Αναλυτικά το άρθρο του:

Μετά τη νίκη με 5-1 εναντίον της Σαχτάρ, η Μπάρτσα πλέον έχει μπροστά της μια σειρά αναμετρήσεων εναντίον του μεγάλου αντιπάλου της, Ρεάλ Μαδρίτης. Θα είναι παιχνίδια στο πλαίσιο των νοκ άουτ (τρία από τα τέσσερα) που είναι και η αγαπημένη σπεσιαλιτέ του «Special One». Αυτά έρχονται όμως στο άμεσο μέλλον.

Του παρόντος είναι το χθεσινό ματς εναντίον της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ένα παιχνίδι όπου η Σαχτάρ δεν δικαιολόγησε τη καλή φήμη της, επιτρέποντας στην ντεφορμέ Μπαρτσελόνα των τελευταίων παιχνιδιών να την νικήσει χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα.

Παρότι μεγάλης εκτάσης το σκορ, η Μπάρτσα δεν ήταν η Μπάρτσα των μεγάλων ασύλληπτων και καταιγιστικών εμφανίσεων. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο για τα δεδομένα της, της έλειπε η ροή και η ένταση στο παιχνίδι, δυναμική, κινητικότητα και ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας, δηλαδή στοιχεία τόσο χαρακτηριστικά γι' αυτήν.

Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε αισθητά, βρήκε τη ροή και τις γραμμές, την πάσα για καλύτερη σύνδεση μεταξύ των παικτών της, με αποτέλεσμα να βελτιώσει την ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και το γνωστό παιχνίδι της Μπάρτσα με μία-δύο επαφές με την μπάλα.

Και έτσι όμως, μεγάλη συνδρομή στη νίκη αυτή έχει η κάκιστη εμφάνιση της Σαχτάρ, αφού ως γνωστόν το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των λαθών και η Σαχτάρ χθες έκανε παρά πολλά, τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο, έτσι ώστε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο εναντίον ενός τέτοιου αντιπάλου σαν την Μπάρτσα.

Καταρχήν, δεν είχε σαφείς προσανατολισμούς, αυτό που λέμε δηλαδή, ούτε κατάφερε να αμυνθεί ούτε να επιτεθεί όπως πρέπει. Επιθετικά, από τη μέση και μπροστά έχει ταλαντούχους, ποιοτικούς και γρήγορους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές. Όμως, σε όλο το παιχνίδι έκανε μόλις μια συνδεδεμένη επίθεση, στο 80' και κάτι, στο δοκάρι του Λ. Αντριάνο.

Έχασε και στην αρχή του αγώνα 1-2 ευκαιρίες που προήλθαν από τα λάθη της Μπαρτσελόνα, αφού την πίεσε αρκετά ψηλά. Μέχρι εκεί όλα καλά, αν τουλάχιστον είχε καταφέρει να σταθεί καλά αμυντικά. Δυστυχώς γι' αυτήν όμως, σ' αυτόν τον τομέα πήγε ακόμα χειρότερα.

Τα πολλά ατομικά λάθη και η κακή αμυντική οργάνωσή της «βοήθησαν» και στα πέντε γκολ της Μπαρτσελόνα. Στο πρώτο και το τέταρτο γκολ στοίχισαν τα ατομικά λάθη, στο τρίτο γκολ πιάστηκε αδιάβαστη στο δουλεμένο κόρνερ της Μπάρτσα στην κίνηση του Πικέ και κάποια μπλοκ, έτσι ώστε να βρεθεί αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι. Στο δεύτερο (ελλείψει πίεσης πάνω στον Ινιέστα και κακή τοποθέτηση της αμυντικής γραμμής στη διαγώνια κίνηση του Άλβες) και στο πέμπτο γκολ (ελλείψει αλληλοκαλύψεων στην παράλληλη πάσα του Άλβες προς τη μικρή περιοχή σχεδόν, για τον Τσάβι) προδόθηκε από την κακή αμυντική οργάνωσή της.

Ούτως ή άλλως είναι δύσκολο για μία ομάδα να σταθεί αμυντικά εναντίον των Καταλανών. Εάν όμως δεν παίζει σαν συμπαγές μπλογκ, με ξεκάθαρες γραμμές ζώνης και μικραίνοντας την απόσταση μεταξύ τους, εάν δεν έχει σωστή κατοχή και κατανομή χώρου και εάν τρέχει σαν «παλαβή» πίσω από την μπάλα, δεν έχει απολύτως καμία τύχη εναντίον ενός τέτοιου αντιπάλου.

Γιατί τα λάθη θα είναι τόσο πολλά και οι χώροι που θα ανοίγονται τόσο μεγάλοι, που αποκλείεται να μην τα εκμεταλλευθεί η ομάδα που κινεί την μπάλα με ποιότητα όσο καμία άλλη στον κόσμο. Κατά την άποψή μου, λόγω της κακής αμυντικής οργάνωσης και του λανθασμένου τρόπου που αμυνόταν, η Σαχτάρ παραχώρησε πάρα πολλούς κενούς χώρους στην Μπάρτσα και αυτή ευχαρίστησε την προσφορά με ακόμη μία πεντάρα φέτος (επαναλαμβάνεται για ένατη φορά στα επίσημα παιχνίδια).

Επέλεξε να αμύνεται σε μια μικτή ζώνη που πολλές φορές κατέληγε σε κάποια μαν του μαν, με πολλούς παίκτες να παρασέρνονται και να τρέχουν πίσω από τους αντιπάλους τους αδιαφορώντας για τους χώρους που ανοίγονται και μένουν ακάλυπτοι. Η Μπαρτσελόνα όμως φρόντισε να τους γεμίσει με τις κινήσεις άλλων παικτών, που έτσι μπορούσαν να βρεθούν αμαρκάριστοι σε πολλές περιπτώσεις.

Το πιο αισθητό παράδειγμα ήταν η αριστερή πλευρά της άμυνας της Σαχτάρ, όπου ο Ντάνι Άλβες βρέθηκε μόνος και ανενόχλητος πολλές φορές και έκανε ό,τι ήθελε σκοράροντας αλλά και σερβίροντας τα γκολ στους συμπαίκτες του.

Το δεύτερο παιχνίδι στην Ουκρανία σίγουρα πλέον θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και μετά έρχονται οι διαδοχικές αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κερδισμένοι πάνω από όλους είμαστε όλοι εμείς, μια και αυτά τα παιχνίδια θα καθηλώσουν το ενδιαφέρον μας και θα μας κάνουν να περάσουμε πολύ όμορφες βραδιές παρέα με ποδόσφαιρο πολύ υψηλών προδιαγραφών.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr