Η διαφορά ποιότητας παικτών αλλά και η διαχείριση του παιχνιδιού έγειρε από νωρίς την πλάστιγγα υπέρ των Ιταλών , που ευτύχησαν στην πρώτη ευκαιρία τους να προηγηθούν και να αγχώσουν τους αντιπάλους τους.

 

Η αδυναμία της Σέλτικ να απειλήσει ουσιαστικά την Γιουβέντους ήταν το βασικό σημείο του παιχνιδιού. Η υπεροχή της , ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αποδείχθηκε φλύαρη. Η έλλειψη ενός εκφραστή της επιθετικής πίεσης αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας για την διαμόρφωση του παιχνιδιού. Με την σιγουριά που απέπνεε η αμυντική λειτουργία των Ιταλών και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του Πίρλο, παρά την όχι και τόσο καλή εμφάνισή του, η εκμετάλλευση των λαθών ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη. Το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση της Σέλτικ απέναντι σε έναν αντίπαλο που χάνει πάρα πολύ δύσκολα.

Από την άλλη το πλάνο της Γιουβέντους συνεχίζει να εφαρμόζεται με επιτυχία και να αποδίδει τα μέγιστα, μέχρι στιγμής.

Ο νικητής Κόντε

Ότι και να είχε σχεδιάσει ο προπονητής Κόντε για τον αγώνα, δεν θα μπορούσε να υπολογίσει καλύτερο σενάριο από το προηγηθεί από το 2ο λεπτό της αναμέτρησης. Αυτό του έδωσε το δικαίωμα να ρίξει το βάρος στην αμυντική λειτουργία της ομάδας , να απορροφήσει την πίεση που θα δεχόταν από τους Σκωτζέζους για την ισοφάριση και να σχεδιάσει το επόμενο επιθετικό βήμα , όταν θα του δινόταν η ευκαιρία, διαβάζοντας τις αδυναμίες του αντιπάλου. Όλα του πήγαν πρίμα, γιατί δεν δέχτηκε τέρμα, δεν δημιουργήθηκαν φάσεις που θα έδιναν ψυχολογικό πλεονέκτημα στην Σέλτικ, ο ρυθμός του αγώνα ήταν διαχειρίσιμος και η αντεπιθέσεις έγιναν υποδειγματικά με αποτέλεσμα να τελειώσει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι.

  • Σχηματισμός 3-5-2.
  • Αμυντική λειτουργία σε σχηματισμό 5-3-2 , με δύο παίκτες , Λιχτστάϊνερ και Πελόσο να παίζουν όλη την πλευρά τους.
  • Πάγωμα ρυθμού για καλύτερο έλεγχο του αγώνα.
  • Πολύ κοντινές αποστάσεις παικτών στον άξονα , έξω από την περιοχή για αποφυγή κάθετης πάσας και δημιουργίας απειλής απέναντι από το τέρμα.
  • Πολλά αβίαστα λάθη στις μεταβιβάσεις κάτω από πίεση.
  • Λιγότερο πάθος και χαμένες προσωπικές μονομαχίες έναντι των αντιπάλων.
  • Καθαρό μυαλό στα τελειώματα των φάσεων.
  • Κάλυψη χώρων στις δύο ζώνες άμυνας , με αποτέλεσμα την εύκολη απόκρουση των επιθέσεων της Σέλτικ.

Η Γιουβέντους χωρίς να κάνει την μεγάλη εμφάνιση , πέτυχε τον σκοπό της. Έδωσε στο δεύτερο παιχνίδι χαρακτήρα διαδικαστικό , που με την λήξη του θα περιμένει την κλήρωση για τον επόμενο αντίπαλο.,

Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com

Η Σέλτικ ήθελε, αλλά δεν μπορούσε

Ο προπονητής Λένον σχεδίασε έναν αγώνα που θα βασιζόταν στην δύναμη, την ενέργεια και την πίεση των παικτών απέναντι στους αντιπάλους. Θέλησε να τρέξει πολύ, γρήγορα, με σκοπό να αποσυντονίσει και να κουράσει τους πλάγιους της Γιουβέντους αλλά και τον Πίρλο. Ο σκοπός του ήταν να χτυπήσει στα δυνατά σημεία της αντιπάλου και να κερδίσει από κει που δεν το περίμεναν. Ατύχησε στην πρώτη φάση του παιχνιδιού και μετά φάνηκε η επιθετική γύμνια της ομάδας του. Το μονότονο παιχνίδι με σέντρες ήταν εύκολη λεία για τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς των Ιταλών, οι στημένες φάσεις δεν του απέφεραν κάτι καλό, με αποτέλεσμα να φύγει με μια βαριά ήττα. Πλήρωσε μεμονωμένα λάθη παικτών του, το πρώτο και το τρίτο τέρμα της Γιουβέντους, κάτι που μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ίσως το σκορ να είναι υπερβολικό και να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του παιχνιδιού. Όποια ομάδα όμως μπορεί να εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντιπάλου στο ποδόσφαιρο, χαρακτηρίζεται δίκαιη νικήτρια για τον απλό λόγο ότι μπορεί να το κάνει. Ειδικά σε παιχνίδια με τέτοιο ειδικό βάρος κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά και τις περισσότερες φορές δεν διορθώνεται.

  • Σχηματισμός 4-3-3
  • Αμυντική γραμμή ανεβασμένη ψηλά, στο κέντρο του γηπέδου για την σωστή τήρηση των αποστάσεων
  • Καλή κυκλοφορία μπάλας και κατοχή.
  • Ασφυκτική πίεση στην πρώτη πάσα , με αποτέλεσμα πολλά κλεψίματα και ανακοπεί της επιθετικής λειτουργίας της Γιουβέντους.
  • Υψηλό τέμπο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, για τον αποσυντονισμό της άμυνας των αντιπάλων.
  • Αδυναμία ολοκλήρωσης επιθετικών προσπαθειών.
  • Ανορθόδοξη ανάπτυξη από τα πλάγια , με σέντρες χωρίς προφανή στόχο.
  • Μηδενική ανάπτυξη με κάθετες πάσες έτσι ώστε να σπάσει η ζώνη άμυνας.
  • Κούραση μετά το 65ο λεπτό κάτι που ήταν απόρροια της έντονης προσπάθειας στο πρώτο ημίχρονο.
  • Κακή επιλογές τελικής προσπάθειας.

Η Σέλτικ και ο προπονητής της καλώς θεωρούν ότι η ομάδα τους είναι ένα τεράστιο κλαμπ στην Ευρώπη. Δικαίωμα τους είναι άλλωστε. Όταν όμως έχεις να παίξεις έναν προκριματικό αγώνα απέναντι στην Γιουβέντους θα πρέπει να είσαι υποψιασμένος ότι ο αιφνιδιασμός δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Τα αντανακλαστικά τέτοιων ομάδων λειτουργούν αστραπιαία , οπότε ως αδύναμος θα ήταν πιο φυσιολογικό να διαχειριστείς με περισσότερη σύνεση το παιχνίδι. Όταν δίνεις γρήγορο ρυθμό και ανεβάζεις το τέμπο του αγώνα θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι όλοι οι παίκτες σου είναι έτοιμοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Ο Λένον υπερεκτίμησε την έδρα του, πιθανόν η νίκη επί της Μπαρτσελόνα στην φάση των ομίλων να του έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση για να θεωρεί ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο και έστησε την ομάδα με καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς.

ΠΗΓΗ: OVerlap.gr

Δεν δικαιώθηκε. Το παιχνίδι στην Ιταλία θα μπει να το διεκδικήσει , λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά πλέον τα περιθώρια είναι πάρα πολύ λίγα.