Η Σαχτάρ μάλλον μπήκε στο παιχνίδι εφησυχασμένη λόγω της δεδομένης πρόκρισής της και βρέθηκε , ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, εκτός κλίματος αγώνα. Προσπάθησε να παίξει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο μιας και η ισοπαλία την ευνοούσε. Στο ποδόσφαιρο όμως αρκεί μία φάση για να αλλάξει τις ισορροπίες. Το γκολ της Γιουβέντους, στην αρχή της φάσης υπάρχει off side, λειτούργησε ως ξυπνητήρι. Ήταν όμως ήδη αργά για τον Λουτσέσκου, που παρά την επιθετικότητα στο τελευταίο μισάωρο που επέβαλλε, είχε χάσει το timing του αγώνα. Μίκρο το κακό μιας και προκρίθηκε η ομάδα του. Έχασε στο επίπεδο των εντυπώσεων και της σωστής προσέγγισης του παιχνιδιού.
Η νιρβάνα της Σαχτάρ
Το Champions League έγινε σημαντικό λόγω του έντονου ανταγωνισμού των ομάδων που συμμετέχουν. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να προσφέρεται για «βόλτα στην παραλία» πόσο μάλλον όταν έχει απέναντι την Γιουβέντους των πολλών φετινών επιδιώξεων. Ο Λουτσέσκου πρόσφερε , με ιδιαίτερη ευκολία, δώρα που ποτέ δεν θα τα αρνούνταν οι υψηλοί φιλοξενούμενοι του στο Ντόνετσκ. Έχασε ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Η μπάλα κυκλοφορούσε , γρήγορα και με ακρίβεια, μακριά από τις ζώνες επίθεσης, δεν προσπάθησε να απειλήσει και να πιέσει την άμυνα των ιταλών, κράτησε την ομάδα του σε χώρους που δεν θα επέτρεπαν γρήγορες αντεπιθέσεις και τελικά πήγε σε μία φιλοσοφία παιχνιδιού που σκοπό είχε , πρωτίστως, να μην χάσει. Στα θετικά η άψογη εφαρμογή του συστήματος που παίζει η ομάδα του.
- Σχηματισμός 4-2-3-1
- Άμυνα σε σχηματισμό 4-4-1-1 για να υπάρχει παίκτης κοντά στην πρώτη ζώνη άμυνας που να κάνει διπλό μαρκάρισμα στον άξονα.
- Οι πλάγιοι , πίσω από το φορ, κινούνταν πάντα διαγώνια και μέσα στην περιοχή για να γεμίσουν τους χώρους.
- Η επιθετικότητα του δευτέρου ημιχρόνου εκφράστηκε με την μείωση των αποστάσεων στην επίθεση από τους παίκτες και τα συνεχή overlap των πλάγιων αμυντικών.
- Με τέσσερις παίκτες μέσα στην περιοχή προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση, αλλά δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν.
- Εντυπωσιακή εμφάνιση του Φερναντίνιο , που βρέθηκε σε όλους τους χώρους του γηπέδου και κράτησε το κέντρο της Σαχτάρ σε καλά επίπεδα απόδοσης, παρά το ότι είχε να αντιμετωπίσει δύο και κάποιες φορές τρεις αντιπάλους.
Η Σαχτάρ την «πάτησε» πιστεύοντας ότι μπορεί απλά να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι. Σίγουρα το πάθημα θα γίνει μάθημα στους φιλόδοξους Ουκρανούς.
Πρώτη γιατί μπορεί…
Όταν μένει ένα παιχνίδι, που θα κρίνει κατάταξη σε βαθμολογικό πίνακα και απέναντι σου είναι ιταλοί πρέπει να είσαι υποψιασμένος ότι τίποτα δεν θα πάει όπως το σχεδίασες. Οι Ιταλοί χρειάζονται εκπλήξεις για να προβληματιστούν. Όταν δεν τις δημιουργείς τότε έχεις χάσει το 50% του παιχνιδιού. Ο Αλέσιο , μαζί με το Κόντε, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσουν την πετυχημένη συνταγή που τους έχει κάνει σχεδόν ανίκητους. Έκλεισαν τους χώρους, πίεσαν σε στιγμές καθολικής υπεροχής τους στο παιχνίδι, προφύλαξαν τα νώτα τους, γιατί το 0-1 είναι νίκη, διαχειρίστηκαν τον ρυθμό του αγώνα και ανέβαζαν σφυγμούς όταν έπρεπε να αποτρέψουν τους αντιπάλους. Παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της «Γηραιάς Κυρίας» , δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί και να μας υπενθυμίσει ότι φέτος έχει το «μαχαίρι στα δόντια».
- Σχηματισμός 3-5-2
- Στην άμυνα εφαρμόζουν μία ζώνη προσαρμογής που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ξεκινάνε με 4-4-2 και στην πορεία της φάσης καταλήγει σε σχηματισμό με 3 στόπερ, δύο μπροστά τους, έναν πίσω τους, δύο που κλείνουν και μαρκάρουν τον παίκτη και τον χώρο που παίζεται η μπάλα. Να τονίσουμε ότι ως επί τω πλείστων η αμυντική διάταξη αποτελείται από 8 παίκτες . Οι δύο επιθετικοί παίζουν πιο μακριά από τις γραμμές άμυνας για να κρατήσουν πίσω την άμυνα των αντιπάλων και να δημιουργήσουν γρήγορη αντεπίθεση σε κλέψιμο της μπάλας.
- Επίθεση με δύο κινητικούς επιθετικούς σε όλο το πλάτος του γηπέδου.
- Οι κινήσεις των επιθετικών μέσα και έξω από την περιοχή , σε απόσταση μεταξύ τους, δημιουργεί την αναταραχή στην αμυντική γραμμή γιατί στην περίπτωση που ξεφύγουν από τον προσωπικό τους αντίπαλο λειτουργούν ως « κρυφοί κυνηγοί» αφού δεν είναι δεδομένη η θέση τους.
- Στο κέντρο από την στιγμή που υπάρχει ο Πίρλο, όποιοι και να είναι οι άλλοι δύο θα υπάρχει καλή κυκλοφορία μπάλας, ηρεμία, σωστές επιλογές, έλεγχος του ρυθμού, ακριβείς τοποθετήσεις στο χώρο και υπεροχή στην δημιουργία φάσεων.
Για την Γιουβέντους ήταν μία νίκη που από την στιγμή που ήθελε να την κάνει, θα έβρισκε τρόπο να τα καταφέρει. Έχει παγιώσει πλέον τον τρόπο παιχνιδιού της και μένει να δούμε στις κληρώσεις με ποιον θα βρεθεί αντιμέτωπη στον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα για να κάνουμε σχέδια επί χάρτου πως μπορεί να διασπαστεί η άμυνα της.