Είδαμε απέναντι σε Εργοτέλη και Μάλμε πως με την αμυντική τετράδα που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός να πάρει μέτρα. Εκτός από τα αργά πόδια των σέντερ μπακ και οι ακραίοι μπακ δεν έχουν σωστές αμυντικές τοποθετήσεις. Οσα πράγματα δίνει η παρουσία των Ομάρ, Μαζουάκου επιθετικά, άλλα τόσα στερεί στο κομμάτι της άμυνας. Ειδικά για τον Μαζουάκου το παιχνίδι με τον Εργοτέλη ήταν ενδεικτικό.

Η ελπίδα του Μίτσελ είναι να κυλήσει ο αγώνας όπως με την Ατλέτικο. Ο Ολυμπιακός με Ατλέτικο και Γιουβέντους έχει το πλεονέκτημα πως στο αρχικό πλάνο δεν χρειάζεται να ρισκάρει, να επιδιώξει δηλαδή να πάρει μέτρα για να κυνηγήσει το γκολ. Με την Ατλέτικο κρύφτηκαν οι αδυναμίες γιατί το γρήγορο γκολ επέτρεψε να κρατήσει για 90 λεπτά πολύ χαμηλά τις γραμμές και βοηθήθηκε από την εκπληκτική μέρα των Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι. Πρακτικά είναι και το μόνο στιλ ποδόσφαιρου που μπορεί να υπηρετήσει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Με την άμυνα που διαθέτει ο Μίτσελ η μόνη λύση είναι μέτρα χαμηλά και μεγάλη εμφάνιση των Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Μανιάτη, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η δουλειά των Μποτία, Αμπιντάλ αλλά και να υπάρξει βοήθεια στα άκρα.

Ιδια τακτική, διαφορετικό ταμπεραμέντο

Ο Αλέγκρι μέχρι σήμερα λειτουργεί σαν διαχειριστής. Πιθανότατα από έλλειψη αυτοπεποίθησης, επειδή δεν έγινε αποδεχτός με ενθουσιασμό από τους φίλους της Γιούβε, αποφάσισε να ακολουθήσει τον ασφαλή δρόμο που χάραξε και δούλεψε ο Κόντε. Ο ίδιος, παρότι δεν είχε παίξει πουθενά το 3-5-2, έχει αφήσει την ομάδα σε αυτόματο. Ξεκινά με 3-5-2 και όταν δεν πηγαίνει καλά ένα παιχνίδι γυρνάει την τακτική του σε ρόμβο. Κάτι βέβαια που το έκανε και ο Κόντε, απλά όχι με τόσο μεγάλη συχνότητα.

Ο Αλέγκρι στην ήττα με την Ατλέτικο δέχτηκε για την πολύ παθητική του στάση σκληρή κριτική και είχε και μία έντονη αντιπαράθεση στον τηλεοπτικό αέρα μετά το παιχνίδι με τον Σάκι να τον κατηγορεί πως έπαιξε για το 0-0. Ο Αλέγκρι από τα ιταλικά ΜΜΕ δεν δέχεται κριτική για τις επιλογές του, άλλωστε είναι ίδιες με του Κόντε, αλλά για τον σαφώς πιο ήπιο χαρακτήρα του. Βλέπετε, διαδέχτηκε έναν άνθρωπο με ταμπεραμέντο που ζούσε έντονα τα παιχνίδια και τις προπονήσεις. Ο Κόντε δεν άφηνε τίποτα στην τύχη και το 3-5-2 το είχε χτίσει με πολλή δουλειά και φωνή.

Στον Αλέγκρι χρεώνουν πως έχει μειωθεί ή ένταση και το αποτέλεσμα είναι να έρχεται ισόπαλος με τη Σασουόλο και οι παίκτες του να μη δημιουργούν ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό περιμένουν οι Ιταλοί να βγάλει αντίδραση η Γιουβέντους, καθώς έχει προηγηθεί και η ήττα στη Μαδρίτη. Ο Αλέγκρι έχει τη δικαιολογία πως μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τη Γιουβέντους χωρίς να έχει στη διάθεσή του τον καλό Πίρλο και τον Βιδάλ.

Δεν έχει πάρει τίποτα από Πίρλο-Βιδάλ

Ο Πίρλο στη Serie Α έχει παίξει μόνο 185 λεπτά στα παιχνίδια με Ρόμα και Σασουόλο και ο Βιδάλ 267. Ούτε για ένα λεπτό οι δύο μεγάλοι χαφ, που ήταν το μυαλό της ομάδας του Κόντε, δεν έχουν παίξει ταυτόχρονα στη φετινή Γιουβέντους του Αλέγκρι. Πρώτη φορά που μπορεί να τους βάλει να παίξουν μαζί είναι σήμερα. Ομως ο Πίρλο δεν ήταν στα καλά του με τη Σασουόλο και επειδή δείχνει ο οργανισμός του ταλαιπωρημένος είναι πιθανόν να μην τους δούμε μαζί στο αρχικό σχήμα ούτε σήμερα.

Ο Κόντε όταν δεν είχε τον Πίρλο έβαζε τον Πογκμπά 6άρι. Ο Αλέγκρι δεν θέλει να χάνει το πάτημα που έχει στην αντίπαλη περιοχή ο Πογκμπά και όταν δεν είναι διαθέσιμος ο Πίρλο δίνει τον ρόλο του στον Μαρκίσιο.

Αναγεννημένος Τέβες, στο μηδέν ο Γιορέντε

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Μίτσελ είναι πως η Γιούβε παίζει μόνιμα με δύο φορ. Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Μποτία, Αμπιντάλ. Ο Αλέγκρι έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Γιορέντε. Είναι φανερό πως πιστεύει πως κουμπώνει καλά του δίδυμο Γιορέντε, Τέβες. Ο Τέβες έχει ξεκινήσει εκπληκτικά τη σεζόν. Μετρά σε 9 παιχνίδια, σε 710 λεπτά, 8 γκολ 2 ασίστ. Αντίθετα ο Γιορέντε έχει πάρει 646 λεπτά χωρίς να έχει δώσει γκολ και ασίστ.

Επειδή γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες των Μποτία-Αμπιντάλ καταλαβαίνουμε πως το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού δεν μπορεί να αντέξει το κορμί του Γιορέντε και να λειτουργήσει ταυτόχρονα αποτελεσματικά στον Τέβες. Φαντάζομαι πως η άμυνα του Ολυμπιακού είναι ικανή να αναγεννήσει τον Γιορέντε και θα ήταν καλύτερα να επαληθευτούν τα ρεπορτάζ που θέλουν να έχει απογοητευτεί από τον Γιορέντε (έχει και ένα μικρό πρόβλημα στην πλάτη) και να βάλει στη θέση του τον Μοράτα. Ο Μοράτα είναι πιο κινητικός αλλά πιθανότατα να είναι καλό για την άμυνα του Ολυμπιακού πως δεν θα κινείται συνεχώς στους χώρους που καλύπτει το αμυντικό δίδυμο.

Η αποστολή του Ολυμπιακού με βάση αυτά που είδαμε σε Μάλμε και Ηράκλειο είναι πολύ δύσκολη. Η Γιουβέντους δεν είναι η πιο γρήγορη ομάδα στην Ευρώπη, όμως ξέρει να γίνεται αποτελεσματική. Η τακτική που ακολουθεί έχει αδυναμίες ειδικά στα άκρα αλλά χρειάζεται γρήγορη μετάβαση μπάλας και δεν ξέρω κατά πόσο ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να ακολουθήσει γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι του για 90 λεπτά και να έχει ταυτόχρονα ασφάλεια στην άμυνα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που καλείται να λύσει ο Μίτσελ είναι η συνεχής παρουσία δύο φορ στο κέντρο της άμυνάς του.

Πηγή: sentragoal.gr