γνώρισε ο Ολυμπιακός από την Άρσεναλ στο Λονδίνο, ήταν μέσα στο «πρόγραμμα» από τη μέρα κιόλας της κλήρωσης. Όλοι καταλάβαιναν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσει η πειραϊκή ομάδα να πάρει αποτέλεσμα στην αγγλική πρωτεύουσα, πηγαίνοντας μάλιστα σαν σύνολο που ασφαλώς έχει μικρότερες δυνατότητες από πέρυσι και αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Από την άλλη πλευρά όμως ήττα από... ήττα διαφέρει και αυτό που έχει σημασία για τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι δεν παραδόθηκαν... αμαχητί στους αντιπάλους τους. Ο Ολυμπιακός το πάλεψε το ματς, χωρίς βέβαια να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ματς, αλλά και η Άρσεναλ που είχε την κατοχή της μπάλας δεν απείλησε στο πρώτο ημίχρονο.

Το γεγονός λοιπόν ότι η ομάδα του λιμανιού στάθηκε καλά και με σωστό πλάνο απέναντι στους Άγγλους είναι ένα κέρδος για τους πειραιώτες και φυσικά τον προπονητή της ομάδας Λεονάρντο Ζαρντίμ. Επειδή λοιπόν ο Πορτογάλος έχει ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα, οφείλει κάποιος νʼ αναγνωρίσει και τον σωστό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το παιχνίδι.

Όπως γίνεται η κριτική όταν η εικόνα δεν είναι καλή έτσι πρέπει να αναγνωριστεί στον Πορτογάλο τεχνικό ότι και αυτός ήταν σωστά προετοιμασμένος για το παιχνίδι αλλά και την ομάδα του (ως λογική εξέλιξη της δικής του καλής προετοιμασίας) είχε «στήσει» καλά στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε από πλευράς ποιότητας αυτό που παρουσίασε πέρυσι στο Emirates. Νομίζουμε άλλωστε ότι κανείς φίλαθλος των πρωταθλητών δεν προσδοκούσε κάτι τέτοιο, επειδή απλούστατα αυτή η ομάδα δεν μπορεί να παίξει όπως η περσινή.

Ο Ζαρντίμ λοιπόν προτίμησε να κλείσει καλά τους χώρους πίσω από τη μεσαία γραμμή για να μη βρει τον τρόπο η ομάδα του Λονδίνου να μεταφέρει το ματς στην περιοχή του Μέγιερι. Το κατάφερε και αυτό φάνηκε από το ότι ο Ολυμπιακός απειλήθηκε ουσιαστικά μόνο σε δύο φάσεις στο πρώτο μέρος. Από ένα φάουλ και το γκολ που πέτυχε, σʼ ένα διάστημα μάλιστα κόντρα στη ροή του αγώνα.

Το θέμα λοιπόν για τον Ολυμπιακό είναι πως έδειξε ότι είχε το πλάνο και τη σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο για νʼαντιμετωπίσει την πρόκληση του συγκεκριμένου αγώνα. Ασφαλώς βέβαια δεν είναι και για να πανηγυρίζει κάποιος για το ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας ηττήθηκαν με 3-1 από τους «κανονιέρηδες», αλλά στη αντίπερα όχθη οφείλει να τους αναγνωρίσει ότι το σκορ δεν είναι αυτό που αποδίδει την πραγματική εικόνα της αναμέτρησης.

Το μεγάλο θέμα

Ο Ολυμπιακός πήγε με συγκεκριμένο πλάνο που στηρίχθηκε στην αμυντική λειτουργία για να παίξει απέναντι στην Άρσεναλ. Το θέμα όμως που πρέπει να κοιτάξει ο Ζαρντίμ για τη συνέχεια είναι το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Για παράδειγμα τα δύο ματς με τη Μονπελιέ που ακολουθούν, θα κρίνουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ολυμπιακού στον όμιλο. Το ζήτημα λοιπόν που καλείται να διαχειριστεί ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», έχει να κάνει με τη δημιουργία παιχνιδιού.

Ασφαλώς λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι ιδιαίτερο αν πάει με την ίδια φιλοσοφία στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη γαλλική ομάδα. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να δείξουν καλύτερο δημιουργικό πρόσωπο, να εστιάσουν περισσότερο στη δημιουργία προκειμένου νʼ αναζητήσουν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση.

Οι πειραιώτες έχουν ήδη δύο ήττες σε ισάριθμα ματς στον όμιλο, αλλά δεν έχει κριθεί τίποτα. Αν οι πρωταθλητές κερδίσουν στη Γαλλία όλα είναι ανοιχτά γιατί στη συνέχεια θα υποδεχθούν τη Μονπελιέ στο «Καραϊσκάκη» και το ματς θα είναι τεράστιας σημασίας. Το μεγάλο θέμα όμως για τον Ολυμπιακό του Ζαρντίμ είναι να έχει δημιουργικό χαρακτήρα στο παιχνίδι του απέναντι στους Γάλλους που δεν είναι και ομάδα φόβητρο.

Πηγή: Goal