Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Σκούρτης εξέθεσε με καταπληκτική προσπάθεια τόσο τον Αβραάμ Παπαδόπουλο όσο και τον Αμπιντάλ προτού ολοκληρώσει την κούρσα του πλασάροντας ιδανικά τον Ρομπέρτο…

Στο Αγρίνιο, κόντρα στον Παναιτωλικό, κι ενώ το ματς βάδιζε (0-1) προς το φινάλε, ο Κούσας σηκώθηκε ανενόχλητος, μετά από χτύπημα κόρνερ, μέσα στην μικρή περιοχή του Ολυμπιακού και σκόραρε με κεφαλιά! Ο Μπουχαλάκης που (υποτίθεται) τον «μάρκαρε» δεν πήδησε ούτε εφημερίδα και οι υπόλοιποι κοιτούσαν…

Στο Περιστέρι, το κέντρο της άμυνας των πρωταθλητών Ελλάδος… τραβούσε φωτογραφίες τον Ναπολεόνι, τον Παπάζογλου και τον Καραμάνο, την ώρα που ανενόχλητοι οι ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου άλλαξαν την μπάλα μέχρι να σκοράρει ο τελευταίος.

Στο πρώτο γκολ της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Φάληρο, ο Μποτία έχασε τον Μάντζουκιτς, η μπάλα μετά τη σέντρα πέρασε πάνω από το κεφάλι του Αμπιντάλ μέχρι να φθάσει στον Κροάτη που εύκολα σκόραρε…

Στο δεύτερο γκολ της ομάδας του Σιμεόνε η παράλληλη σέντρα έγινε από τα αριστερά, η μπάλα «πέρασε» μπροστά από όλη την άμυνα μέχρι να φθάσει στον Γκριζμάν ο οποίος στην άλλη άκρη την έστειλε –επίσης πανεύκολα- στα δίχτυα.

Στη Σουηδία, στο 1-0 της Μάλμε, ο Μποτία μπέρδεψε και τον Ρομπέρτο, προσφέροντας το γκολ στον Ρόζενμπεργκ. Ευγενική χορηγία του Ισπανού στόπερ.

Στο 2-0, του ίδιου αγώνα, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Ερίκ Αμπιντάλ και σκόρερ εκ νέου ο σταρ της Μάλμε… Ιδια γεύση.

Επτά γκολ έχει δεχθεί φέτος ο Ολυμπιακός σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος (μόνο με ΟΦΗ και Βέροια διατήρησε το μηδέν) και Ευρώπης κι όλα μοιάζουν σαν «αδερφάκια». Αναμφισβήτητα προέρχονται από την ίδια «μήτρα» κι αυτή δεν είναι άλλη από την έλλειψη συνοχής, χημείας της άμυνάς του.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Μποτία είναι κακός αμυντικός. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε ένα μήνα. Ούτε πως ο μεγάλος Αμπιντάλ δεν θα βοηθήσει στη συνέχεια με την κλάση και την εμπειρία του. Γράφω τα αυτονόητα, έτσι όπως τούτα τεκμαίρονται από όσα συμβαίνουν στο χορτάρι. Ο Ολυμπιακός έχει ΠΡΟΒΛΗΜΑ στην άμυνα. Ενίοτε συνολικά στην αμυντική του λειτουργία (καθώς «χάνονται» τα ντουμπλαρίσματα), όμως κυρίως στην συμπεριφορά των (κεντρικών) αμυντικών του καθώς εκεί βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου.

Ο Ρομπέρτο μετά τη λήξη του αγώνα στη Σουηδία, σε μία ήττα που σφραγίστηκε από δύο γκολ-δώρα του Ολυμπιακού από την Μάλμε, είπε αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Αλλά σωστά έπραξε ο άνθρωπος, αφού η συγκεκριμένη κατάσταση δεν φτιασιδώνεται. Θέλει δουλειά για να διορθωθεί. «Πρέπει να βελτιωθούμε στην άμυνα» δήλωσε ο Ισπανός γκολκίπερ ο οποίος έπιασε όσα σουτ μπορούσε στο παιχνίδι αλλά δεν μπόρεσε να «νικήσει» την κακή βραδιά των αμυντικών του.

ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΝΟΧΗΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ…

Ο Μίτσελ, είναι αλήθεια, πως με την άμυνά του ρισκάρει πολύ φέτος. Και τούτο γιατί την άλλαξε εξ ολοκλήρου. Μόνο ο Ρομπέρτο έμεινε βασικός, Πέρυσι είχε Σαλίνο, Χολέμπας στα άκρα, Μανωλά, Αβραάμ, Μαρκάνο, Μπονγκ, Σιόβα στο κέντρο της. Φέτος έχει άλλους μπακ, τους νεαρούς Ελαμπντελαουί και Μαζουάκου με εξαιρετικές επιθετικές δυνατότητες, τον Μποτία και τον Αμπιντάλ στην καρδιά της. (Μόλις είναι απόλυτα έτοιμος ο Σιόβας πάντως, είναι απίθανο να μην… βρει θέση στην ενδεκάδα, με αυτή την εικόνα που υπάρχει).

Έχουν αλλάξει τα πάντα. Χρειάζεται χρόνος για να «δέσει» αυτή η γραμμή, η πιο επίφοβη σε κάθε ομάδα αφού πίσω υπάρχει μόνο ο γκολκίπερ για να σώσει. Και μπορεί να λένε οι προπονητές ότι ολόκληρη η ομάδα αμύνεται και ολόκληρη επιτίθεται αλλά τις γκάφες του Μποτία δεν μπορεί να τις διορθώσει ο… Μήτρογλου!

Τέσσερα γκολ σε δύο ευρωπαϊκά ματς έχει δεχθεί ο Ολυμπιακός. Αριθμός απογοητευτικός για μια ομάδα με φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους. Επτά γκολ «μέσα» από το κουτί. Όχι με σουτ από 30 μέτρα, ή πέναλτι ή φάουλ. Και τα 7 από την καρδιά της άμυνάς του. «Φωνάζει» ότι υπάρχει πρόβλημα. Και πάνω σε αυτό ο Μίτσελ πρέπει να εστιάσει και, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να βρει λύσεις.

Τόσο στα χαφ όσο και στην επίθεση ο Ολυμπιακός ακόμη και τις μέρες που δεν σκοράρει, δημιουργεί φάσεις. Στη Σουηδία έφτιαξε αρκετές ευκαιρίες και ένα πέναλτι-καθρέφτη που ο Ρώσος διαιτητής μετέτρεψε σκανδαλωδώς σε κίτρινη κάρτα εις βάρος του Μανιάτη! Όταν δημιουργείς φάσεις κάποια στιγμή τα γκολ θα έρθουν. Όπως ήρθαν κόντρα στην Ατλέτικο. Αν, όμως, είσαι αναγκασμένος να παίζεις κόντρα σε δύο «αντιπάλους», τον… κανονικό και την άμυνά σου, η δουλειά γίνεται βαριά και ανθυγιεινή. Και καθιστά την προσπάθεια για πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πιο δύσβατο Γολγοθά από εκείνον που εμφανίστηκε στις επιθυμίες της κληρωτίδας.

Της αμύνης τα παιδιά, βασανίζουν τον «βασιλιά» Ολυμπιακό. Ο οποίος, για να λέμε την αλήθεια, πληρώνει σε αυτή τη φάση το ρίσκο των σαρωτικών αλλαγών στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η συνέχεια θα δείξει αν οι πληγές είναι παροδικές και γιατρεύονται ή αν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα μη αναστρέψιμο… Για την ώρα πάντως, μόνο πόνο του έχουν φέρει..

Πηγή: coppa.gr