Ο Μασιμιλιάνο -Μαξ για τους Ιταλούς- Αλέγκρι και ο Λουίς Ενρίκε έχουν την τύχη να βρίσκονται σε δυο μεγάλους συλλόγους την κατάλληλη στιγμή: και οι δυο χρωστάνε αυτή τους την ευκαιρία σε κάποιους προηγούμενους, που είτε δείλιασαν είτε τα έκαναν θάλασσα.

Ο Αλέγκρι βρέθηκε στη Γιουβέντους γιατί το περασμένο καλοκαίρι ο δημιουργός της, Αντόνιο Κόντε, παραιτήθηκε. Οι διοικούντες τη Γιουβέντους τού ζήτησαν τη διατήρηση της πρωτιάς στην Ιταλία (πράγμα αυτονόητο όταν μιλάμε για τη «μεγάλη κυρία»), αλλά και κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ: ο Κόντε ανταπάντησε ότι με το συγκεκριμένο υλικό δεν μπορεί να κάνει θαύματα και προτίμησε τη σιγουριά της εθνικής Ιταλίας. Ο Αλέγκρι πήρε τη θέση του: αν δεν τα κατάφερνε στο Τσάμπιονς Λιγκ θα δικαιωνόταν ο Κόντε, αλλά το πρόβλημα θα το είχαν κυρίως οι διοικούντες τη Γιουβέντους κι όχι αυτός.

Μαρτίνο
Ο Λουίς Ενρίκε δεν είχε κάνει και πολλά ως προπονητής για να βρεθεί στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Μια θεαματική αποτυχία στη Ρόμα και μια ήσυχη χρονιά στη Θέλτα δεν σου δίνουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά στη Βαρκελώνη έψαχναν ξανά για ένα δικό τους παιδί κι όχι για έναν σταρ. Η αποτυχία του πολυδιαφημισμένου Τάτα Μαρτίνο οδήγησε τον Μπερτομέου στην απόφαση να επιστρέψει στη συνταγή που ο σύλλογος γνωρίζει: καλοί είναι οι σοφοί, αλλά προτιμότερα τα δικά μας παιδιά. Ο Ενρίκε ήταν αγαπητός γιατί κάποτε ως παίκτης άφησε τη Ρεάλ για την Μπάρτσα, στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα είχε δουλέψει όπως κάποτε και ο Γκουαρντιόλα και δεν θα είχε προβλήματα προσαρμογής. Του έδωσαν τη δουλειά γιατί πιο πολύ από το βιογραφικό του, είδαν τις ανάγκες τους.

Αλέγκρι
Και οι δυο φρόντισαν να μην πειράξουν πολλά. Ο Αλέγκρι δεν πείραξε τίποτα απ' όσα βρήκε και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δηλώσει ευτυχισμένος γιατί θα δουλέψει με ένα γκρουπ πρωταθλητών. Ο Μπουφόν αποδίδοντάς του μεγάλο μερίδιο στην επιτυχημένη σεζόν της «κυρίας» φρόντισε να τονίσει κυρίως αυτό: η ομάδα δεν αισθάνθηκε ότι δίνει εξετάσεις στον καινούργιο προπονητή της. Ο Αλέγκρι διατήρησε τους ίδιους πρωταγωνιστές και πείραξε μόνο λίγο το σχήμα: το 3-5-2 του Κόντε έγινε συχνά 4-4-2 ή και 4-5-1 χωρίς πάντως η λύση των τριών αμυντικών να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πιο πολύ και από τα συστήματα τον Αλέγκρι τον ενδιέφερε οι βασικοί του να αισθάνονται πρωταγωνιστές και να μην έχουν άγχος: οι Μπουφόν, Κιελίνι, Μπονούτσι, Πίρλο, Βιδάλ, Πογκμπά, Τέβες, Μαρκίζιο, Μοράτα, Λιχστάινερ έπαιξαν όλα τα σημαντικά ματς, αν και εφόσον ήταν εντάξει. Οποιος έχασε ματς τα έχασε λόγω τραυματισμού, ο Μπονούτσι που δεν είχε, έπαιξε 51 ματς! Ο Αλέγκρι σεβάστηκε τα γαλόνια των πρωταθλητών όσο κανείς.

Ενρίκε
Το ίδιο και ο Λουίς Ενρίκε. Η κουρασμένη του Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τη σεζόν έτσι κι έτσι. Ο Μέσι, ο Νέιμαρ, αλλά και η ιστορική καταλανική ηγεσία (Πικέ, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Αλμπα) κουβαλούσαν ιστορικές αποτυχίες στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι νεοφερμένοι (Τερστέγκεν, Μάθιου, Ράκιτιτς) στην αρχή έδειχναν να μην μπορούν να σηκώσουν τη φανέλα κι ο Σουάρες δεν είχε μέχρι τον Νοέμβριο δικαίωμα συμμετοχής. Η Μπάρτσα ξεκίνησε το Τσάμπιονς Λιγκ ιδρώνοντας να κερδίσει τον ΑΠΟΕΛ του Δώνη, πέρασε έναν εφιαλτικό Οκτώβριο με ήττες από την Παρί και τη Ρεάλ, αλλά ο Ενρίκε έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στους βασικούς του. Οταν ο Σουάρες προστέθηκε στην επίθεση κι ο Μέσι πέταξε τα περιττά του κιλά και δέχτηκε να αλλάξει θέση, ξεκίνησε το πάρτι. Η Μπάρτσα πρεσάρει λιγότερο γιατί οι τρεις μπροστά δεν πολυεπιστρέφουν, μείωσε τα ένα-δύο και τις πίσω πάσες γιατί ο Ράκιτιτς δεν είναι Τσάβι και ο Νέιμαρ δεν είναι Βίγια, αλλά η ποιότητα των τριών που παίζουν μπροστά αρκεί για να είναι η ομάδα του Ενρίκε η θεαματικότερη του κόσμου. Εστω κι αν παίζει ποδόσφαιρο μονάδων πια, χωρίς το αρμονικό πρέσινγκ και την απόλυτη κατοχή μπάλας, πράγματα που ήταν τα χαρακτηριστικά της στον καιρό του Γκουαρντιόλα.

Παίκτες
Οι δυο προπονητές δεν είναι ιδιοφυΐες, αλλά είναι έξυπνοι και πρακτικοί άνθρωποι. Ο Ενρίκε έδωσε στους παίκτες του δυο μέρες ρεπό μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Ο Αλέγκρι είπε ότι μείωσε την ώρα των προπονήσεων για να πάνε οι παίκτες του στον τελικό με καθαρό μυαλό. Οι παίκτες πάνω απ' όλα...

Μπλάτερ
Στο μεταξύ στο Βερολίνο όλοι συζητάνε για τον Μπλάτερ και τις ντρίμπλες του. Η απόφαση του γερο-Zεπ να παραιτηθεί μπέρδεψε πρώτα απ' όλα τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ που περίμεναν οτι ο Μπλάτερ κάποια στιγμή θα αιφνιδιάσει, λέγοντας «φεύγω, αλλά όχι άμεσα». Ο Μπλάτερ κατέβηκε και κέρδισε τις εκλογές και για να δείξει ότι ελέγχει ακόμα πάνω από 150 ομοσπονδίες μεταξύ των οποίων και δεκαεπτά ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι δύναται να ορίσει τον διάδοχό του: το γκρουπ των αντιπάλων του είναι ακόμα χωρίς ηγέτη και γι' αυτό αρκετά μικρό παρ' όλο που αυτοί που το αποτελούν είναι πλούσιοι (Γερμανία, Ολλανδία κτλ.), αλλά και πολύ δυνατοί στη φασαρία (Αγγλία, ΗΠΑ κτλ.). Ο Πλατινί περιμένει να δει αν ο Μπλάτερ θα προχωρήσει μόνος του, δίνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής σε κάποιον δικό του κατά πάσα πιθανότητα Λατινοαμερικανό ή αν θα υπάρξει μια πρόταση κάποιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής -πρόταση που όμως τη δεδομένη στιγμή θα κάνει ο Μπλάτερ. Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να είναι σε ανοιχτή κόντρα με τον Μπλάτερ, αλλά ο παραιτηθείς πρόεδρος έχει ακόμα μαζί του της συνομοσπονδίες της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας οι άνθρωποι των οποίων δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη ΦΙΦΑ, παρά τις διώξεις. Κανείς από τους παράγοντες αυτών των συνομοσπονδιών δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος αναζήτησης μιας συναινετικής λύσης.

Αυτό είναι και το πρόβλημα της ΟΥΕΦΑ αυτή τη στιγμή. Η κριτική του Πλατινί εστιάστηκε πολύ στον Μπλάτερ και θα 'ναι δύσκολο να εξηγήσει στους υπόλοιπους ότι δεν είναι το πρόβλημα μόνο αυτός. Δεν θα είναι απλό ο Πλατινί να υποδείξει κάποιον που να υποχρεώσει τον Μπλάτερ να τον υποστηρίξει και δεν θα 'ναι εύκολο να πει «όχι» σε όποιον ο Μπλάτερ προτείνει. Αυτό είναι που τον απασχολεί. Πώς θα κάνει μια ωραία ντρίμπλα και αυτός...

Ευτυχώς για μένα
Θέλουν να τους κοιμίσουν τους Καταλανούς οι Ιταλοί και το καταλαβαίνεις στις δηλώσεις τους. «Πόσες πιθανότητες δίνεις στη Γιουβέντους να κερδίσει το τρόπαιο;», ρώτησαν τον Τζίτζι Μπουφόν οι δημοσιογράφοι κι αυτός απάντησε ότι «η Γιούβε είχε 35% πιθανότητες να αποκλείσει τη Ρεάλ κι επομένως έχει ακόμα λιγότερες να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα!». Κι όταν του επισήμαναν ότι δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει τον Μέσι, ο φορμαρισμένος Μπουφόν απάντησε ότι αυτό συνέβη γιατί στη ζωή του ήταν αρκετά τυχερός. «Ευτυχώς για μένα, συναντιόμαστε για πρώτη φορά», είπε...