Ο Ολυμπιακός μέχρι σήμερα καταφέρνει και ξεπερνά την άσχημη εικόνα που βγάζει στο ελληνικό πρωτάθλημα με τις νίκες του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η κρίση που πήγε να δημιουργηθεί από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών βασικού κορμού στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και από την άσχημη εμφάνιση με τον Παναιτωλικό ξεπεράστηκε με τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ήττα στο Περιστέρι και η άθλια εμφάνιση στο Ηράκλειο με τον Εργοτέλη με τη μεγάλη νίκη με τη Γιουβέντους, μένει να δούμε αν θα καταφέρει να ανατρέψει και στο Τορίνο την κατάσταση.
Οδηγός το Καραϊσκάκη
Η αποστολή του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολη. Το όπλο του για το σημερινό παιχνίδι είναι πως αποδίδει καλύτερα όταν ο πρώτος του στόχος είναι να λειτουργήσει καλά χωρίς μπάλα. Οδηγός του πρέπει να είναι το πρώτο παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Και ο στόχος να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το πλάνο του όπως στο πρώτο 60λεπτο στο Καραϊσκάκη. Με τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψουν οι μεσοεπιθετικοί ποδοσφαιριστές να φτάνουν με μεγάλη συχνότητα στην περιοχή του Ρομπέρτο όπως στο τελευταίο μισάωρο του πρώτου παιχνιδιού.
Βρίσκουν ρυθμό Βιδάλ, Πίρλο
Οι δύο βδομάδες που πέρασαν από τον πρώτο αγώνα έχουν δώσει την ευκαιρία στον Αλέγκρι να βάλει περισσότερο στα αγωνιστικά του πλάνα τον Βιδάλ. Ο Χιλιανός χαφ έχει πάρει τρία συνεχόμενα παιχνίδια σαν βασικός και σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό από ό,τι πριν από δύο βδομάδες στο Καραϊσκάκη. Από το καλύτερό του παιχνίδι προέρχεται και ο Πίρλο. Θυμίζω πως τη Γιουβέντους για πρώτη φορά με τους Πίρλο, Βιδάλ ταυτόχρονα στο γήπεδο την είδε ο Αλέγκρι στο Καραϊσκάκη. Στα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν μπόρεσε και δοκίμασε διάφορα σχήματα. Η Γιουβέντους καλύτερα δεν έπαιξε, ο Αλέγκρι όμως μαθαίνει καλύτερα το ρόστερ του και έχει σε καλύτερο ατομικό επίπεδο τους Πίρλο, Βιδάλ.
Στο παιχνίδι με την Εμπολι η καλή απόδοση του Πίρλο πιθανότατα να οφείλεται και στην παθητική συμπεριφορά της Εμπολι και στο γεγονός πως ο τεχνικός της Μουρίτσιο Σάρι δεν είχε φροντίσει να υπάρχει πίεση την ώρα που είχε την μπάλα ο Πίρλο. Δεν ξέρω αν γίνεται για πίεση προς τον Αλέγκρι, αλλά στα ρεπορτάζ των Ιταλών για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Πίρλο φέρεται να μένει στον πάγκο. Το ίδιο όμως έγραφαν και πριν από τον πρώτο αγώνα αλλά ο Αλέγκρι τον ξεκίνησε. Η εικόνα βέβαια της ομάδας του από τη στιγμή που βγήκε ο Πίρλο δεν τον δικαίωσε.
Βλέπετε, η εμβληματική φυσιογνωμία του αναγκάζει τους συμπαίκτες του όταν βρίσκεται στο γήπεδο να προσαρμόζουν πάνω του το παιχνίδι της. Ή για την ακρίβεια να περιμένουν από τη δική του απόφαση τον τρόπο που θα επιτεθούν. Ο Πίρλο στο Καραϊσκάκη δεν ήταν καλά, ο χώρος που αγωνίζεται δεν επιτρέπει το λάθος και από ένα κλέψιμο που του έγινε ήρθε το γκολ του Κασάμι.
Η απόδειξη πως αν δεν είναι καλά ο Πίρλο είναι προτιμότερο να μην παίζει ήρθε όταν βγήκε. Δεν έκανε... όργια ο Μαρκίζιο που πήρε τη θέση του, απλά απλώθηκε περισσότερο το παιχνίδι της Γιουβέντους. Αν ο Αλέγκρι ξεκινήσει με Πίρλο, ο Μίτσελ με τίποτα δεν πρέπει να κάνει το λάθος που έκανε ο τεχνικός της Εμπολι το Σάββατο. Αν του δώσεις εύκολο χώρο για να πάρει απόφαση έχει την ποιότητα να κάνει με τις επιλογές τη διαφορά και να εκμεταλλευτεί κάθε κόψιμο στον χώρο συμπαίκτη του.
Κομμένος και ραμμένος ο αγώνας για τον παλιό καλό Φουστέρ
Δεν ξέρω αν ο Μήτρογλου είναι σε θέση να ανταποκριθεί, αλλά είναι σημαντικό ο ποδοσφαιριστής που θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης εκτός ότι να κρατά μπάλα και να έχει συμμετοχή στο παιχνίδι να προσφέρει αρχική πίεση στο εξάρι της Γιουβέντους.
Ο αγώνας στο Τορίνο είναι κομμένος και ραμμένος για τον καλό Φουστέρ. Δεν ξέρω αν αυτός υπάρχει ακόμα, αλλά ένας δυνατός χαφ, που να μπορεί να απειλήσει σαν κρυφός φορ, να κάνει γκολ τη μία φάση που θα δημιουργηθεί αλλά κυρίως θα μπορεί να φέρει πίεση ψηλά και θα δυσκολέψει την αρχική ανάπτυξη των παικτών της Γιουβέντους, είναι απαραίτητο να υπάρχει το βράδυ στο γήπεδο. Είτε παίξει είτε όχι ο Πίρλο, το σχήμα της Γιουβέντους δεν αλλάζει. Στο 3-5-2 στον άξονα βρίσκονται τρεις παίκτες και όταν θέλει να ανεβάσει πίεση η Γιουβέντους ανεβάζει και τα στόπερ. Μοιραία λοιπόν πέφτει στο αμυντικό σκέλος μεγάλο βάρος στους παίκτες που παίζουν μπροστά.
Νέα απογοητευτική εμφάνιση του Μήτρογλου θα είναι καταστροφική, ενώ είναι απαραίτητο να βρεθούν παίκτες που μαζί με τον Τσόρι θα κερδίσουν μάχες ψηλά και θα προσφέρουν κράτημα μπάλας. Θα ήταν ιδανικό την τριπλέτα των Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Μανιάτη να την πλαισίωναν ο παλιός καλός Φουστέρ και ο Μήτρογλου που έκλεισε το 2013. Αυτούς όμως δεν τους έχουμε δει φέτος. Ο Μίτσελ θα εύχεται να βγάλουν στοιχεία οι επιθετικογενείς παίκτες που θα χρησιμοποιήσει, που δεν έχουν εμφανιστεί φέτος στο γήπεδο.
Πίεση με Λιχστάινερ από τα δεξιά, αν δεν προλάβει ο Ογκμπόνα
Στην Εμπολι ο Αλέγκρι έχασε δύο παίκτες. Τον δεξί στόπερ Ογκμπόνα και τον Ασαμόα. Αν ο Ογκμπόνα δεν προλάβει, θα πάρει τη θέση του δεξιού στόπερ ο Λιχστάινερ όπως και στο δεύτερο ημίχρονο στο Εμπολι. Ο Ελβετός επειδή λειτουργεί φύσει επιθετικά είναι δεδομένο πως αν έχει εύκολη κατοχή η Γιουβέντους θα γίνει επιπλέον παίκτης από τα δεξιά και θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην πλευρά του Μαζουάκου.
Συνολικά η Γιουβέντους δεν λειτουργεί όπως οι μεγάλες ομάδες. Δεν βγάζει γρήγορους αυτοματισμούς, δεν παίζει το σύγχρονο κάθετο ποδόσφαιρο ταχύτητας που ακολουθούν η Ρεάλ και η Μπάγερν. Εχει όμως τον τρόπο το διάστημα που έχει την κατοχή να πνίξει τον αντίπαλο ανεβάζοντας πολλούς παίκτες από τις πίσω γραμμές. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος για τον Ολυμπιακό και χρειάζεται να κάνουν ένα μεγάλο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές που θα κληθούν να πρεσάρουν και να κρατήσουν μπάλα ψηλά.
Πηγή: sentragoal.gr