Η Γαλατασαράι την δεύτερη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν μία από τις πλέον κερδισμένες ομάδες. Χάρη στον ζάπλουτο πρόεδρό της Ουνάλ Αιζάλ από το Μάιο του 2011 – παντρεμένο με την ελληνίδα δημοσιογράφο, Φανή Γραμματικογιάννη – ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και απέκτησε ποδοσφαιριστές κλάσεως όπως ο σέντερ φορ, Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Ολλανδός, μεσοεπιθετικός, Γουέσλει Σνάιντερ. Ο Αιζάλ σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του «Φόρμπς» διαθέτει περιουσία που ανέρχεται στα 317,3 εκ. ευρώ κάτι που τον κατατάσσει στην 42η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων της γείτονας χώρας.. Κινείται στο χώρο της ενέργειας και οι δουλειές του πάνε όλο και καλύτερα.

Στην Κωνσταντινούπολη άπαντες μετά και την πρόκριση εις βάρος της Σάλκε πιστεύουν πλέον ότι η ομάδα τους έχει τα φόντα να φθάσει ψηλά, όχι μόνο στο πρωτάθλημα αλλά και στο Τσάμπιονς Λίγκ, αναγνωρίζοντας βεβαίως την ανωτερότητα της ισπανικής ομάδας.

Οι μεταγραφικές «βόμβες»

Πριν 3 χρόνια ο Σνάιντερ ήταν από τους ηγέτες της Ίντερ, στην προσπάθειά της να κατακτήσει-όπως κι έγινε- το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Τώρα όλοι βλέπουν ότι διαλέγοντας την Γαλατά δείχνει να επιθυμεί να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του καταξίωση και σε μία άλλη ομάδα..

Λίγο μετά τον Σνάιντερ, η διοίκηση του Τουρκικού συλλόγου πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό και τον διεθνή Ιβοριανό φορ της Κινεζικής, Σανγκάη Σενχούα, για τον οποίο μετά από ενέργειες της διοίκησής της, κατάφερε και εξασφάλισε το «πράσινο φως» της Διεθνούς ομοσπονδίας ώστε να μπορέσει να φορέσει και επισήμως την φανέλα της. Όπως κι έγινε.

Το ωραίο είναι πως πρόταση για τον Ντρογκμπά είχε καταθέσει και η πρώην του ομάδα η Τσέλσι αλλά αυτός προτίμησε την ομάδα της Κωνσταντινούπολης…

Τώρα η Γαλατασαράι , με τα 42 τρόπαια (18 πρωταθλήματα, 12 Σούπερ κύπελλα Τουρκίας,10 κύπελλα Τουρκίας, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ- Γιουρόπα Λίγκ , 1 Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης) στα προημιτελικά θα βρει μπροστά της την Ρεάλ των 9 τροπαίων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης και τα πράγματα δεν θα είναι ιδιαιτέρως εύκολα.

Ωστόσο υπό την καθοδήγηση του έμπειρου και απόλυτα πετυχημένου, Φατίχ Τερίμ (μαζί με τους Χάτζι, Ποπέσκου, Ταφαρέλ ) άλλωστε κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και θα πολεμήσει όσο περισσότερο μπορεί και την ομάδα του Μουρίνιο.

Οι ποδοσφαιριστές που διαθέτει οι περισσότεροι είναι αξιόλογοι όπως ο διεθνής φορ, Μπουράκ Γιλμάζ, πρώτος σκόρερ φέτος στο Τσάμπιονς λιγκ με 8 γκολ μαζί με τον Μέσι) και τον οποίο ήδη «φλερτάρουν»αρκετοί σύλλογοι της Δυτικής Ευρώπης. Ο βραζιλιάνος μέσος, Φελίπε Μέλο, ο Τσέχος , αμυντικός, Τόμας Ουιφαλούσι, ο πρώην του Ολυμπιακού, Ισπανός, Άλμπερτ Ριέρα που τώρα έχει ένα νέο ρόλο καλύπτοντας περισσότερο την αριστερή πλευρά της άμυνας, ο Ιβοριανός, ακραίος μπακ ή και χαφ άλλοτε, Εμάνουελ Έμπουε και φυσικά τα δύο μεγάλα αστέρια το φορ, Ντρογκμπά και ο μεσοεπιθετικός, διεθνής Ολλανδός, Γουέσλι Σνάιντερ.

Η παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η Γαλατασαράι στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνει φέτος για 5η φορά σε προημιτελική φάση (1962-63, 1969-70, 1993-94, 2000-01 και τώρα), ενώ καλύτερή της ήταν την σαιζόν 1988-89 όπου έφθασε έως τα ημιτελικά (αποκλείσθηκε από την Στεάουα Βουκουρεστίου 4-0, 1-1).

Απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης έχει ξαναβρεθεί πάλι στη φάση των «8»την περίοδο 2000-01 όπου είχε επικρατήσει στην Κωσνταντινούπολη 3-2 (γκολ των Ουμίτ, Χασάν Σας, Ζαρντέλ- Ελγκέρα, Μακελελέ) και είχε ηττηθεί 3-0 στο «Μπερναμπέου» (2 γκολ Ραούλ, Ελγκέρα).

Ο σύλλογος πλέον έχει μετακομίσει από το ιστορικό του σπίτι το «Ali Sami Yen» στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην «Turk Telecom Arena» , στα περίχωρα της πόλης, από τον Ιανουάριο του 2011. Αυτό σήμανε πολλά για τους οπαδούς της, που από ένα ξεπερασμένο γήπεδο χωρητικότητας 23.477 θεατών , βρέθηκαν σ ένα ολοκαίνουργιο με χωρητικότητα 52.652, κάτι που βοηθά και τα ταμεία του συλλόγου..

ΠΗΓΗ: Overlap.gr