Επειτα από ενενηντάλεπτο αργοπορημένης ως προς τον χρόνο επίτευξης των τερμάτων αμφισβήτησης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και από ενενηντάλεπτο που επιβεβαίωσε το δίκαιο της δεύτερης γερμανικής πρόκρισης στο «Καμπ Νόου», ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (αλλά και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) με τη συμμετοχή γερμανικών ομάδων είναι γεγονός.

Αν ήταν παραμύθι, θα άρχιζε ως «μια φορά και έναν καιρό έγινε το... Klassiker», αντί για εδώ και χρόνια αναμενόμενο «clasico», δεν είναι όμως. Πραγματικότητα είναι, ο γερμανικός «εμφύλιος», σε αγγλικό έδαφος μάλιστα, τη χώρα που (μετά την Ολλανδία) δεν αγαπάνε (και το αντίστροφο) παρά ελάχιστα ποδοσφαιρικά οι Γερμανοί.

Ζευγάρι που σημαίνει πολλά και που δεν αποκλείεται παρά να αποτελεί την αρχή εικόνας σταθερής για τις επόμενες σεζόν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Στη θεωρία, οι σύλλογοι της Γερμανίας είναι οι πιο έτοιμοι για την πλήρη εφαρμογή του Financial Fair Play, στην πράξη παραδοσιακά λογίζονται ως εκ των ικανότερων στη λήψη ορθών και ρεαλιστικών διοικητικών αποφάσεων ώστε να περιορίζουν στο ελάχιστο τα σφάλματά τους.

Η παρουσία τους οφείλει να δώσει κίνητρο στους ηττημένους. Οχι απλώς στους Ισπανούς, και δη στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και σε άλλες δυνάμεις απ' την Αγγλία και την Ιταλία (πρώτιστα) που έχουν δει τις εκπροσώπους τους να χάνουν σε δυναμική. Κι ας πήρε η Τσέλσι το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση, ανά χώρα, τα αίτια είναι διαφορετικά. Οι Ισπανοί κάπου «εγκλωβίστηκαν» στην κυριαρχία τους και δεν φρόντισαν να ενισχυθούν κατάλληλα. Οι Αγγλοι οφείλουν να αποκτήσουν πιο σύγχρονο στυλ ποδοσφαίρου ώστε να ακολουθήσουν και με τα όποια ιδιαίτερα στοιχεία τους μπορέσουν να ενσωματώσουν, να παρουσιάσουν κάτι εξίσου ανταγωνιστικό ή και καλύτερο. Οι Ιταλοί να επισπεύσουν τη διαδικασία «κάθαρσης» των συλλόγων τους από χρέη του παρελθόντος.

Ολα αυτά, όμως, αποτελούν το αύριο του επερχόμενου τελικού στο Λονδίνο. Το Τσάμπιονς Λιγκ θα επιστρέψει στην κατοχή γερμανικής ομάδας μετά το 2001, όταν η Μπάγερν το κατέκτησε εναντίον της Βαλένθια. Δώδεκα χρόνια περιμένουν οι Βαυαροί για την επόμενη στέψη, μετρώντας δύο αποτυχίες στους τελικούς του 2010 (απ' την Ιντερ) και του 2012 (απ' την Τσέλσι).

Δεκαέξι χρόνια, απ' τη βραδιά στο τότε γήπεδο της Μπάγερν, το «Ολίμπιασταντιον», στο Μόναχο περιμένει η Ντόρτμουντ. Τα μέλη του «Klassiker», που θα τα πουν και μεθαύριο στο «Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» για το πρωτάθλημα Γερμανίας. Ψιθυριστά μάλλον. Τις φωνές θα τις κρατήσουν για το «Γουέμπλεϊ».

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ «ΕΜΦΥΛΙΟΙ» ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ*

Σεζόν Ζευγάρι Φάση Αποτελέσματα
1973-74 Μπάγερν-Ντιναμό Δρέσδης «16» 4-3, 3-3
1974-75 Μπάγερν-Μαγδεβούργο «16» 3-2, 2-1
1982-83 Ντιναμό Βερολίνου-Αμβούργο 1ος γύρος 1-1, 0-2
1988-89 Ντιναμό Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης 1ος γύρος 3-0, 0-5
1997-98 Μπάγερν-Ντόρτμουντ «8» 0-0, 0-1 (παρ.)
1998-99 Μπάγερν-Καϊζερσλάουτερν «8» 2-0, 4-0
* Πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης

Πηγή: Goal