Η εντυπωσιακή επικράτηση της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερν Μονάχου, που λίγους μήνες πριν έμοιαζε ακαταμάχητη, οφείλεται στη διαβολεμένη φόρμα του Λίο Μέσι. Η φετινή Μπαρτσελόνα που -εκτιμώ πως- αποκλείοντας την Μπάγερν θα κερδίσει και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει μεγάλες διαφορές από την περσινή. Εχει στη μηχανή της έναν καταπληκτικό φορ που λέγεται Σουάρες, αλλά από την άλλη δεν έχει πια τον μαγικό Τσάβι, και τα χρόνια έχουν αρχίσει να φαίνονται σε κάποιους παίκτες της: ο Πικέ, ο Ντάνι Αλβες, ακόμα και ο Ινιέστα ή ο Μαστσεράνο δεν έχουν τη σταθερότητα της χρυσής τριετίας (2008-2011). Ομως όταν ο Μέσι είναι σε τέτοια κατάσταση, οι συγκρίσεις πάνε περίπατο.

Σούπερ ήρωας
Η Μπαρτσελόνα είναι πλέον η ομάδα του Μέσι και το ξέρουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω του. Οταν αυτός ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, όπως πέρυσι, η Μπάρτσα μπορεί να μη φτάσει ούτε στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και να μείνει άτιτλη στην Ισπανία. Οταν όμως αυτός πετάει, όπως έκανε την Τετάρτη το βράδυ, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Καταλανούς. Οπως έχω ξαναγράψει, ο Μέσι δεν είναι απλά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του καιρού μας, αλλά ένας αληθινός σούπερ ήρωας. Οι σούπερ ήρωες πολλές φορές ταλαιπωρούνται, συχνά δοκιμάζονται, καμιά φορά μοιάζουν ετοιμοθάνατοι! Πάντοτε όμως βρίσκουν μέσα τους την κρυμμένη δύναμη για να σηκωθούν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οδηγήσουν την ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν σε καλό τέλος. Ο Μέσι πέρυσι υπέφερε και μαζί του και η Μπαρτσελόνα. Φέτος γύρισε και σπέρνει τον πανικό: το πράγμα είναι απλό.

Πεπ
Πιο σύνθετο να καταλάβει κανείς είναι αυτό που συμβαίνει με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Πριν από δύο χρόνια, όταν είχε ξεκινήσει με θεαματικά αποτελέσματα τη δουλειά του στην Μπάγερν, είχα καταθέσει την υποψία για την αδυναμία του να εμφανίζει τον Μάιο, που όλα κρίνονται, ομάδες με γεμάτο ρεζερβουάρ και έτοιμες για το ξόδεμα ενέργειας που απαιτεί το παιχνίδι του. Τώρα πια η υποψία είναι βεβαιότητα: οι ομάδες του Πεπ, και η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν, κάνουν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τα χειρότερα παιχνίδια τους γιατί φτάνουν άδειες. Ξοδεύουν τόσο πολλή ενέργεια στη διάρκεια της χρονιάς για να καταπλήξουν που στο τέλος δεν μένει καύσιμο για τη διπλή δοκιμασία των ημιτελικών. Και οι τραυματισμοί -μυϊκοί οι περισσότεροι- αποτέλεσμα αυτού του ξοδέματος ενέργειας είναι.

Ημιτελικά
Το 2008-09 η Μπάρτσα του Πεπ για να αποκλείσει την Τσέλσι χρειάζεται τη βοήθεια του διαιτητή Ομπρεμπό στο Λονδίνο: για να πάρει το 1-1 φτύνει αίμα, ενώ είναι μέτρια και στο πρώτο ματς (0-0). Το 2009-10 χάνει λόγω κόπωσης 3-1 από την Ιντερ στο Μιλάνο, έχοντας ταξιδέψει με πούλμαν, αλλά δεν ανατρέπει την κατάσταση στη ρεβάνς παρ' όλο που παίζει με παίκτη παραπάνω από νωρίς. Το 2010-11 αποκλείει τη Ρεάλ με νίκη στο «Μπερναμπέου» χάρη στον Μέσι κι ένα μαγικό παιχνίδι του: στο «Καμπ Νόου», στο 1-1, κάνει διαχείριση. Το 2011-12 μένει από δυνάμεις και στα δυο ματς κόντρα στην Τσέλσι: χάνει στο Λονδίνο με 1-0 και δεν κρατά το υπέρ της 2-0 στο «Καμπ Νόου». Πέρυσι η Μπάγερν του Πεπ κόντρα στη Ρεάλ χάνει με 4-0 στο Μόναχο και φέτος χάνει κόντρα στην Μπάρτσα 3-0, έχοντας δεχτεί τρία γκολ στο τελευταίο τέταρτο του ματς! Ολα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Παραστάσεις
Η Μπάγερν έπαιξε φέτος το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Τσάμπιονς Λιγκ συνολικά. Τα παιχνίδια της κόντρα στη Ρόμα (στο «Ολίμπικο»), κόντρα στην Πόρτο (στη ρεβάνς του 1-3), κόντρα στη Σίτι, κόντρα στη Σαχτάρ ήταν επιθετικές παραστάσεις απίστευτες. Η Μπάρτσα, αντίθετα, φέτος έκανε κάμποσα ματς μετριότατα -ειδικά στους ομίλους. Δεν πάτησε γκάζι με τον ΑΠΟΕΛ στο «Καμπ Νόου», κέρδισε χωρίς να λάμψει τον Αγιαξ, έχασε στο Παρίσι από την Παρί στη φάση των ομίλων, δεν κέρδισε στο «Καμπ Νόου» στη ρεβάνς των «16» ούτε καν τη Σίτι. Κάποια στιγμή φαινόταν ότι θα δει και την πλάτη της Ρεάλ στη λίγκα, αλλά φαίνεται ότι κρατά το καλύτερο για το τέλος, γιατί τώρα κρίνονται τα τρόπαια.

Πάθος
Η Μπάγερν θα επιχειρήσει στη ρεβάνς ένα παιχνίδι στηριγμένο στο μεγάλο γερμανικό πάθος. Που όμως δεν έχει καμία σχέση με τα όσα πρεσβεύει ο Πεπ...

Πηγή: sday.gr