Μπαρτσελόνα-Λεβερκούζεν 2-1

Μέσα σε δύο λεπτά (80', 82') η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στον... παράδεισο από την... κόλαση που την έστειλε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (22') και πήρε τη νίκη με 2-1 απέναντι στη Λεβερκούζεν.

Ήταν το δεύτερο γκολ του «Κούλη» με τη φανέλα της Λεβερκούζεν στο Champions League. Στο 22' της αναμέτρησης η γερμανική ομάδα κέρδισε κόρνερ. Ο Χακάν Τσαλχάνογλου ανέλαβε να το εκτελέσει, όπως συμβαίνει με όλες τις στημένες φάσεις των «ασπιρινών». Ο Τούρκος σημάδεψε λίγο πιο μέσα από το πρώτο δοκάρι, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σηκώθηκε πολύ ψηλά, άφησε τον Ματιέ να τον... χαζεύει και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τερ Στέγκεν!

Το γκολ της Λεβερκούζεν δεν ήρθε κόντρα στην εξέλιξη του ματς. Ήταν μεν από «στημένη» φάση, αλλά η Λεβερκούζεν ούτως ή άλλως κοίταζε (στο πρώτο ημίχρονο) στα μάτια τους Καταλανούς. Οι συμπαίκτες του Λιονέλ Μέσι έδειχναν στα «χαμένα» δίχως τον ηγέτη τους. Και το γεγονός ότι τελείωσαν το πρώτο ημίχρονο ημίχρονο (μόνο) με τέσσερις τελικές είναι χαρακτηριστικό. Στην κορυφαία φάση των γηπεδούχων ο Νεϊμάρ σημάδεψε το δοκάρι! Η δεύτερη καλύτερη στιγμή άνηκε στον Σάντρο, αλλά ο άσος της Μπαρτσελόνα νικήθηκε από τον Λένο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με σπουδαία ευκαιρία για τη Λεβερκούζεν. Ο Τσιτσαρίτο (50') βρέθηκε μόνος απέναντι στον Τερ Στέγκεν, αλλά έστειλε την μπάλα στην... εξέδρα! Η Μπαρτσελόνα σιγά – σιγά ανέβαζε την απόδοσή της, κέρδιζε όλο και περισσότερα μέτρα στο γήπεδο και στο 57' ο Ράκιτιτς δεν κατάφερε να νικήσει τον Λένο. Ο τερματοφύλακας της Λεβερκούζεν στο 70' σταμάτησε και τον Σουάρες, όπως και τον Πικέ ένα λεπτό αργότερα!

Ήταν τέτοια η εικόνα του ματς, όμως, που έδειχνε ότι η Μπαρτσελόνα «φλερτάρει» με το γκολ και τελικά ήρθε στο 80'! Ειρωνεία είναι ότι ο Λένο (ένας από τους καλύτερους της Λεβερκούζεν έως εκείνη την στιγμή) έχασε την μπάλα από τα χέρια του σε μία φαινομενικά εύκολη επέμβαση και ο Σέρχι Ρομπέρτο από κοντά έκανε το 1-1. Δύο λεπτά αργότερα ήρθε η ανατροπή για την Μπαρτσελόνα με «δράστη» τον Σουάρες, ο οποίος με απίθανο σουτ έγραψε το 2-1, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ-Ρόμα 3-2

Ο Τοροσίδης βρήκε δίχτυα, η Ρόμα βρέθηκε κοντά στο... θαύμα, αλλά η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ δεν ολοκλήρωσε την... αυτοκτονία και επιβλήθηκε με 3-2 των Ρωμαίων, αν και στο ημίχρονο ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0!

Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ απέναντι σε ιταλικές ομάδες δεν είχε νίκη! Οκτώ φορές βρήκε στον δρόμο της συλλόγους από τη Serie A μετρώντας τέσσερις ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες. Με αυτήν την άσχημη προϊστορία μπήκε στο ματς, αλλά δεν χρειάστηκε περισσότερο από οκτώ λεπτά για να (απο)δείξει ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε!

Ο Μαξίμ Βολόντκο έκανε τη σέντρα, ο Μανωλάς δεν κατάφερε να διώξει και ο Γκορντέιχουκ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, αλλά ο Ιγκόρ Στάσεβιτς ήταν στο σημείο που έπρεπε και πήρε το «ριμπάουντ» σημειώνοντας το 1-0 για τους Λευκορώσους! Και πριν καλά – καλά προλάβει η Ρόμα να καταλάβει τι την «χτύπησε» ήρθε και το 2-0! Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς είδε τον Σέζνι εκτός θέσης και από τα περίπου 30 μέτρα έκανε το σουτ. Ο τερματοφύλακας της Ρόμα δεν κατάφερε να προλάβει την μπάλα και η ΜΠΑΤΕ είχε αποκτήσει, πλέον, προβάδισμα δύο τερμάτων.

Ποτέ ξανά στο Champions League η Ρόμα δεν είχε βρεθεί να χάνει με 2-0 τόσο νωρίς, αλλά υπήρχε και πιο... κάτω! Στο 30' ο Μλαντένοβιτς με «κεραυνό» μέσα από την περιοχή νίκησε τον Σέζνι και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0! Έως το ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι και η Ρόμα (που δέχθηκε γκολ για 24ο συνεχόμενο παιχνίδι στην Ευρώπη) πήγε στα αποδυτήρια γνωρίζοντας ότι χρειάζεται ένα... θαύμα στο δεύτερο μέρος!

Οι «τζιαλορόσι» στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια! Ήταν ξεκάθαρα ανώτεροι και στην μεταμόρφωσή τους βοήθησε τα μέγιστα ο Βασίλης Τοροσίδης, που πέρασε αλλαγή στο 46'. Στο 66' ο Ζερβίνιο μείωσε σε 2-1 για τη Ρόμα και στο 82' ο «Τόρο» έβαλε το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Οι Ιταλοί ήταν, πλέον, κοντά στο... θαύμα, αλλά στο 83' το σουτ του Φλορέντσι σταμάτησε στο δοκάρι! Μέχρι το φινάλε δεν άλλαξε τίποτα και οι Λευκορώσοι πανηγύρισαν μία τεράστια νίκη.

Πόρτο-Τσέλσι 2-1

Θα έπρεπε να θεωρείται ευεργέτης. Για ένα και μόνο βράδυ όμως, ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν ο εχθρός. Μπορεί να είναι ο άνθρωπος που της χάρισε το τελευταίο Champions League, όμως αυτά μπαίνουν στην άκρη, κάθε φορά που έρχεται ως αντίπαλος. Ο «special one» γύρισε στο «Ντραγκάο», όμως η παλιά του ομάδα τον κέρασε ακόμα ένα πικρό ποτήρι, αφού η Πόρτο επικράτησε με 2-1 και βάζει δύσκολα στην προσπάθεια της Τσέλσι για πρόκριση στον επόμενο γύρο!

Ότι ήταν η Τσέλσι, ήταν στα 30 πρώτα λεπτά όταν οι μπλε κυριάρχησαν, μα έπεσαν σε ένα εντυπωσιακό Ίκερ Κασίγιας που σε δύο περιπτώσεις κράτησε το μηδέν. Κάπου εκεί, οι «μπλε»… εξαφανίστηκαν από το γήπεδο. Η Πόρτο πήρε τα ηνία του ματς και άνοιξε το σκορ με την νέα της αποκάλυψη, τον εξαιρετικό Αντρέ Αντρέ (39’, 1-0), ο οποίος πήρε το ριμπάουντ και με κοντινή προβολή άνοιξε το σκορ.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το σκορ του ημιχρόνου. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ο Ουίλιαν άφησε άγαλμα τον Κασίγιας και με εκπληκτικό φάουλ έκανε το 1-1 κόντρα στην ροή του ματς. Ούτε κι αυτό όμως ήταν ικανό να βάλει φρένο στον μπλε κατήφορο, που πλήρωσε μετρητοίς την μεγάλη αδυναμία φέτος στις στημένες φάσεις. Ο Μαϊκόν έβαλε έξυπνα το κεφάλι στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ και με κοντινή κεφαλιά (52’) νίκησε τον Μπέγκοβιτς για το 2-1.

Αν υπήρχε μία ομάδα που άξιζε κάτι περισσότερο στο ματς ήταν η Πόρτο. Η Τσέλσι για ακόμα ένα ματς ήταν σε άλλο γήπεδο και η εσωστρέφεια στο Λονδίνο, συνεχίζεται…

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ντιναμό Κ. 0-2

Είναι σοβαρή, στιβαρή, συμπαγής κι έχει βρει στο πρόσωπο του Σέρχι Ρεμπρόφ ένα εκκολαπτόμενο μεγάλο προπονητή που της ταιριάζει γάντι. Η Ντιναμό Κιέβου που έχει να χάσει από… πέρσι τέτοια εποχή, πέρασε νικηφόρα από το Ισραήλ (0-2 την Μακάμπι Τελ-Αβίβ) και ανέβηκε στην κορυφή του ομίλου, αγκαλιά με την Πόρτο.

Στο πρόσωπο του Άντριι Γιαρμολένκο έχει βρει τον απόλυτο ηγέτη της. Ο κορυφαίος Ουκρανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα, σχεδόν στην πρώτη φάση του ματς (4’) έφυγε στην πλάτη της ισραηλινής άμυνας και με τέλειο πλασέ έκανε το 0-1, παγώνοντας το γήπεδο της Χάιφα που δεν αποτελεί την φυσική έδρα της ομάδας του λαού.

Οι Ισραηλινοί αποδείχθηκαν λίγοι για ένα τέτοιο ματς. Ουδέποτε έβαλαν στα καρέ τους, τους Ουκρανούς που είχαν μεγαλύτερη κατοχή / τελικές / επικίνδυνες φάσεις. Σε μία υποδειγματική επίθεση στις αρχές της επανάληψης (52’), ο Τζούνιορ Μοράες «είδε» το απέναντι πλαϊνό δίχτυ και με περίτεχνο τρόπο «υπέγραψε» το 0-2, τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς για τους Ουκρανούς που πήραν κεφάλι στον όμιλο, αγκαλιά με την Πόρτο.

Λιόν-Βαλένθια 0-1

Οι «νυχτερίδες» είχαν ηττηθεί στην έδρα τους την πρώτη αγωνιστική, πετυχαίνοντας δύο γκολ απέναντι στη Ζενίτ. Σήμερα (29/9), χρειάστηκε ένα αλλά ήταν αρκετό. Με τον Φεγκουλί να πιάνει ένα εξαιρετικό σουτ και να νικάει τον Λόπες, η Βαλένθια έφυγε νικήτρια από το «Ζερλάν» και... ρέφαρε για την ήττα από τους Ρώσους.

Ζενίτ-Γάνδη 2-1

Το «2x2» έκανε η Ζενίτ στον όμιλο, η οποία μετά τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» (3-2), ανάγκασε σε ήττα και τη Γάνδη (2-1) στη Ρωσία, για να πάρει κεφάλι!

Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης είχε πάρει μεγάλη νίκη την 1η αγωνιστική στην Ισπανία κι ήθελε να συνεχίσει τις επιτυχίες, παραμένοντας μόνη στην κορυφή του ομίλου.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος και τελικώς κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια προηγούμενοι 1-0, χάρη σε ωραία κίνηση κι ασίστ του Χουλκ, την οποία μετουσίωσε σε γκολ με κεφαλιά ο Τζιούμπα.

Οι Βέλγοι κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα, όταν ο Ματόν με καλό τελείωμα σημείωσε το 1-1 (56'). Η χαρά τους κράτησε όμως μόλις 11 λεπτά, καθώς ο Σατόφ απάντησε για να βάλει και πάλι μπροστά στο σκορ την ομάδα του! 

Τα αποτελέσματα
5ος όμιλος

Μπαρτσελόνα-Λεβερκούζεν 2-1
(80` Σέρχι Ρομπέρτο, 82` Σουάρες-22` Παπαδόπουλος)

ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ-Ρόμα 3-2
(8` Στάσεβιτς, 12`, 30` Μλαντένοβιτς-66` Ζερβίνιο, 82` Τοροσίδης)

7ος όμιλος

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ντιναμό Κ. 0-2
(4` Γιαρμολένκο, 50` Ζούνιορ Μοράες)

Πόρτο-Τσέλσι 2-1
(39` Αντρέ Αντρέ, 52` Μαϊκόν-45+2` Μαϊκόν)

8ος όμιλος

Λιόν-Βαλένθια 0-1
(42` Φενγκουλί)

Ζενίτ-Γάνδη 2-1
(35` Ντζιούμπα, 67` Σατόφ- 56` Ματόν)